1-2 aylık bebekte kucak alışkanlığı Yani bebek için annesi ve kendisi bir bütündür. Anne ve bebek arasındaki bu iç içe olma hali, bebeğin temel güven duygusunun gelişimi için çok önemlidir. Bu dönemde annenin bebeğin bu ihtiyacının bilincinde olması ve bebekten uzun süre ayrı kalmaması gerekir.
Doğduğu ilk andan itibaren bebeğinizle ten teması kurmak onu sakinleştirebileceğiniz en iyi yoldur. Annesinin sıcaklığını ve kokusunu hisseden bir bebeğin huysuzluğu azalacak, daha huzurlu ve sakin bir hale gelecektir. Yavrunuz kucağa alınmak istediğinde onu kaldırmadan yanına uzanıp temas kurabilirsiniz.
Bebeklerin özellikle ilk aylarda her ağladığında kucağa alınması gerekir, onların yaşama güvenle sarılabilmeleri için kucaklanmaya, ten temasına gereksinimleri var. Bebeklerde kucağa alışma durumu söz konusu değildir. Bebekte temel güven duygusu geliştikçe zamanla kucaklanma ihtiyacı da azalacaktır.
Bebekler Neden Kucak İster? Bebekler sakinleşmek ve korkularından uzaklaşmak için annesinin kucağında olmaya ve kokusunu duymaya ihtiyaç duyar. Bu, dokunma esnasında oksitosin denilen gevşeme hormonunun salgılanmaya başlaması ile ilgildir.
Bebeğinizin büyüdükçe size daha bağımlı hale gelmesi gayet normal bir davranıştır. Sizi ve çevresini tanımaya başladıkça sürekli onunla ilgilenmenizi ister ve yalnız kalmaktan hoşlanmaz. Bebeklerin büyüme evresinde karşılaşılan ve en çok yaşanan sorunlardan biri de bebeğin sürekli kucak isteme sendromudur.
İlgili 41 soru bulundu
Güvenli ortamından uzakta kalmak demektir. Bu ortam bebekleri huzursuz eder ve sürekli güvenli ortamlarına geri dönmek için ağlamalarına neden olur. İşte bu nedenle annenin vücuduna yakın olmak ve kucakta kalmak isterler. Çünkü kucakta olmak onları sakinleştirir, rahatlatır ve mutlu eder.
Çocuklar uyku evresindeyken iç çekerek akciğerlerindeki hava yollarının açılmasına ve daha fazla oksijenin emilimine yardımcı olur.
Çoğu ebeveyn için bebeğine aşık olma süreci doğumdan önce başlar. Bebekler ise ebeveyne olan sevgi hislerini doğumdan sonraki 2-4 ay arası dönemde net şekilde göstermeye başlarlar. Bebeğinizin sizinle bağ kurmaya başladığını, ona gösterdiğiniz duygusal tepkilere karşılık almaya başladığınızda anlarsınız.
Kendi yerlerinde yatarken öpülmekten ve elleri ile ayaklarını oynatarak hareketler yaptırılmasından hoşlanırlar.
Tarkan Ağasoy, bu dönemde görülen huzursuzlukların nedenlerinin aydan aya hatta haftadan haftaya değişebildiğini söyleyerek, “0-12 aylık bebeklerde en sık kolik huzursuzluk, diş gelişim şikayetleri, enfeksiyonlar, pamukçuk, pişik (diaper dermatit), göbek ve kasık fıtıkları ile bağırsak düğümlenmesi görülüyor” diyor.
1-2 aylık bebekler net göremezler. 50-100 cm uzaklığı seçerler. 25-50 cm'den ışığı, canlı ve mavi hariç renk, parlak, büyük cisimleri görür. Işığa bakar. Annesini fark eder.
İlk başlarda bilinçsiz olarak gülümser. Ancak 1. aydan sonra anneyi tanır ve bilinçli olarak gülümser. Bebekler anne-babalarının sesini tanır ve daha anne karnındayken işitmeye başlamış olduğu sesleri duymak onları rahatlatır.
Çocuğa bağırmak ve onu yüksek sesle azarlamak, çocuğun benliğinde sarsıcı yaralar açıyor. Hele hele bu olay başkalarının yanında gerçekleşiyorsa çocuk içine kapanıyor ve gelecekte sinik bir karaktere bile dönüşebiliyor.
Bağırmaktan kaçının: İster ara sıra bağıran, isterseniz bağırmaya yatkın olan bir kişi olun. Çocuklarınızın bağırmasını engellemek için, bağırma olayını evinizden çıkarın. Bunu yapmanın iyi bir yolu var. Bağırmak nasıl dikkat çekmeyi amaçlıyorsa, bunun tam tersi fısıldamak da çocuğunuz üzerinde etkili olacaktır.
Bebeğin sürekli olarak aç olması, altının ıslak kalması, sıkılması da nedenlerden bazılarıdır. Duygusal, fiziksel ve cinsel istismar, sarsılmış bebek sendromu gibi travma yaratan çocuk ihmali ve istismarı durumlarında da huzursuz bebek sendromu belirtileri ortaya çıkabilir.
Bebeğinizi yumuşak dokunuşlarla okşayın, ona sık sık gülümseyin, şarkı söyleyin ve onunla sohbet edin. Bunların hepsi bebeklerle iletişim kurabilmenin en iyi yollarıdır. Bebeğinizle konuşun. Onun tepkilerini seyredin ve cevaplarını bekleyin.
Ağlamalar azalmaya başlıyor. Dördüncü ay ile birlikte bebeğin ağlamaları azalmaya başlar, yine ilgi istediği için ağlayabilir, yalnız kalmaktan hoşlanmadığı ve anne-babayı çağırmak için ağlayabilir, yanına gelindiğinde sakinleşebilir. İlerleyen aylarda bebeğin duyguları yüz ifadelerinden okunmaya başlar.
Bebeğiniz sürekli ıkınıyorsa akla ilk gelen sebep sindirim sistemindeki bir problemdir. Bu problem gaz gibi oldukça basit bir sorun olabilir. Bebeklerde gaz oluşmasının sebepleri arasında gereğinden fazla beslenmek, yani fazlaca emmek öne çıkıyor.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Bebeklerin 3 aylık olana kadar uykularında inlemeleri normaldir. Eğer 3 ayı geçmiş bir bebek halen uykusunda inliyorsa, sağlık sorunu olabilir. -Vücuduna yeteri kadar oksijen gitmiyor olabilir. Yetersiz oksijen alan bebeğin, her nefes alışında akciğerinde sıkışan hava, nefes almasını güçleştirebilir.
Tracy Hogg Yöntemi
'Yatır Kaldır' olarak bilinen bu yöntem 'şşş-pat' olarak uygulanan bir ilk adıma sahiptir. Öncelikle bebek, uyku rutini ardından yatağına yatırılır ve kulağına şşş denirken sırtına pat pat şeklinde hafifçe vurularak okşanır. Bu aşama faydalı olmadığında yatır-kaldıra geçilir.
Bebekler oldukça gelişmiş koku ve tat alma duyularına sahiptir. Annelerini kokularından tanırlar. Anne kokusu bebekleri sakinleştirir, uykuya geçmelerini kolaylaştırır, korkularını azaltır.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri