Ticaret unvanı işletme sahibini (taciri), diğer tacirlerden ayırt etmeye yarayan addır. Bir sınai mülkiyet hakkıdır. Kanuna göre her tacir, işletme merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline ticaret unvanını işletmenin açıldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde tescil etmek zorundadır.
Ticaret unvanı, tacirin, ticari işletmesine ilişkin işlemler yaparken ve bu işlemlerle ilgili senet ve diğer evrakı imzalarken kullandığı addır[9]. Bir başka deyişle, ticaret unvanı, gerçek veya tüzel kişiyi, ticari işletmenin sahibi olarak belirtir.
Gerçek kişilerin ticaret unvanı ad ve soyadlarından meydana gelmekte olup, ad ve soyadın kısaltılmaksızın yazılması gerekmektedir. Kişiler herhangi bir karışıklık yaşanmaması için unvanlarına ilave yapabilirler. Gerçek kişinin seçmiş olduğu ticaret unvanı başka bir gerçek kişi ile aynı olamaz.
İş unvanları, iş arayan kişileri kendine çekebilen motivasyon unsurlarından biri olabilir. İş unvanları genellikle şirket birimlerindeki veya kurumlardaki çalışanların pozisyonlarını tanımlar.
Ticaret unvanlarında, “anonim şirket”, “limited şirket” ve “kooperatif” kelimelerinin bulunması şarttır. Bu şirketlerin ticaret unvanında, gerçek bir kişinin adı veya soyadı yer aldığı takdirde, şirket türünü gösteren ibareler, baş harflerle veya başka bir şekilde kısaltma yapılarak yazılamaz.
İlgili 21 soru bulundu
Türkçe Sözlük'te unvan kelimesi bir kimsenin işi, mesleği veya toplum içindeki durumu ile ilgili olarak kullanılan ad, san şeklinde tanımlanmış ve Bay Yılmaz, Doktor Sezgin örnekleri verilmiştir (1998: 2284).
Ticaret unvanı, her tacirin, ticari işletmesine ilişkin iş ve işlemlerinde kullanıldığı addır. İşletme adı, marka ve coğrafi işaretlerden farklıdır. Örnek: Mega İnşaat A.Ş. İşletme Adı; Ticari iş yaptığı çevrede bizzat işletmeyi-tanıtmaya ve benzer işletmelerden ayırmaya yarayan addır.
Bir kimsenin temsil ettiği makam veya göreviyle ilgili olarak anıldığı ad ya da sıfat, hükümdarlık alâmeti.
TDK verilerine göre unvan kelimesinin doğru yazım şekli unvan şeklindedir. Kimi yerlerde kullanılan ünvan şeklindeki yazımı yanlış olarak bildiriliyor.
İşletme konusu ile şirket türünü gösteren ibarelere Türkçe olmak şartıyla ticaret unvanı serbestçe belirlenebilir. Unvanda yer alacak ifadeler, tacirin kimliği, işletmenin genişliği, önemi ve finansal durumu hakkında başka kişilerde yanlış bir görüşün oluşmasına sebep olacak şekilde olmamalıdır.
Günlük hayatta sıkça kullanılan ünvan sözcüğü genellikle yazım yanlışı yapılan kelimeler arasındadır. Ünvan TDK sözlüğünde “ünvan” olarak yazılır ve “Bir kimsenin memuriyetindeki rütbesini, makamını veya mevkisini gösteren ad, san, titr.” anlamında kullanılan bir sözcüktür.
Türk Dil kurumuna göre unvan kelimesinin doğru yazılışı unvan şeklinde kabul edilmektedir. Ünvan yazımı yazım yanlışı olarak kabul edilmektedir.
Yeni şirket kuruluşları veya unvan değişikliklerinde ünvanın tüm Türkiye çapında korunmasını sağlamak amacıyla; Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinden sorgulama yapabilirsiniz. Aranan ünvanın ilk iki kelimesi (Örnek: KÜLAHLI İNŞAAT) ile Güvenlik Kodu yazılmalı, ve SORGULA butonuna basılmalıdır.
Gerçek kişi tacirin ticaret unvanı kısaltılmadan yazılan ad ve soyadından meydana gelir. Ad ve Soyadına TTK. nın 46. maddesine uygun ekler yapılabilir. Unvanda; ortaklık bulunduğu izlenimini yaratacak çoğul ekler, başka kişilerin adları ve yabancı kelimeler kullanılmamalıdır.
Firma ünvanı; ticaret yapan işyerinin adıdır. Marka ise satılan ürünün ismi. Yıllardır bizimle çalışan müşterilerimiz (Teşekkür ederiz) biliyorlar fakat bazen bazı yeni müşteriler bu farkın ayırdında olmayabiliyor. Telefonu firma adımızla açıyoruz. ”aa Özkayışdağı su değil mi?” diye sorabiliyorlar.
Kişi adlarıyla soyadları büyük harfle başlar. Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, unvanlar ve meslek adları büyük harfle başlar.
Ticaret unvanı; tacirin ticari işletmesine ilişkin iş ve işlemleri yaparken kullandığı isimdir diyebiliriz. Türk Ticaret Kanununa göre, her tacir, ticari işletmesine ilişkin işlemleri ticaret unvanıyla yapmak ve işletmesiyle ilgili her türlü senet ve evrakı bu unvan altında imzalamak zorundadır.
Ticaret unvanı, taciri diğer tacirlerden, işletme adı ise bir işletmeyi diğer işletmelerden ayırt etmek için kullanılır.
Ticaret Ünvanı Nasıl Alınır? Ticaret yapacak olan tacirler şirketlerini açtıkları günden itibaren iki hafta süre içerisinde seçmiş oldukları şirket unvanıyla birlikte işletmelerinin bağlı bulunduğu Ticaret Tescil Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekiyor. Bu müracaat neticesinde unvanı tescil ettirmek gerekmektedir.
Ticaret unvanı bir taciri diğer tacirlerden ayırt etmeye yarayan tanıtma vasıtası olması sebebiyle sadece tacirler tarafından kullanılabilir.
İşletme adını tacirlerle birlikte esnaflar da kullanabilir. İşletme adının kullanılması yönünde bir zorunluluk bulun- madığı hâlde işletme adı eğer kullanıyorsa bunun ticaret siciline tescil edilmesi zorunludur.
Ticaret Ünvanı Nedir? Türk Ticaret Kanununa göre tacir olanlar ticaret ünvanı kullanmak zorundadır. Esnaflar ise ticaret ünvanı kullanamazlar. Ancak, dileyen esnaflar işletme adı kullanabilecektir.
Kısaltılan kelime veya kelime grubu; özel ad, ünvan veya rütbe ise ilk harf büyük; cins isim ise ilk harf küçük olur: Alm. (Almanca), İng. (İngilizce), Kocatepe Mah. (Kocatepe Mahallesi), Güniz Sok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri