Şekil 1' de endüstriyel tip bir sıcak hava apareyi görülmektedir. Bu cihazlar daha çok fabrika, depo, hangar, atölye gibi büyük hacimlerin ısıtılmasında kullanılır. İdeal olarak yerden 2 m yüksekliğe yerleştirilirler.
Sıcak hava apareyleri, toplu kullanım alanlarını belli bir sıcaklıkta tutmak için kullanılan cihazlardır. Kanatlı borulardan oluşur ve bu kanatlı borular adeta baca etkisi yaratır. Kaset içine yerleştirilen borulara giren soğuk hava ısınır, ısınan hava kasetin üstüne yükselerek ortama verilir.
Aparey, genelde ısıtma sistemlerinde toplu kullanım mekânlarının istenilen sıcaklıkta tutulabilmesi için iç ortamdan dış ortama olan ısı kaybının karşılanması prensibi ile çalışan sistemler olarak tanımlanabilir.
Apareylerin temizliği için ayrı bir diş fırçası kullanılmalıdır. Apareyleri dişlerimizi fırçalarken sabah ve akşam olmak üzere günde en az 2 kere sabunlu su ile fırçalamayı öneriyoruz. Apareyler diş macunu ile fırçalanmamalıdır. Apareylerin temizliğinde, özel temizleme tabletleri de kullanılabilir.
Genellikle ortodontik tedaviler 9 ila 12 yaşları arasında süt dişlerin düşüp yerine daimi dişler geldiğinde başlamaktadır. Bazı durumlarda ise erken dönem ortodontik uygulamalar gelecekte yapılacak tedaviyi kolaylaştırabilir ya da tedavi gereksinimi tamamen ortadan kaldırabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Çarpık dişlerin tedavisinde sık kullanılan sabit aygıtlardan biri de diş telleridir. Metal, seramik gibi malzemelerden üretilebilen diş telleri, dişlerin üzerine özel malzemelerle yapıştırılır. Bu aygıtlar, tedavi boyunca hastanın ağzında kaldığı için sabit aparey olarak adlandırılır.
Genellikle metal ve şeffaf diş teli gibi dişlerin yüzeyine yerleştirilen ve tedavi süresince çıkarılamayan apareyler olarak bilinen ağız içi apareyler, her yaşta rahatlıkla kullanılmaktadır.
Şeffaf aparey tedavi fiyatları 2021 yılı ücretleri 1.500$ ile 4.000$ arasında değişmektedir. Şeffaf aparey fiyatları, diş teli tedavilere göre daha pahalıdır. Çünkü kullanılan şeffaf plak kişiye özel üretilerek sürekli olarak değiştirilir.
Ağız içi hareketli apareyler, istenildiği zaman takılıp çıkarılabilen, diş ve çene gelişimini yönlendirebilen ortodontik tedavi araçlarıdır. Özellikle çocukların dişlerinin çıkmaya başladığı dönemlerde çene darlıklarını engellemek ve dişlere yer açmak için uygulanır.
Bunun için nasıl dişlerimizi fırça ve macunla temizliyorsak apareyin damağa değen yüzeyleri diş fırçası ve macunla temizlenmelidir. Ayrıca aparey 15 dakikayı geçmemek üzere haftada iki kere diş protezi temizleme tableti içine atılmış bir bardak suda bekletilerek temizlenmelidir.
Hastanın takıp çıkarabildiği “aparey” adı verilen damaklıklar, çene darlıklarını ve diş yamukluklarını gidermek için kullanılır. Uyurken ve günün belli saatlerinde kullanılan, hastanın gereksinimine göre yapılmış değişik tipteki damaklıklar alışma sürecinden sonra rahatlıkla takılıp çıkarılabilir.
Pekiştirme apareyleri dişlerinizi yeni pozisyonlarında tutmaya çalışan küçük apareylerdir. Çünkü tedaviniz yeni bittiği zaman dişlerinizin etrafındaki kemik olgunlaşmamıştır ve pekiştirme apareyi takılmazsa hareket edebilirler.
Tellerin veya apareylerin dişlere uyguladığı kuvvet ve basınç sonucu dişlerde hassasiyet, ağrı ve hafif sallanmalar olması beklenen bir durumdur.
Şeffaf Aparey Günde Kaç Saat Takılmalıdır? Şeffaf apareyler tedavinin başarısı açısından günde ortalama 20-22 saat takılması gerekir.
Diş tedavisinde ortodontik apareyler sıklıkla tercih edilir. Bu apareyler ağızda oluşabilen birçok problemde tercih edilen düzeneklerdir ve hareketli ve sabit olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Genel olarak ağız içerisinde kullanılır ancak bazı durumlarda ağız dışında da tercih edilebilir.
Genişletme işlemi, aparey tipine gore 10-15 gün veya 3-6 ay sürebilir. Genişletme tamamlandıktan sonra, pekiştirme amacıyla aynı veya benzeri bir aparey 3 ay ağızda tutulmaktadır.
Çene genişletme aparatı, diş hekimleri tarafından kullanılan bir ortodontik cihazdır. Ağız içerisinde üst ve alt çenedeki dişlerin arasındaki mesafeyi arttırmak ve çeneyi genişletmek amacıyla kullanılır. Bu cihaz, çene kemiklerinin gelişimi sırasında kullanılırsa daha etkili sonuçlar verir.
Şeffaf aparey, dişlerde çapraşıklık, aralık ve dizilim bozukluğu problemlerinin tedavisinde kullanılan ortodonti tedavi yöntemlerinden biridir. Diş telleri yerine kullanılan şeffaf plaklar sayesinde dişlerdeki problemler tedavi edilirken aynı zamanda hasta daha iyi bir görünüme sahip olur ve kendini daha iyi hisseder.
Ağız içi sabit apareyler için kullanım süresi hekimimizin tedavi planına göre değişecektir. Kullanılan apareye göre de tedavi süresinde değişiklik olabilir. Kişinin çene ve diş yapısı tedavinin gidişatını belirleyen en büyük etmendir. Genellikle ağız içi apareyler 1 – 2,5 sene kullanılır ancak bu süre uzayabilmektedir.
Hareketli apareyler kullanılarak yapılabilir, sabit metal ya da estetik braketler uygulanarak olabilir, hasta uygunsa şeffaf plaklarla yapılabilir, erken teşhis edilen alışkanlık kırıcı apareyler ya da koruyucu dolgu tedavileri ile problemler öngörülerek önlenebilir.
Headgear apareyi,
Üst çenenin ileri olduğu vakalarda üst çene gelişimini frenler, Çapraşık ya da fırlak olan ön dişlere yer açmak amacıyla arka dişleri geriye doğru iter, Arka dişlerin hareketinin istenmediği durumlarda, bu dişlere uygulanan kuvvetleri etkisiz bırakmak amacıyla kullanılır.
Şeffaf plakların uygulandığı ortodontik bozukluklar çok çeşitli olmaktadır. Dişlerdeki çapraşıklık, aralıklı dişler, yanlış kapanışın tedavisinde çene genişletilmesi gibi birçok ortodontik bozukluklarda kullanılır.
Genellikle üst arka dişlere yapıştırılır. Aparey sağ ve sol iki parçası ve bu parçaları ortada birleştiren vidası vardır. Apareyi aktive etmek için size verilen anahtarla bu vidayı hergün (doktorunuz çevirme sıklığı ve aralığını size anlatacaktır) çevirerek üst çeneyi genişleteceksiniz.
Damaklık tedavisinden sonra diş teli uygulamasına geçilebilir. Diş tellerinin takılmasından sonra da kullanılabilen damaklıklar, genellikle gece takılırlar. Düzenli kullanıldığı taktirde hızlı sonuç almayı sağlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri