Yara bandı 1920 yılında Johnson & Johnson çalışanı Earle Dickson tarafından, Highland Park, New Jersey'de yemek yaparken sık sık kendini kesip yakan eşi Josephine ičin icat edildi.
Yara bandı, Johnson&Johnson'da çalışan Earle Dickson'un iş yaparken sürekli ellerini kesen sakar karısı sayesinde bulundu. Earle, uzun yapışkan bantların ortasına kare pamuklar yerleştirdi ve bu fikri çok tutuldu.
Bant 1928 yılında Amerikalı Richard Drew tarafından yapılmıştır. Avrupa'da seloteyp adıyla piyasaya sürülen bu bantın bir yüzü, selüloz adı verilen ve yapışkan olan maddenin kullanımıyla basınca duyarlı yüzey oluşturulmuştur, böylece banta yüzeye yapışma özelliği kazandırılmıştır.
yara bantları, elastik bandaj ve flaster üretmektedir. Şu an 7.000 kapalı fabrika alanı ve 240 çalışanıyla Kocaeli Gebze'de faaliyetlerine devam etmektedir.
Destek ve torba genellikle kaplanmış kağıttan yapılır, ancak plastikten yapılabilir. Yapışkan tabaka genellikle dokuma kumaş, plastik (polivinil klorür, polietilen veya poliüretan) veya lateks şerittir. Suya dayanıklı olabilir veya olmayabilir; hava geçirmezse, bandaj oklüzif bir pansuman malzemesidir.
İlgili 24 soru bulundu
Hayati önem taşıyan nefes alıp verme fonksiyonunu engellemeyen burun yara bandı bunun içindir. Burun çevresinin yapısal özellikleri dikkate alınarak üretilen bu ürün, fazla baskı oluşturmadan yarayı dış etkenlerden korur.
Dış yüzeyi plastik malzeme kullanılarak üretilmiştir. Uygulandığı bölgede tahrişe neden olmaz. Gözenekli bir yapıya sahip olduğundan cildin hava almasını engellemez. Orta bölümünde yüksek emici özelliğine sahip ped bulunur.
Geçtiğimiz haftalarda yine sağlık sektöründe faaliyet yürüten Münir Şahin ve Betasan'ı satın alan SBK Holding, ilaç şirketi Biofarma'yı da bünyesine kattı
Yara iyice temizlendikten sonra en azından bir yara bandı ile kapatılmalı ve takip eden bir hafta boyunca enfeksiyon olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Yeni yara bandıyla yuvarlak yaralar sekiz gün sonra yüzde 96,8 oranında kapanırken, diğer bantlarla yüzde 76,4 ila 79,9 oranında kapanmış. Yara bandı uygulanmadığı taktirde ise aynı zaman zarfında yaraların sadece yüzde 45,9'u kapanmış.
Kâğıda dair en eski kalıntılar Tibet'te bulunsa da milattan önce 2. yüzyıla tarihlendirilen bu kâğıt parçalarının kim tarafından yapıldığı belli değil. Bu nedenle MS 105 yılında kendi kâğıt yapma tekniğini geliştiren Çinli saray görevlisi Ts'ai Lun birçok kaynakta kâğıdın mucidi olarak anılıyor.
Yara bandının tasarımı, yaranın üzerinde bir bariyer oluşturarak, yaranın hava ile direkt temasını sınırlar. Bu özellik, yaranın kurumasını ve kabuk bağlamasını engeller, böylece yara iyileşme sürecini hızlandırır ve olası iz oluşumunu minimize eder.
Yara bandı, sadece küçük kesik ve çiziklerden, sıyrıklardan veya yüzeyel yaralanmalardan kaynaklanan basit yaralara uygulanabilir. Ancak, derin yaralarda, yanıklarda veya ciddi travmalarda profesyonel tıbbi yardım alınmalıdır.
Dikiş yara bandı çeşitleri kesilen bölgenin düzgün bir şekilde kaynamasına yardımcı olur. Jel yara bandı çeşitleri hafif yanıkların giderilmesinde oldukça etkilidir.
Gıda sektöründe çalışanlar hedeflenerek üretilmiştir. HACCP ve BRC (Gıda) standardına göre gıda üreten tesislerin çalışanları için gerekli bir üründür. Yara pedinin altında yer alan alüminyum film sayesinde metal dedektöre duyarlıdır. Metal dedektör kullanmayan iş yerlerinde, mavi rengi ile kolayca ayırt edilir.
Bizim yara bandımız yaranın hava almasını sağlıyor ve yaraya direkt teması daha kolay sağladığı için bu şekilde yaranın iyileşmesine destek oluyor. Kozanın kendi özelliğinden ve porlu yapıda olmasından dolayı kanamayı iki üç dakika içerisinde durdurabiliyor.
Yaralı bölgenin suyla temasını keserek kuru kalmasını sağlayan ürün, bu sayede iyileşme sürecine de katkı sunar. Su geçirmez yara bandı banyoda, havuzda, denizde veya farklı su aktivitelerinde rahatlıkla kullanılabilir, koruyucu etkisini uzun süre boyunca kaybetmez.
Steril bandajlar ve yara örtüleri, yaranın üzerini örterek, dış etkenlerden korunmasını sağlarlar. Bu, yaranın temiz ve steril kalmasına yardımcı olur, böylece yaranın iyileşme sürecini hızlandırır ve aynı zamanda enfeksiyon riskini önemli ölçüde azaltır.
Ancak aslında yaralı bölge iyice temizlendikten sonra dış etkenlerden korunması için nefes alabilen bir pansumanla kapatılması gerekir. Yarayı açık havaya maruz bırakmak hem enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır hem de yaranın ısısını düşürerek iyileşme sürecini yavaşlatabilir (8).
TÜRKİYE'nin en eski ilaç fabrikalarından Münir Şahin İlaç, 8 yıl içinde bir kez daha el değiştirdi. Lüksemburglu yatırım fonu Ivory'nin 2006'da satın aldığı şirket geçtiğimiz cuma günü atılan imzalarla SBK Holding bünyesine geçti. SBK, Münir Şahin'e bağlı yara bandı markası Sanitabant'ı almak için de masada.
Betasan Betatrans Şeffaf Flaster 5m uzunluğunda ve 5cm genişliğindedir. Kateter, sargı bezi, yara örtüsü vb. malzemeleri sabitlemek için, Hassas ciltli hastalarda kullanılır. Şeffaf polietilen filmden yapılmış tıbbi flasterdir. Taşıyıcının gözenekli yapısı cilt nemini geçirir ve cildin hava almasını sağlar.
Betafix gözenekli, elastik dokumasız (nonwoven) kumaştan yapılmış, hipoalerjenik tıbbi flasterdir. Gözenekli yapısı cilt nemini geçirir ve cildin hava almasını sağlar.
Yara bantları, hava geçirgen yapısı sayesinde hem yarayı korur hem de yaranın iyileşmesine destek olur. Yara bandı çeşitleri denildiğinde sıralayabileceğimiz ürünler; klasik yara bantları, topuk bantları, su geçirmez yara bandı çeşitleri veya esneyebilen yara bantları gibi pek çok özellik ve kullanım alanına sahiptir.
Bu yöntemler arasında sıcak su ve sabunla ovma, sirke kullanma, tuz ve limon suyu karışımı uygulama, bulaşık deterjanı kullanma, alkol veya tiner kullanma gibi yöntemler bulunur. Bu yöntemler leke üzerindeki yapışkan kalıntıları çözmeye yardımcı olur ve bant izlerinin kolayca temizlenmesini sağlar.
Sivilce (akne) üstüne yara bandı yapıştırılır mı? Sivilce(Akne) üzerine yara bandı yapıştırılmamalıdır, kapalı havalanamayan ortamlarda mikroorganizmalar daha çok çoğalabilir, kıl kökü de kapalı kalınca içine hapsolan yağ, kir vs iyileşmeyi geciktirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri