Ense damlası uygulanan bölgenin 24-48 saat boyunca ellenilmemesi damlanın etkisini kaybetmemesi açısından önemlidir. Fipronil içeren ense damlaları 8 haftalıktan küçüklere, selamektin içeren ense damlaları 6 haftalıktan küçük kedilere uygulanmamalıdır.
6 haftalıktan itibaren her Minnak kediye, dış parazitlere karşı ilaç uygulanması gerekir. Uygulanan anti paraziter ilaçlar, Pire, Uyuz ve Kenelere karşı etkilidir. Hastanemizde Minnaklara yapılan ilk doz uygulamayı takiben (riskli ve şüpheli durumlarda tekrar sayısı 2 olabilir) 3 ayda 1 kez tekrarını önermekteyiz.
Yavru kedilerin de pirelerden kurtulması mümkündür. Bunun pek çok yolu bulunur ancak yavru kediye pire ilacı genel olarak önerilmez. Yavru kedilerin annesi yanında ise ve sürt emiyor ise anneye pire ilacı uygulamak yeterli olacaktır. Yavru kedi yeni doğmuşsa pire ilacını direkt şekilde bünyesi kaldırmayacaktır.
Yetişkin kedilerde uygulanan pire tozu, ense damlası gibi ürünler yavru kedilerde uygulanamaz aksi halde zehirlenmeler görülebilir. Eğer 8 haftalıktan yani ortalama 2 aylıktan küçük bir yavru kediniz varsa bu yöntemlerden uzak durmanız gerekir.
Kedi pire damlası, kedilerin ense kısımlarına, iki kulak arasının biraz aşağı kısmına, kıllar aralanarak direkt deriye temas edecek şekilde damlatılmalıdır. Pire damlaları genellikle kilograma göre dozajlanmış şekilde üretilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Pire damlaları, pireleri öldürmek ve gelecekteki istilaları önlemek için kedilerin derisine uygulanan bir ilaç türüdür. Bu damlalar pireler için toksik olan ancak belirtildiği şekilde kullanıldığında kediler için güvenli olan aktif bileşenler içerir.
Pireden kurtulmanın en etkili yolu veteriner kontrolünde etkili pire damlası kullanmaktır. Pire tasması da pireleri uzak tutar. Pire tarağı ile kedi dostumuzu taramak da pirelerden kurtulmaya yardımcı olur. Elma sirkesini pamukla tüylere uygulamak da doğal yöntemlerden biridir.
Ancak unutmayın ki pireler kısa süre de olsa ayakkabıların ya da giysilerin üzerinde de barınabilir. Bu nedenle kedi piresini siz anlamadan eşyalarınız üzerinde eve taşıyabilirsiniz de. Pire kedinize ulaştığı takdirde hızla çoğalıp vücudu üzerindeki nüfusunu artırabilir.
Sirke, pireleri öldürebilen doğal bir asittir. 1 ölçü sirke ve 1 ölçü su karışımıyla bir sprey şişesi hazırlayarak evinize ve evcil hayvanlarınıza püskürtebilirsiniz. Diğer bir yöntem ise limon kullanmaktır. Limon karışımını evcil hayvanınızı temizlemek için kullanabilirsiniz.
Uygulanma dozu kedinin kilosu ile doğru orantılı olarak artmaktadır. Damlayı uygulayacağınız ense bölgesindeki tüyler güzelce aralanıp deri kısmına dökülerek uygulanmalıdır. Ense damlası uygulamasından önce ve sonraki 3 gün yıkanmaması damlanın etkisi açısından önemlidir.
Uyarı : Köpeklerde kullanılan pire damlaları kedilerde kullanılamaz ! Kesinlikle uzman tavsiyesi almadan bilinçsizce damla kullanımı yapmayınız bu işlem kedinizin hayatını kaybetmesine yol açabilir.
Bu damla çoğu zaman birkaç saat içerisinde etkisini gösterir ve köpeğinizi kısa bir süre içerisinde kaşıntıdan kurtarır. Veteriner hekiminizin önerdiği pire ilacı, birkaç gün içerisinde tamamen etkisini gösterecek ve köpekteki tüm dış parazitleri öldürecektir.
Kediler evcil hayvanlar statüsünde en çok sahiplenilen hayvanlardandır. Kedilerde tıpkı her canlı gibi hastalanabilir, psikolojik bunalıma girebilir ve parazitlenebilir. Bu olumsuz durumlarda tedavi amaçlı kullanılan kedi pire ilacı fiyatları, tüm eczanelerde, kokulu ve kokusuz formlarıyla satışa sunulur.
Pireler yatak takımlarında, battaniyelerde ve diğer kumaş eşyalarda saklanabilir. Bu nedenle bunları pire veya yumurtaları öldürmek için sıcak suda yıkamak ve yüksek ısıda kurutmak önemlidir. Buharlı temizlik; halı, mobilya ve diğer kumaşlardaki pireleri ve pire yumurtalarını öldürmenin etkili bir yoludur.
Pireler kedileri ısırdıklarında ölerek, 24 saat içerisinde kediler pirelerden kurtulmuş olacaktır. Pireler öldükten sonra ise kedinizi yıkamanız gerekmektedir. Dikkat etmeniz gereken bir durum ise her kediye pire damlası yapılmamaktadır.
Veteriner hekiminizin önerdiği pire şampuanı ile kedinizi yıkadıktan sonra hemen taramalısınız. Böylece pirelerden kolayca kurtulabilirsiniz. Ancak kedileri yıkamak onlar için stresli olabileceğinden bu tür şampuanları uygulamak yerine düzenli olarak pire damlasının uygulanması önerilmektedir.
Kedi pire tarağı kullanarak kedinizdeki pireleri kolay bir şekilde temizleyebilirsiniz. Hatta tarağa sirke damlatarak kullandığınız zaman daha verimli olur. Bu işlemi yaparken de evcil hayvanınızın cildine hiçbir zarar vermeden yapmanız gerekir. Sirkenin yanında alternatif olarak pire tozu da tercih edebilirsiniz.
Pirelere karşı savaşma konusunda en etkili çözüm hiç kuşkusuz ki evi günde 2-3 kez süpürüp silmektir. Ayrıca temizlik yaptığınız suyun içerisine sirke, çay ağacı yağı, lavanta esansı ya da limon suyu ekleyerek pirelerin evinizden uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Pireler bu kokuları sevmezler.
Eğer minik dostunuza bulaşan pireleri doğal yöntemler ile yok etmek istiyorsanız, bunun için en sık kullanılan yöntem sirke ile temizlemektir. Pire temizliğinde en etkili olan doğal yöntem sirkedir.
Pireler kilim, halı, yatak gibi ev eşyaları üzerinde de yaşamlarını devam ettirebilir. Bu bakımdan pire ısırığından şüphelenildiğinde pire kaynağının iyi tespit edilmesi oldukça önemlidir.
Bilimsel olarak kedi pirelerinin insan vücudunda yaşama imkânı yoktur. Vücudunuzda yaşamak için kalamazlar, çok düşük bir olasılıkla çok çok kısa bir an için sizi ısırabilirler. İnsan vücudunda yaşayamaz ve üreyemezler. Kedi pireleri sadece tüylü konakçılarda yaşayabilirler.
Tırnaklarıyla hayvanın kürküne tutunur, ağızlarındaki iğne benzeri bir yapıyla kan emmek için deriyi ısırırlar. Dişi bir kedi piresi günde kendi ağırlığının 15 katına kadar kan emebilir.
Kedinizde pire olduğunu farkettiğinizde yapılması gereken ilk şey hemen bir kedi pire damlası satın almaktır. Daha sonra pire damlasını kedinin ensesine uygulamalısınız. Dilerseniz bu işlemi profesyonel bir yardım alarak veteriner hekime de yaptırabilirsiniz.
Başlıca pire ilacı markaları arasında Draker, Sipertoks ve Bayer gibi isimler yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri