Binalar arasında bırakılacak mesafe; çıkma (kapalı/açık) ucundan ölçülmek üzere, yan bahçe mesafelerinin toplamından az olmamak kaydıyla en az 6.00 metredir.
Bir parselde birden fazla 60.50 metre yükseklikte bina yapılması halinde binalar arasındaki mesafe, 20.00 metre olup, 60.50 metre yükseklikten sonra ilave her 3.00 metre yükseklik için bu mesafeye 1.00 metre ilave edilir.
Uygulamada genellikle yapı yaklaşma sınırları; Arka ve yan bahçeye 3 metre, ön bahçeye yola cephelerde ise 5 metredir. Ayrıca yapılacak yüksek katlı binalar için 4 katın üzerindeki her kat için bir cepheden 0.50 cm fazladan çıkma uygulanır.
Yapı yaklaşma sınırı: Planda ve yönetmelikte belirtilmiş olan yapının komşu parsellere en fazla yaklaşabileceği sınırdır. 7. Bina derinliği: Binanın ön cephe hattı ile arka cephe hattının en uzak noktası arasındaki en fazla yaklaşabileceği sınırdır.
Ayrık yapı nizamına tabi olan konut alanlarında yapılacak yapıların maksimum bina cephesi (30.00) m.'dir.
İlgili 19 soru bulundu
Bina cephesi konutlarda ve işyerlerinde minimum (6.00) m. olup blok uygulamalarında (40.00) m.yi aşamaz. Konut dışı kentsel çalışma alanlarındaki uygulamaların plan kararıyla yapılması zorunludur. Madde 14 - Yapılacak yapıların: 1) Ön ve yol kenarına rastlayan yan bahçe mesafelerini minumum (5.00) m.`dir.
Çekme mesafesi ihlali durumları, dava açılmasına ve ceza ödenmesine neden olabilecek yaptırımlara kadar götürebilir. Çekme mesafesi aynı zamanda, plan ya da ilgili Yönetmelik ile belirlenmiş bulunan, binanın yola ve /veya komşu parsellere en fazla yaklaşabileceği mesafeyi ifade eder, şeklinde de tanımlanabilir.
Yoldan çekme mesafesi (Ön bahçe): Yüksekliği 60.5 metreye kadar olan yapılarda 5 metre, daha yüksek yapılarda 15 metre. Yan bahçe çekme mesafesi: Doğal zeminin üzerinde kalan bodrum katları ile birlikte 4 kat ve daha az katlı binaların yan bahçe çekme mesafesi 3 metre.
Özellikle bitişik nizam tarzındaki imar adalarında arka çekme mesafesinin en az 3 metre çekilmesi ibaresi açıkça verilmiştir. Bundan baz alınarak bitişik nizam imar adalarında arka çekme mesafesi en az 3 metre ile birlikte yan bahçe gibi 4 kattan sonra kat başına 0.5 metre artırmak suretiyle çekilmesi gerekmektedir.
Binalar arasında bırakılacak mesafe; çıkma (kapalı/açık) ucundan ölçülmek üzere, yan bahçe mesafelerinin toplamından az olmamak kaydıyla en az 6.00 metredir.
Bir yapının diğerlerinden bağımsız olması, hiçbir komşusunun bulunmaması durumuna ayrık nizam denir. İmar durum belgesinde A olarak gösterilir ve içeriği Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamınca belirtilmiştir. Yönetmelikteki tanımı, “hiçbir yapı ile ilişiği bulunmayan bağımsız binalar” olarak geçer.
ayrık nizam 2 kat ne demek: Bu ifade söz konusu parselin, ayrık nizamda ve 2 kat yapılaşma koşullarına sahip olduğunu gösterir. ayrık nizam 3 kat ne demek: Bu ifade söz konusu parselin, ayrık nizamda ve 3 kat yapılaşma koşullarına sahip olduğunu gösterir.
“Teras Katın Bina Niteliğinde Olması Ruhsat Gerektirir. Ruhsatsız Teras Katı İmar Kirliliği Suçunu Oluşturur.
Takip mesafesi hızın yarısı kadardır. Örneğin; 90 km hızla giden iki araç arasındaki mesafe 45 metre olmalıdır. Yağışlı havada yük taşıyan araçla takip mesafesi fazla tutulmalıdır.
Bina derinliği 7 metreden az olan parsellerde arka bahçe çekme mesafesi 2 metreye kadar düşebilir. 40 metreden fazla bina derinliği olan yapılarda arka bahçe mesafesinde H/2 koşulu aranır. Yan bahçe çekme mesafesinde olduğu gibi 4 kattan sonra her kat için arka bahçeye 0,5 metre mesafe eklemek gerekir.
Uygulama imar planında aksine bir hüküm yoksa bina derinliğinin 7.00 metreden az çıkması ruhsat düzenlenmesine engel değildir.
1) Parsel sınırları ile tesis ve binaların bu sınırlara en yakın kenarları arasında bırakılan mesafeye, geri çekme mesafesi denir. Birden fazla parselin birleştirilmesi halinde toplam alana tekabül eden değerler alınır.
3194 sayılı imar kanunu ve planlı alanlar imar yönetmeliğinde bitişik nizamda TAKS oranı ile ilgili herhangi bir hükme rastlanılmamıştır. Bu durumda imar planında bitişik nizam olan yerlerde TAKS oranı ne kadar kabul edilmeli ve ruhsat verilmelidir.
TAKS, arsa metrekaresi ile yapılacak olan inşaatın, maksimum taban alanının çarpımı ile bulunur. Maksimum taban alanı imar planı üzerinde yazan TAKS değeri olarak yazar. Örneğin bir imar planı üzerinde bir parsel için “TAKS = 0,3” ibaresini görülüyorsa, oraya yapılacak binanın tabanı arsa alanı x 0,3 değerini geçemez.
Arazinizin izni ayrık nizam olarak gözüküyorsa, yapacağınız inşaatta yola bakan cephe 5 metre kadar, araziniz ile komşu olan parseller ile de 3 metre kadar bir mesafe bırakmanız gerekmektedir. Ayrık nizam için bırakılması gerekilen rakamlar ortalama rakamlardır.
Kaks (kat alanı kat sayısı), bir arsanın üzerine yapılacak toplam inşaat alanı demektir. Örneğin: 1.000 m2 bir arsanın imar durum belgesinde kaks:1.25 gösteriliyorsa hesaplaması şöyle: 1000 m2 x 1.25 = 1250 m2.
Parsel Genişliği: (Madde 6-2)
1) Bitişik nizamda: (5.00) metreden, 2) Blok başlarında: Yan bahçe mesafesi + (5.00) metreden, 3) Ayrık nizamda: Yan bahçe mesafeleri toplamı + (5.00) metreden, az olamaz.
Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir.
İmara aykırı yapılar; ruhsatsız ya da ruhsat ve eklerine aykırı yapılar, tehlikeli yapılar ve taşkın yapılar örnektir. Bu yapıların her birinin mevzuata aykırı olması uygulamada farklı sonuçların ortaya çıkmasına neden olur.
Kaçak yapı ya da imar düzenlemelerine (mevzuatına) aykırı yapı, yetkili yönetimlerin bilgisi dışında ya da imar düzenlemeleriyle getirilmiş kurallara uyulmadan yapılan yapıdır. İmar Kanunu madde 20; yapının imar planı, yönetmelik, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabileceğini belirtmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri