Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

2 dava birden Acilabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 2 dava birden Acilabilir mi?

Tek Dilekçe İle İki Dava Açılması İYUK, 5.maddede her idari işlem için ayrı ayrı dava açılabileceği kabul edilmektedir. Ancak söz konusu hükmün 1.fıkrasına göre; aralarında maddi veya hukuki yönden bağlılık yada sebep-sonuç ilişkisi bulunan birden fazla işleme karşı bir dilekçe ile de dava açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kaplanhukuk.net

Aynı anda iki dava açılır mı?

Yani birden fazla davacı, davalıya karşı birlikte dava açarlar veya bir davacı birden fazla davalıya karşı dava açar. Bir davacının birden fazla davalıya ya da birden fazla davacının bir davalıya karşı birlikte dava açabilmeleri için aynı tarafta bulunan kişiler arasında hukuksal bir bağlantı bulunmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bghukukburosu.com.tr

Birden fazla davacı olabilir mi?

Hukuk muhakemesinde bir davanın davalı ve davacı olmak üzere iki tarafı bulunur. Her ne kadar sıfatta teklik olsa da tarafların kendi arasında birden fazla olması mümkündür. Yani bir davanın davacı ya da davalı tarafında birden fazla kişi bulunabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arslanavukatlikburosu.com

Dava dilekçesi reddedilen bir dava kaç gün içerisinde davasını yenileyebilir?

İYUK 3. Maddesi uyarınca dava dilekçesi reddedilen kimseler, 30 gün içerisinde verecekleri bir davanın yenilenmesi dilekçesi ile aynı mahkemede bir dava daha açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasimkartal.av.tr

Tek dilekçe ile dava açılabilir mi?

Bunun için davacılar tarafından imzalanmış tek dilekçeyle idari yargı merciine başvurulması yeterlidir. Tek dilekçeyle dava açmanın yasal şartları, (2577 sayılı) Türk İdari yargılama Usulü Kanununda bulunmaktadır. İdari yargı mercii, yaptığı ön inceleme aşamasında yasal hal ve şartlara uymayan dilekçeleri reddeder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: researchgate.net

Dava Nasıl Açılır? - Dava Açma Aşamaları

İlgili 28 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Dava açarken kaç dilekçe?

Dosya açıldığında ilk sayfada dilekçe yer almalıdır. Dava dilekçesi ve eklerinin davalı sayısından iki fazla olması gerekir. Örneğin, tek bir davalıya karşı dava açılacak ise üç adet dilekçe bulunmalıdır. Bunlardan birisi mahkemede, diğeri davacıda kalır, bir diğeri ise davalıya tebliğ edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugsanyilmaz.av.tr

Avukatsız dava olur mu?

Vatandaşlarımız kural olarak ceza mahkemesinde veya hukuk mahkemesinde avukat tutmak zorunda değildir. Bu yüzden ceza avukatı tutmak zorunda mıyım sorusunun cevabı kural olarak evettir. Ancak 5271 sayılı CMK 'nın 150. maddesine göre alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezası gerektiren suçlarda müdafi bulunması zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzozdemir.av.tr

Bir dava kaç defa yenilenebilir?

Dosyası işlemden kaldırılmış olan bir dava ancak iki kez yenilenebilir. İkinci yenilemeden sonra davanın tekrar (üçüncü defa) takipsiz bırakılması halinde davanın açılmamış sayılmasına karar verilir (md. 150/6).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Açılmamış sayılan dava tekrar açılır mı?

Davanın açılmamış sayılmasıyla davanın açılması ile doğan bütün sonuçlar ortadan kalkar. Davanın açılmamış sayılmasına ilişkin kararlar kesin hüküm oluşturmaz. Süresi içinde yeni bir dava açılabilir. Davanın açılmamış sayılmasına mahkeme re'sen karar verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetekin.av.tr

Reddedilen bir dava tekrar açılabilir mi?

Davanın usulden reddi ile dava hiç açılmamış kabul edilir. Dolayısıyla zamanaşımı süresi de kesilmiş kabul edilmez. Davanın usulden reddinden sonra zamanaşımı süresi dolmamışsa aynı dava tekrar açılabilir. Fakat sürenin dolmasından sonra dava açılırsa itiraz ile davanın reddine karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arslanavukatlikburosu.com

Hangi davalar birlikte açılabilir?

Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış bulunan davalar birleştirilebilir. Bunun için aralarında bağlantı bulunması şarttır. Davalar, davanın her aşamasında talep üzerine veya kendiliğinden birleştirilebilir. Davalar, ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eyavuz.av.tr

Bir dava en fazla kaç yıl sürer?

Avukatlara en sık sorulan soruların başında davanın ne kadar süreceği sorusu gelmektedir. Açtığınız davanın niteliği, taraf sayısı ve konusunu bilmeden bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Ülkemizde davalar ortalama 1-2 yıl sürmekte olup bu süre değişkenlik göstermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzozdemir.av.tr

Küçük davacı olabilir mi?

Ayırt etme gücüne sahip (mümeyyiz, sezgin) çocuklar (küçük- ler) sınırlı dava ehliyetine sahiptirler. Diğer bir ifadeyle, ayırt etme gücüne sahip çocuklar kanunların izin verdiği istisnaî durumlarda dava ehliyetine sahip olup, bu istisnalar bir yana bırakılacak olursa, bunların, kural olarak dava ehliyeti yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuk.deu.edu.tr

Ast üste dava açabilir mi?

Bazı durumlarda idari kurumun işlem yapma yetkisi, belli bir zaman dilimi ile sınırlandırılmıştır. İlgili idare işlem yapma yetkisini belirlenen sürede kullanmadığı takdirde, yapılan işlem hukuka aykırı hale gelir. İdari işlemler ast üstün; üst de astın yetkisine giren bir işlemi yapamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Çoklu dava nedir?

HMK Madde 110 Gerekçesi

Davacının, aynı davalıya karşı olan birbirinden bağımsız birden fazla talebini, aralarında bir derecelendirme ilişkisi yani aslîlik–ferîlik ilişkisi kurmadan aynı dava dilekçesinde ileri sürmesine davaların yığılması denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ek dava ne zaman açılabilir?

Kısmi dava açılmasının mümkün olmadığı bir halde kısmi dava açılmış ve hükme bağlanmış (kanun yollarında da bozulmamış) ise, alacağın diğer kısmı için (ancak hiç kuşkusuz hak düşürücü ve zamanaşımı süreleri gözetilerek) ek dava açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasaizleme.org.tr

Takipsizlik sonucu dusen dava yeniden açılabilir mi?

Tekrar açılabilen dosyalar sadece takipsizlik sebebiyle düşen icra takipleridir. İcra ve İflas Kanunu'nun 78. maddesinin dördüncü ve beşinci fıkrasına göre; haciz talebi yasal süre içerisinde yapılmazsa veya yine bu süre içerisinde geri alındıktan sonra yenilenmez ise dosya işlemden kaldırılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukokka.av.tr

Davanın açılmamış sayılmasına hangi hallerde?

Basit yargılama usülüne tabi davalarda, işlemden kaldırılmasına karar verilmiş olan dosya, yenilenmesinden sonra takipsiz bırakılırsa, dava açılmamış sayılır. Basit usüle tabi bir davanın ikinci kez takipsiz bırakılması halinde dosyanın işlemden kaldırılmasına değil, davanın açılmamış sayılmasına karar verilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: serhancantas.com

Bir dava en fazla kaç kez ertelenebilir?

Duruşma Kaç Kez Ertelenebilir? Ceza duruşmalarında kesin bir erteleme sayısı yoktur. Amaç her ne kadar hız olsa da bazı durumların ortaya çıkması nedeiyle hâkimin takdirine bağlı olarak duruşma ertelenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tulinbabaoglan.av.tr

Kaç yıl sonra dava düşer?

5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 7 yıl 6 ay, olağanüstü zamanaşımı süresi 10 yıl 15 ay. Yirmi yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 10 yıl, olağanüstü zamanaşımı süresi 15 yıl.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

5 yıl sonra dava açılır mı?

Bu süre zarfı 22 yıl 6 aya kadar uzayabilir. 5 yıldan az ceza gerektiren suçlarda veya cezalarda dava zamanaşımı süresi genellikle 8 yıldır. Bu süre 12 yıla kadar uzayabilir. 20 yıldan daha fazla cezaya sebebiyet veren suçlarda dava zaman aşımı süresi 20 yıldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ibrahimhalilaydin.com

2 mahkemeye gitmezsem ne olur?

Duruşma günü ve saati kendilerine tebliğ edilen taraflar herhangi bir mazeret bildirmeden davaya katılmazlarsa ya da kendilerini temsilen bir vekil tayin etmezlerse dosya mahkeme tarafından işlemden kaldırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denizaslanihukuk.com

Birine dava açmak kaç TL?

Yargı davalarında, binde 68,31'in dörtte biri, Ölüm ve yaralanma davalarında ise binde 68.30.020'de biri nisbi harç olarak peşin alınmaktadır. 2022 yılı için 350 TL ile 775 TL arasında değişen rakamlarda harç yatırmış olursunuz. Tüm dava çeşitleri için herhangi bir dava açtığımızda harç yatırmanız zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozkokhukuk.com

Davayı kazanınca avukat parasını kim öder?

Şayet davacı davayı kazanırsa lehine karşı vekalet ücreti hükmedilir. Yani diğer bir deyişle dava açıp davayı kazanan taraf vekalet ücreti vermez ve vekiliniz yani avukatınız karşı taraftan yani davalıdan karşı vekalet ücreti alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: edayildirimilhan.av.tr

Dava açmak için ne kadar para gerekli?

Ortalama 500-1000 TL arası dava açma masrafı oluştuğu bilinmektedir. Davalar fiziken adliyeye gidilerek açılabildiği gibi online olarak da açılabilmektedir. Adliyeye gidilerek açılan fiziki davalarda dava açma masrafları adliye veznesine ödenmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adalet.gen.tr
Önceki makale
Cuba Libre hangi ülkenin?
Sonraki makale
Araba egzozu ne zaman değişir?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT