Hikmet ehli, ibadetlerini ihlasla yapan, insanlarla iyi geçinen, onlara daima iyilik eden ve belalara sabreden kimsenin akıllı olduğunu bildirmişlerdir.
William James Sidis (1 Nisan 1898 – 17 Temmuz 1944), olağanüstü matematik ve dil becerilerine sahip, 290–300 IQ ortalaması ile tüm zamanların en zeki insanı olarak kayıtlara geçmiş Amerikalı matematikçidir.
Gerçeği iyi gören ve ona göre davranan, akil. İkisi de zeki adamdı, akıllı adamdı, yapıcı adamdı.
Bir hadis'i şerifde buyrulmuştur; "İnsanın dayanacağı şey aklıdır. Aklı olmayanın dini de yoktur.
İnsanı diğer canlılardan ayıran ve onu sorumlu kılan temyiz gücü, düşünme ve anlama melekesi. Aklın bilgi edinme alanları veya akılla elde edilen bilgiler mânasında kullanılan terim. Hüküm ve kararlarında doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden ayıran akıl, sağduyu.
İlgili 31 soru bulundu
Akıllı kimse ise, Allahü teâlânın emrettiklerini yapan, yasakladıklarından kaçan kimsedir. Risale-i Münire'deki hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Akıllı, nefsine uymaz ve ibadet eder.
✓ İslam dininde ise akıl ,selim akıl olarak nitelendirir. Selim Akıl:Kelime olarak sağlam ,doğru,hüküm ve kararlarında doğruyu yanlıştan,iyiyi kötüden ayırma yetisi anlamına gelir. yaratıcıyı vahiy olmasa bile çevresini gözlemleyerek ve tefekkür ederek selim aklı ile bulur.
İslâm dini hem “akıl-mantık”, hem de “nakil” yani nasslara istinaden eden dindir. Aklın-mantığın, muhakeme ve mukayesenin bittiği yerde devreye “nakil” girer… Nasslar (ayet ve hadisler) yol gösterir; neyin ne olduğunu, nasıl inanılması ve uygulanması gerektiğini onlar anlatır.
Allah'a iman, İslam'la şereflenmenin ilk şartıdır. Allah'ın varlığına, birliğine, eşi, benzeri ve ortağı olmadığına inanmak, yani tevhidi kabul etmek, iman esaslarının temelidir. Bizi yoktan yaratan ve sayısız nimetiyle yaşatan Rabbimizin üzerimizdeki en büyük hakkı, O'na iman etmemizdir. Muhterem Müminler!
Allah Resûlü"ne, “Müminlerin en akıllısı (şuurlusu) kimdir?” diye sorulduğunda o, “Ölümü en çok hatırlayan ve ölümden sonraki hayatı için en güzel şekilde hazırlanan kimsedir.” diye cevap vermiştir.
Şöyle ki: Akıllı insan bilgiye nasıl ulaşacağını, nasıl sınıflandıracağını ve nasıl saklayacağını bilir. Zeki insan ise, bu bilgiyi nasıl nerede ve ne şekilde kullanacağını bilir. Yani bir kişi aklını ne kadar geniş ve kapsamlı olarak işletebiliyorsa o oranda zeki demektir.
“İnsanların en faziletlisi kimdir?” diye sordular. Resulullah (sav): “En akıllı olan...” Sordular: “Ya Resulullah akıllı kimse, mürüvvet sahibi, cömert, konuşmasını bilen ve hatırı sayılır kimse değil midir?” Peygamberimiz (sav):
2005 yılında yapılan "Türkiye Zeka Oyunları Yarışması'nı" kazanarak Türkiye'nin en zeki insanı unvanını alan kişi Boğaziçi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Mehmet Murat Sevim olarak bilinmektedir.
Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü hazırlık sınıfı öğrencisi Mehmet Murat Sevim, 'Türkiye'nin en zeki insanı' seçildi.
Devletin yaptığı ve sadece 28 öğrenci alınacak sınavda 3 bin 500 öğrenci yarıştı. 153 IQ'suyla 5 yaşındaki Eren Akdoğan birinci oldu.
Hadislerde geçen akıl kelimesi “deveyi veya başka bir şeyi bağlamak, zapt etmek; diyet vermek” gibi sözlük anlamları yanında “hatırda tutmak, anlamak ve bilmek” gibi terim anlamlarını da ifade eder.
hayır yapmaz. eğer ki gerçek din diye bir şey varsa ve bu din sonsuz kudrette ve bilgiye sahip bir tanrı tarafından yollanmışsa, ne kadar sorgularsan sorgula bu dinde bir eksiklik bulamaman gerekir. hatta sorgulamaların ve şüphelerin inancı daha çok pekiştirmeli, çünkü sorgulamalar ve meraklar dini daha çok öğrenmene ...
Akıl, İslam'da akıl zekadan ziyade ileriyi görebilmek ve ona göre hazırlık yapabilmektir. Tasavvuf'da sâlik için önem arz etmektedir. Zira iman ile akıl bağdaşdırılmaktadır. Ayrıca akıl bilgelik demektir.
Karar verme konusunda öncü ve lider olan kişilerdir. Nefsini kontrol eden ve kendisini tamamlayabilmiş kişilerdir. Hataya düşmemek adına muhakeme yapabilen ve bu yönde çalışabilen kişilerdir. Pişman olmayacağı işleri yapmayı seven ve bu istikamette hareket eden kişilerdir.
Selim akıl, hataya düşmeyen, yaptığı işlerden dolayı pişman olacak davranışlarda bulunmayan insanları anlatmak anlamında ifade edilen terim olarak karşımıza çıkmaktadır. Buradan da anlaşılacağı gibi bu şahısların aklını kullanabilen ve hata payı en düşük düzeyde olan kimseler olduğu söylenebilmektedir.
Selim Akıl : Aklı başında olan herhangi bir yanlış yapmayan kişiler için kullanılır. Kelime anlamı ise yerinde kararlar alabilen kişiler için kullanılan sözcüktür. Bu kişiler kötü işler yapmayanlardır. Sigara ,alkol, kumar ile uğraşmaktan kaçınan kişilerdir.
"Tebliğ sıfatı", bütün peygamberlerin çok önemli bir ortak özelliğidir. Bununla beraber onların sıdk/doğruluk, emanet/güvenilir olmak, fetânet/akıllı ve zeki olmak, ismet/günah işlememek vb. gibi başka ortak sıfatları da vardır.
Fetanet sıfatı ile peygamberlerin zeki ve kavrayışlı kimseler olduğu işaret edilmektedir. Bu bağlamda Allah, tüm peygamberleri akıl ve muhakeme konusunda olgunlaştırmıştır.
“Allah sizden; kadınlara karşı iyi ve hayırlı olmanızı ister; çünkü onlar, sizin analarınız, kızlarınız veya teyzelerinizdir." “Sizin hayırlınız, eşine hayırlı olandır. Ben de eşime karşı sizin en hayırlınızın. Kadınlara ancak iyi insanlar iyi davranır; onlara karşı ancak kötü kişiler, ihanet eder.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri