Her meridyen arasında 4 dakikalık zaman farkı vardır. Kutup noktalarında birleşirler. 0 ve 180 derece meridyenleri karşı karşıyadır ve birbirini daireye tamamlar.
İki meridyen arasındaki yerel saat farkı 4 dakikadır. Ekvatorda meridyenler arası 111 kilometredir. Başlangıç Meridyeni Londra yakınlarındaki Greenwich kasabasından geçmektedir.
Her derece 60 dakikaya, her dakikada 60 saniyeye bölünmüştür. Meridyen / Boylam nedir? Kutupları birleştiren uzunlukları birbirlerine eşit ve paralellere dik olan dairelerdir. Meridyenlerin başlangıç yeri İngiltere de bulunan greenwich'dir.
Ekvatorda meridyenler arasındaki mesafe, 111 kilometredir. İki meridyen arasında bulunan yerel saat farkı ise, 4 dakikadır. Başlangıç meridyeni, Londra yakınlarında bulunan Greenwich kasabasından geçer. Dünya üzerinde bulunan toplam meridyen sayısı 360 adettir.
İki paralel arasındaki mesafe aynıdır. Başlangıç Paraleli Ekvator'dur(0 derece ile gösterilir) ve en büyük paraleldir. Bir paralel üzerinde bulunan bütün noktaların Ekvator ve kutup noktalarına uzaklıkları eşittir. Ardışık iki paralel arası uzaklık 111 km'dir.
İlgili 31 soru bulundu
Ekvator ve diğer paralelleri boylamasına keserler. metreye eşittir. Her meridyen arasında 4 dakikalık zaman farkı vardır.
Dünya'nın küresel geometrisinden dolayı meridyenler kutuplara doğru birbirlerine yaklaşır, ekvatora doğru uzaklaşırlar (tıpkı bir elma diliminde olduğu gibi). Ekvatorda meridyenler (ya da iki boylam) arası mesafe maksimum değeri olan 111.32 kilometreye ulaşır.
— Dik açı 90º (90 derece) dir. — 1º = 60′ (60 dakika) dır. — 1′ = 60″ (60 saniye) dir.
Arz daireleri (enlem) ekvatora (hattü'l-istivâ) paralel olarak geçtiği farzedilen dairedir. Bu sebeple bunlara paralel daireler veya kısaca paraleller denir. Ekvatora dik olarak geçtiği ve kutupları birleştirdiği farzedilen büyük daireler ise tûl daireleri (boylam) adını alır.
Meridyenler kutba doğru küçülse de ardışık meridyenler arasındaki zaman farkı 4 dakikadır. Zaman farkı kutba doğru değişmez. Bunun sebebi çizgisel hızda gizlidir . Mesafe küçülürken iki meridyen arasındaki mesafe farkı küçülse de zaman farkı küçülmez.
Türkiye'de 360 – 420 kuzey enlemleri (paralelleri) ile 260 – 450 doğu boylamları (meridyenleri) arasındadır.
15 meridyen = 60 dk (1 saat)
Not: Meridyenler dünyayı diklemesine 360 eşit parçaya bölerler, 180 doğu, 180 batı meridyeni vardır.
Toprakları 36–42° Kuzey enlemleri ve 26–45° Doğu boylamları arasında yer alır. Ülkenin doğusu ile batısı arasında 76 dakikalık bir zaman farkı vardır. Genişliği 1.660 kilometredir.
Meridyenler (boylam) arası mesafenin hesaplanması:
Ekvator dairesi dünyanın çevresini temsil eder ve yaklaşık 2 x π x 6,37 = 40 bin km'dir. Kutuplara doğru ilerledikçe paraleller kısalır ve kutuplarda bir nokta halini alır. 2 x π x 6,37 x cos(t) = 40 x cos(t) bin km olarak bulunur.
Bir yerin koordinatlarını alma
Bilgisayarınızda Google Haritalar'ı açın. Haritadaki yeri veya alanı sağ tıklayın. Bu işlemle bir pop-up pencere görüntülenir. Enlem ve boylamı en üstte ondalık biçimde bulabilirsiniz.
Türkiye'nin matematik konumu; 26°-45° doğu meridyenleri, 36°- 42° kuzey paralelleridir.
Her dairenin enlem numarası yaklaşık olarak dairenin ekvator ile yaptığı açıya eşittir. Bu durumda ekvator 0°, ve Kuzey ve Güney kutupları sırasıyla 90° kuzey ve 90° güneyde yer almaktadır. Ekvator en uzun enlem dairesi olup ayrıca bir süper dairedir.
Özellikle meridyenler arasındaki uzaklık ekvator bölgesinde ifade edilmektedir. Bu bağlamda her iki meridyen arasındaki uzaklık ise 111 kilometre şeklinde öne çıkar. Aynı zamanda her bir meridyenin boyu birbirine eşittir. İki meridyen dünya arasında bulunan yerel saat farkı ise 4 dakika olarak ön plana çıkıyor.
Ekvator'a göre kuzeye ve güneye doğru 90 ar adet enlem çemberi vardır ve toplam olarak 180 adettir. Karakter olarak bu çember grupları farklı yapılardadır.
Nereden öğrendiğinizi bilmiyorum ama büyük ihtimalle yazıyı yanlış okuduğunuzu doğrusu bu ise yazının yanlış olduğunu belirtmek isterim 30 derece tam olarak 1800 dakikaya eşittir.
Grad ölçüsünde tam açı 400 grad olarak tanımlanır. 100 grad saniyesi bir grad dakikası, 100 grad dakikası da bir grad eder. Kısaltması gon veya g'dur. Haritacılıkta ölçü birimi olarak kullanılır.
Tam bir daire yayının 400 de birini gören merkez açıya 1 grad veya 1 gon denir. 1g ile gösterilir. Grad açı birimi 100' lük sistemdedir.
Her boylamın uzunluğu aynıdır. İki paralel arası sabit 111 km ve 180 tane paralel dairesi olduğuna göre bir boylam yayının uzunluğu 180×111= 19990 kmdir.
İki mevki arasındaki boylam farkı (Difference of Longitude) / (d.long.) bu iki mevkiden geçen meridyenler arasındaki ekvator boyudur.
Türkiye'de toplam 19 meridyen 6 paralel bulunuyor. Ülkemiz 36-42 kuzey paralelleri ve 26-45 doğu meridyenleri arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri