Araç LPG'de çalışırken devamlı OF bölümünde olmalıdır. Benzin kesicinin üzerindeki ON bölümü ne işe yarar? Benzin kesicinin üzerindeki ON yönü, aracın LPG sisteminde elektiriksel veya mekanik arıza meydana geldiğinde, yani araç gazda çalışmaz hale geldiğinde aracın benzinde çalışması için kullanılır.
Benzin kesicinin diğer adıyla benzin valfinin görevi araç lpg de çalışacağı zaman karbüratöre giden benzini kesmektir. Benzin valfi arızalı olduğunda araç gazdayken motora hem lpg hemde benzin girer ve araç düzensiz çalışır.
Araba LPG durumunda çalıştığı zaman ise gaz kesici çalışmaya başlar ve gaz basıncını dengeleyip bir yandan da filtreleyerek regülatöre gönderir. Gaz kesici değişimi aracın 20.000 ile 40.000 km arasında göstermesi durumunda gerçekleştirilmelidir.
Benzin kesici yakıt deposu ile karbüratör arasına yerleştirilmiş bir elektromanyetik valftir.
Benzin kesicinin görevi araç gazda çalışırken benzin otomatiğinden karburatöre giden benzinin akışını engellemektir. Benzin Kesici Arızası Nasıl Anlaşılır? Karbüratörlü lpg sistemi takılı araçlarda bulunan benzin kesici arıza yaptığı zaman motor gazda çalışırken tekleme ve sarsıntı meydana gelir.
İlgili 38 soru bulundu
Yeni sıralı sitemlerde benzin ve LPG nin ECU daki yazılımı ile aynı anda yanması sağlanabiliyor.
Herhangi bir arıza durumunda ise, gaz valfi tamamen açık kalabilir veya az bir şekilde açık kalarak gaz geçişine sebep olabilir. Bu az miktardaki gaz geçişi bile aracın çalışması durumunda ciddi sıkıntılara neden olmaktadır.
Araç LPGli ise lpg beyni motor beyninden farklı olduğu için LPG'de kullanırken devir kesiciye girmez(Yeni sistemlerde ayarlanabiliyormuş). Dizel araçta devir kesici yoktur bu yüzden girmez.
Gaz kesici nedir sorusu, kısaca tanktaki gazın geliş ve gidişini kontrol eden mekanizma olarak cevaplandırılabilir. Gaz kesici fiyatı ürünlere göre farklılaşır. Gaz benzin kesici taşıtlarda kullanılır. Emniyetli ocaklar için ise ocak gaz kesici kullanımı tavsiye edilir.
Bu sorun genelde yüksek devirlerde yaşanır. D: LPG beyin diyaframı zaman içerisinde çalışma özelliğini yitirerek basınç hatasına yol açar bu sebepten dolayı ecu arıza olarak algılayıp aracın benzine geçmesini sağlar.
normalde hem lpg hem benzin pompası çalışıyor arabalarda. lpg sistemlerinin devre yapısında benzin pompasının çalışıp çalışmadığını kontrol etmek gibi bi durum yok ki.
Öncelikle arabanız LPG'li de olsa benzine ihtiyacınız var. Benzin biterse araba çalışmaz. Bu, çok basit bir bilgi ama pek çok araç sürücüsü LPG'li aracın benzinle çalıştığını bilmez. Bu durumda yapacağınız ilk şey, en yakın akaryakıt istasyonundan bir küçük bidon benzin alarak depoya boşaltıp aracı çalıştırabilirsiniz.
LPG filtresinin her 10.000 km de bir değişmesi gerekir. Eğer LPG sisteminiz yeni ise LPG filtre bakımınızı 10.000 km de bir de yapabilirsiniz.
Lpg filtresi tıkanırsa aracınızda ilk başta güç kaybı yaşayacaksınız. Bununla birlikte lpg filtresinde geçen tortular ve yabancı materyaller enjektör valfinize zarar verecektir. Tamamen tıkandığında aracınız artık lpg ile çalışmayacaktır.
Bu maddeler Lpg enjektörlerinin iç kısmında bulunan valfleri sararak çizilmelerine ve aşınmalarına neden olurlar. Lpg filtresi tıkanırsa lpg li araçta zamanla Lpg enjektörleri tahrip olacağı için düzensiz çalışma ve yakıt problemi gibi sorunlar meydana gelir.
Eğer benzindeyken de yapıyorsa, aracın doğası odur. Bazı araçlar devir keser ama yakıtı kesip tekrar vermediği için o kesici sesi duyulmaz. Ford'un benzinlilerinde var mesela. Araç belirli bir devre gelince karışım fakirleştirilir, motor gücü ölünce araç hık diye kalır, nefesi kesilir.
Eğer aracınızda ara sıra gaza geçmeme sorunu var ise bu sorunu yaşadığınızda kolayınıza gelen regülatör ve enjektör arasındaki her hangi bir gaz hortumunu araç stop halindeyken söküp basınçlı gazı havaya salarak hortumu geri takınız. Bu işlem sonrası araç gaza geçiyor ise %70 ihtimalle gaz kesiciniz arızalıdır.
Devir kesici sistemle araçlar her ne kadar korunsa da motoru gereksiz bir şekilde kesiciye sokmak aracınıza zarar verebilir. Motor devri yükseldiğinde, piston ve supaplar da inanılmaz hızlarda çalışır. Çok yüksek devirlerde malzeme yorgunluğu veya başka sebeplerle supap yayları görevini yerine getiremeyebilir.
Tüpün cinsine göre vana veya dedantör (regülatör) mandalı kapatılmalıdır. Dedantör derhal tüpten ayrılmalı ve tüp açık havaya çıkartılmalıdır. Zemin, çukur ve kuytu yerler süpürge ile süpürülmeli, havadan ağır olduğu için yere çöken LPG'nin açık havaya atılması sağlanmalıdır.
Kapak olmayınca depoya gaz dolumu sırasında depoya çamur kaçar çakıl kaçar geri kalanızı hayal gücünüze bırakıyorum . Depoya şeker atılması misali bir bakmışsınız araba tamircisinin avucuna bir tomar para sayıyorsunuz.. Bunların hepside 2 liralık kapak ve 2 kuruşluk pompacı yüzünden.
Ayrıca LPG'nin araç çekişinde güçlüklere yol açtığı da bilinen bir gerçek. 100 km'de yapılan yakıt tüketimine bakıldığında da LPG, dizelin gerisinde kalıyor. Bu sebeple dizelin, LPG'den daha iyi bir seçim olacağı söylenebilir.
Arkadaşlar bu haldeyken aracı kullanmayalım, benzine alalım ve mutlaka sorunu çözdükten sonra LPG kullanımına devam edelim. Çünkü problemli haliyle araç tekliyorken LPG kullanımı aracınıza supaplarınıza zarar verecektin. Çünkü motor iç ısısını arttıracaktır bu da bize zaman içerisinde motor yapısına zarar verecektir.
Günümüz araçları, lpg ile kullanılsa dahi ilk çalıştırma benzinde gerçekleştiği için aracı devamlı benzinde kullanmak bir sorun oluşturmayacaktır.
Bu bakımlar sırasıyla şu şekildedir: Gaz ayarının her 1.000 kilometrede bir yapılması Hava filtresi temizliğinin her 3.000 kilometrede bir kontrol edilmesi. 10.000 kilometrede bir ise LPG valf filtresi temizliği yapılması
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri