Hamilelikte 2. ayın sonunda bebeğin boyu yaklaşık 15-16 mm'ye çıkmıştır, bir ahududu veya küçük boy bir çilek kadardır. Ağırlığı yaklaşık 2 gramdır.
2 aylık gebelikte bebeğin boyu yaklaşık 1,5 cm civarındadır ve bir kirazdan biraz daha büyüktür. Bebeğin tüm ana organları bu dönemde oluşmaya başlar. Kalp atışları başlar ve beyin, omurilik, böbrekler, karaciğer ve akciğerler gibi temel organlar şekillenmeye başlar. Bebeğin kas ve iskelet sistemi gelişmeye başlar.
Bebek gelişim tablosuna göre 2 aylık kız bebeğin boyunun, ortalama 57 cm., ağırlığının 4750 gr. ve baş çevresinin 38,3 cm olması beklenir. 2 aylık erkek bebeklerin boyu ortalama 58,5 cm. ağırlığı 5200 gr. ve baş çevresi 39,1 cm olarak hesaplanır.
Anne karnındaki bebeğin ilk hareketi daha 8. haftada başlasa da, anne adayı bunu daha geç hisseder. İlk gebelikte, 18-22. haftaya kadar ilk hareket hissedilebilirken, ikinci ve sonraki gebeliklerde, 16. hafta kadar erken hissedilebilir.
Hamilelikte 3. ayın sonunda bebeğin boyu yaklaşık 7-8 santim, bir limon veya mandalina büyüklüğü kadardır. Ağırlığı yaklaşık 22-25 gramdır.
İlgili 18 soru bulundu
Hamilelikte 4. ayın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 13-14 santim, bir ayva kadardır. Ağırlığı yaklaşık 140 gramdır.
8 haftalık gebelikte anne adayının hamileliği dışarıdan fark edilecek düzeyde olmasa da gebelik ultrason ile rahatlıkla görülebilir durumdadır. 8 haftalık bebek ultrason görüntüsü minik bir bebek şeklindedir. Önceki haftalara göre daha az kıvrımlı olduğu için bebek seyirme, sıçrama gibi hareketler yapar.
Bazı bebeklerin kol ve bacak hareketleri dahi görülebilir. Anne adayı bu hareketleri henüz hissetmeyecektir. Anne karnında 2 aylık gebelik görüntüsünde bebek hala ters bir C şeklinde duruyor.
Gebelikte kilo alımı haftalık veya aylık olarak takip edilmelidir.İlk 3 ayda toplam 1 kilo alınması yeterlidir.Sonraki aylarda ayda 1,5 kilo kadar kilo alınması normaldir. Kilo alımı haftalık ölçümler ile de yakın takip edilebilir.Haftalık kilo artışı 400 gr geçmemelidir.
Gebelik kesesi hamilelik ortaya çıktıktan hemen sonra ultrasonda görülemez. Ultrasonda gebelik kesesi ancak gebeliğin 5. Haftasında görülebilmektedir. Gebelik kesesi bebeğe dair görülen ilk oluşumdur.
2.Ay: (4-8 HAFTALAR)
Bu haftada gebelik hormonunun etkisiyle anne adayında halsizlik, uyku hali, yorgunluk, duygu durum değişiklikleri, sabah bulantıları, iştahsızlık olabilir. Kokulara karşı aşırı bir hassasiyet, bazı kadınlarda barsak alışkanlıklarında değişiklik, özellikle kabızlık olabilir.
Beyin kıvrımlı görüntüsünü 22. haftadan sonra kazanmaya başlar ve 2 yaşına kadar devam eder. Beyin gelişimi en son olan ve hatta doğumdan sonra da devam eden organdır. Yutma hareketi 12. hafta da başlar.
Özellikle hamileliğin 7.-16. haftaları arasında baskın olarak hissedilen aşerme, sonraki dönemde etkisini yavaş yavaş kaybeder. Hamilelik döneminde anne adayı dolaptaki çikolatayı ya da eriği yemeden duramıyorsa aşerme periyoduna girmiş demektir. Hamilelik döneminde aşermek, genel olarak 4. aydan itibaren kesilir.
Bu dönemde karın genişlemeye ve kaslar da gerilmeye başlar buna bağlı olarak anne küçük ağrı ve sancılar yaşar. Hamilelik ilerledikçe memeler irileşmeye ve süt bezleri çalışmaya başlar. Büyüyen rahim, bağırsaklara ve diğer organlara baskı yapmaya başlar ve tuvalet düzeni değişir.
İlk üç aylık dönemde bebek tüm ihtiyacını anneden karşılayacağı için annenin günlük beslenmesine ekstra bir enerji ilave etmesine gerek yoktur.
Gebelikte beslenme süreci içinde artan protein ihtiyacını karşılamak için çeşitli besin öğelerine yönelmek gerekmektedir. Kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, kuru baklagiller (örneğin fasulye, mercimek, barbunya) gibi protein açısından zengin besinler önerilir.
Hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyeceklere örnek olarak şunlar verilebilir: Tam yağlı süt ve süt ürünleri: Tam yağlı süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünleri, yağ oranı yüksektir ve kilo almaya yardımcı olur. Ayrıca, kalsiyum, protein ve vitaminler açısından da zengindir.
Hamilelikte iştah artışı
Bu 3 aydan sonra ise durum tam tersine döner ve aşırı bir iştah açılması söz konusu olur. Tüm 9 aylık süreç düşünüldüğünde en çok kilo alınan dönem bu döneme denk gelir. Çünkü zorlu geçirilen ilk aylardan sonra anne adayı rahatlar ve daha fazla yemeye başlar.
Çoğu kadının karnı 4. aydan sonra belirginleşmeye başlar, sonrasında ise giderek büyür. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir. Öte yandan anne adayının karın çevresi genişledikçe, karın duvarı gerilir, incelir, parlak bir görünüm alır.
2 aylık bebek ellerini yoğun olarak hareket ettirir. 1. ayda ayaklarını kaldırmayı başaramayan bebek, bu dönemde ayaklarını da özgürce kaldırmaya başlar. Bu hareketlenme, çocuğun kaslarının da güçlendiğinin bir göstergesidir. Boy ve kilo gelişimi ile paralel olarak bebeğin hareketleri de sıklaşmaya başlar.
Anne karnında bebek 7. haftadan itibaren hareket etmeye başlar. Ancak daha henüz 2 santim civarında olduğu için hareketler ultrasonografik olarak görülebilir ve anne adayının bunu hissetmesi mümkün değildir. Anne adayları, bebek hareketlerini genellikle 16 ile 20. hamilelik haftaları arasında hissederler.
1 ay yaklaşık olarak 4 hafta 3 gündür, dolayısıyla gebeliğin toplam süresi 40 haftadır ve 9 ay 10 güne denk gelmektedir. Ortalama hafta ve ay içi şu hesaplar kullanılır; 4 - 5 haftalık gebelik 1 aylık.
8 haftalık gebelikte karın belli olur mu sorusu anne adayları arasında en çok sorulanlardan biridir. Ancak çoğu anne adayında dışarıdan bakıldığında karnın belli olması söz konusu değildir. Kilonun da artması yine 8. hafta itibariyle beklenen bir değişiklik olarak öne çıkmaz.
Anne karnındaki bebek, başta annenin sesi olmak üzere dış dünyadan gelen tüm sesleri duyabiliyor. Ancak öncelikle bunun için bebeğin iç ve orta kulak gelişiminin tamamlanması gerekiyor. Bebek beş haftalık olduktan sonra kulak gelişimi tamamlansa da bebekler 17. haftadan itibaren dış sesleri duymaya başlayabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri