Yenidoğan sarılığı, genellikle iki hafta içinde kendiliğinden düzeliyor. Fakat bu dönemde doktor tarafından uygun şekilde takibi önem taşıyor. Eğer bilirubin seviyesi yüksek ise bebek “fototerapi” denilen özel dalga boyunda ışık yayan lambalar altında ışık tedavisine tabi tutuluyor.
Yenidoğanlardaki sarılığın nedeni bebeğin kanında fazla miktarda bilirubin birikmesidir. Bu durum bebeğin derisinde ve gözlerinin beyaz kısımlarında sararmaya neden olur. Sarılık genellikle baştan ayaklara doğru ilerler ve bacaklarda sararma görülmesi bilirubin seviyesinin ciddi düzeyde artmış olduğunu gösterir.
Zamanında doğan sağlıklı bir bebeğin ikinci haftadan sonra artık sarı görünmemesi gerekir. Eğer görülürse bu duruma uzamış sarılık adı verilir. Uzamış sarılığın en sık nedeni anne sütü sarılığıdır. Anne sütü alan bebeklerin bazılarında genellikle birinci haftada sarılık başlar ve 1-3 ay kadar sürer.
Yeni doğan bebeklerin göz aklarında, burun çevrelerinde ve yüzlerinde görülen sarı renk sarılığın belirtisidir. Sarı renk hastalığın ilerlemesi ile tüm gövdede görülür. Parmakla hafifçe burun ya da karın cildine bastırılıp kaldırıldığında sarı renk daha bariz bir şekilde tespit edilebilir.
Bebeklerde oluşabilen sarılığın tedavisinde en etkili yöntem bebeğin sıklıkla emzirilmesidir. Yenidoğan bir bebek günde 10 ile 12 defa emzirilmesi önerilmektedir. Bebek, vücutta bulunan bilirubin maddesini idrar ile dışarı atacağından dolayı bol bol emzirilmesi oldukça önemli bir durumdur.
İlgili 39 soru bulundu
Fizyolojik sarılık doğumdan sonra 2.-4. günlerinde başlar ve genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 7-10 günde kendiliğinden düzelir. Anne karnındaki bebeğin kanındaki bilirubin maddesi fetusa zarar vermez çünkü plasenta aracılığı ile annenin kanına geçer, karaciğerinde işlenerek vücuttan atılır.
Yeni Doğan Bebekte Sarılığın Geçtiğini Nasıl Anlarız
Bebeğin cildi ve göz beyazlarındaki sarılık giderek solmaya başlar ve doğal bir renge döner. Bebeğin enerji seviyeleri artar ve daha uyanık hallerde olur. Bebek daha iyi kilo almaya başlar ve beslenme düzeninde düzelme görülür. İdrar ve dışkı rengi normalleşir.
Karaciğerin tam olarak olgunlaşmamasına bağlı olarak oluşan fizyolojik sarılık, genellikle doğumdan sonra bebeğin yaşamının ikinci günü başlar, üç ve dördüncü günlerde maksimum seviyeye ulaşır, giderek azalır ve biter. Bir hafta içinde bebekte kalıcı bir etki görülmeden normale döner.
Bebeklerin %20-30'unda sarılık 2 haftadan uzun sürer ve 12. haftaya yani 3. aya kadar uzayabilir. Genel olarak masum kabul edilir.
Aralıklarla bebeğin kanı alınarak bilirubin düzeyinin güvenli sınıra düşüp düşmediği kontrol edilir. Işık tedavi sonlandırıldıktan bir iki gün sonra bilirubin seviyesi genellikle tekrar yükselir. Bu dönemde de doktor kontrolü tavsiyesi edilir.
Sarılık, genellikle doğumdan 2-3 gün sonra görülüp, 7-10 gün içinde kaybolur ve sarılığın kaybolması en son göz aklarında olur. Prematüre bebeklerde sarılık daha sık ve şiddetli görülür ve 4-5. günde belli olur. Sarılıkta, hangi bebeklerin tedavi edilmesi gerektiğine karar vermek büyük önem taşır.
Uzamış sarılığı olan bebeklerde en çok kullanılan ilaç Fenobarbitaldir. Glukuronil transferaz enziminin indüksiyonu yaparak etki gösterir. Fenobarbital mikrozomal enzimlerin güçlü bir indükleyicisidir.
Bebekte görülen sarılığın ne kadar süreceği sarılığın çeşidine ve ortaya çıkma nedenlerine göre değişiklik gösterir. Eğer bebekte meydana gelen sarılık fizyolojikse, genel olarak 1-2 hafta sürer. Hastalıkların zemin hazırladığı patolojik sarılık ise çok uzun sürer ve vücudun normal işleyişine zarar verir.
Yeni doğan sarılığı bu süre içinde geçer. Geçmeyen sarılık ise bir karaciğer hastalığının belirtisidir. Safra yolları tıkanıklığı(Bilier Atrezi) ile dünyaya gelen bebeklerde ne yazık ki karaciğer yetmezliği meydana geliyor. Bu hastalığında nakilden başka çaresi yok.
Zamanında doğan bebeklerde 2 haftadan, erken doğan bebeklerde 3 haftadan uzun süren sarılıklar uzamış sarılık olarak değerlendirilir. Bu durumda kan grubu uyuşmazlığı, bazı enzim eksiklikleri, idrar yolu enfeksiyonu, tiroid bezinin yetersiz çalışması, doğuştan metabolik hastalıklar araştırılmalıdır.
Doğumdan sonra term bebekte yaşamın 14. gününde ve preterm bebekte 21. gününde sarılığın devam etmesi uzamış sarılık olarak tanımlanır (2,3). Uzamış sarılığın en sık nedeni anne sütü sarılığıdır, ancak altta yatan ciddi bir hastalığın belirtisi de olabileceği için önemlidir (4).
Lakin sarılık 24 saat içinde başlamışsa, sarılık koyu renk almış bir şekilde yayılarak şiddetleniyorsa, halsizlik ve ateş söz konusu ise, bebeğiniz normalden fazla uyuyorsa ve beslenmesi iyi değilse, dışkı ve idrarda renginde değişme görüldüyse, bebeğiniz emme güçlüğü yaşıyorsa derhal hekime başvurulmalıdır.
Yenidoğan sarılığı zamanında ve doğru tedavi edilmediği takdirde, beyin hasarı ile birlikte zihinsel gelişim geriliğine yol açabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Pediatri Bölümü'nden Uz. Dr.
Karaciğer ya da kan hastalıklarından dolayı oluşan ve 2 haftadan uzun süren bir sarılık mevcutsa çocuk gastroenteroloji doktorları tarafından gerekli tetkikler yapılmaktadır. Karaciğere bağlı sarılığın önüne geçmek için çocuklara doğar doğmaz hepatit A ve B aşısı yapılmaktadır.
Bebeklerin büyük çoğunluğunda ortaya çıkan yeni doğan sarılığı, her ne kadar masum olarak bilinse de ihmal edildiği takdirde ciddi hastalıklara yol açabiliyor. 14 günde geçmeyen sarılık, bebeğin beyninde hasara neden olabiliyor ya da karaciğer yetmezliği gibi önemli bir sağlık sorununa davetiye çıkarabiliyor.
Sarılık, bilirubinin vücuttan yeterince hızlı atılamadığı ve kandaki seviyelerin çok yükseldiği durumlarda ortaya çıkar. Bilirubin birikmesi cildin ve gözlerin beyaz kısmının sarı görünmesine neden olur.
İyi haber şu ki; erken dönem veya geç dönem anne sütü sarılığı, genellikle 1-2 hafta içinde geçiyor.
Fototerapi ışığı bilirubin pigmentlerinin idrarda atılacak şekilde parçalanmasına yardımcı olur. Bu durumda bebeğin beslenmesi son derece önemlidir ve doğru beslenme tedavide başarıya ulaşmayı hızlandırır. Fototerapi tedavisi doğru uygulandığı sürece bebek için herhangi bir sıkıntı oluşturmamaktadır.
Yenidoğan sarılığı tedavisi genellikle gerekli değildir çünkü semptomlar normalde 10 ila 14 gün içinde geçer, bazen nadiren daha uzun sürebilir.
Yenidoğan sarılığı olan bebeklerin hastalığın tedavisi amacıyla aileler tarafından güneş ışığı ve veya floresan ışığı altına yatırılabiliyor. Bebeği güneş ışığı veya floresan ışığı altına yatırmak sarılığı azaltmakta kısmi etkili olsa da uygulamada oluşabilecek riskler sebebiyle önerilmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri