Meyilli arazilerde arazinin meyil derecesine göre 1.5-2 m. teras üstü genişliği ve 3.5-5 m. teraslar arası mesafe olacak şekilde teraslama yapılır. Düz arazilerde ise sıralar arasındaki mesafe 4-5 m. olmalıdır.
Düz arazilerde ise olmalıdır. sıra arasındaki mesafe 4-5 m Arazi hazırlığı bu şekilde yapıldıktan sonra 1.5-2 m aralıkla, 50 cm genişliğinde ve 30-40 cm derinliğinde çukurlar açılır. Fındık bitkisi her arazide ekonomik olarak yetişmez.
Kaç fidan dikileceği araziye göre değişiyor, ocak alanı üzerinden dönüme göre bir hesap yapılabiliyor. Düz arazide yapılan ocak dikimi, 120 cm'lik daire etrafında şekilleniyor. Ocaklar arasında 5-6 m, toprak zayıfsa 4-5 m bırakılıyor. 60 cm derinlikte çukurlar açılıyor ve bir ocak çevresine 4-6 ekin dikiliyor.
Bu miktar 11 dalda 1,60 Kg fındığa denk gelmektedir. 11 daldan alınması tahmin edilen 1,60 Kg fındık, dekarında 50 ocak bulunan bahçede dekara 80 Kg dolaylarında fındık demektir.
Dönüm başına 50 kilogram olan verimlilik yapılan çalışmalar sonucu uygulama yapılan bahçelerde 250 kilograma kadar yükseldiği tespit edildi.
İlgili 34 soru bulundu
İlimizde dekara ortalama 80–90 kg olan fındık veriminin, oluşturulan örnek bahçelerimizde 250-300 kg'a kadar çıktığını görmek üreticileri mutlu etti.
Fındık ucuz, çiçek pahalı
Buna göre, fındıkçı, 1 dekardan, 480 lirası fındıktan, 22 lirası yan ürünlerden olmak üzere toplam 502 lira kazanıyor ve net 249 lira kâr elde ediyor.
Tam verime geçen bir fındık ağacı bir yılda 25 kiloya kadar ürün üretebilir ve her yıl verimi devam eder. Ancak dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer. Yani yeni dikilen fındık fidanları ağaç odunsu gövdeye ulaşana kadar meyve vermez.
Fidan başına yarısı Mart ayı başında, diğer yarısı da Mayıs ayı sonu Haziran ayı başlarında olmak üzere % 26'lık Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN) gübresinden 40 gr. verilmelidir.
Birincisi, fındık fidanları tam verim çağına geldiğinde, saçak kökleri sıra aralarına kaplayacak şekilde yapılabilir. Bu nedenle, toprak analiz sonucuna göre dekara 20-‐25 kg Triplesüperfosfat veya aynı miktarda DAP gübresi ile toprak bünyesine göre dekara 40-‐ 50 kg Potasyum Sülfat tüm alana serpme uygulanır.
Fındık fidanının sulanma sıklığı, toprağın nem durumuna ve iklim koşullarına bağlıdır. Ancak genel bir kural olarak, fidanlar genellikle haftada bir kez sulanmalıdır.
Sivri Fındık Çeşidi
Sivri fındık: Fındık üretilen hemen her bölgede görebileceğiniz sivri fındık oldukça verimli ve üretimi kolay bir fındık çeşidi olarak bilinir.
Dikim için en uygun olan zaman sonbahar aylarıdır. Kışı sert geçen yörelerde ve dikime geç kalınması halinde İlkbaharda da dikim yapılabilir. Dikim ve Terbiye Sistemleri: Fındık yetiştiriciliği genellikle ocak dikim sistemine göre yapılmaktadır.
Fındık Üreticilerine Müjde! 1 Dekarda 600 Kilo Fındık Üretilecek - YouTube.
Fındık fidanı dikim mesafesi toprağın kalitesine ve verimine göre değişiklik göstermektedir. Verimli topraklarda 6 ile 8 metre aralıklar verilmektedir. Daha düşük verimli topraklarda ise 4 ile 5 metre mesafe bulundurmak gereklidir. Sıra aralıkları ise 4 veya 5 metre olmaktadır.
Fındık tohumundan, çelikle, daldırma ile aşı ile üretilebilirse de en iyisi kök diplerinden süren fışkınlarla yetiştirme türüdür. Bu sürgünler ilkbahara yakın, ağaçlar daha uyanmadan, köklü olarak alınır, sonbaharda derince kirizme edilmiş,gübrelenmiş toprağa dikilmelidir.
Fındık yetiştiriciliğinde doğru zamanda ve bi- çimde gübreleme yapılması gerekir ve gübreler bitkinin taç iz düşümüne verilmelidir. Kireç, hayvan gübresi ve azotlu gübreler çapa- lanarak toprağa karıştırılmalıdır.
Yanmış ya da olgunlaşmış gübreler; Sığır-koyun gübresi, tavuk gübresi, zuruf kompostu 3-4 yılda bir defa kasım ile mart ayları arasındaki dönemde fındık dal iz düşümü altında 40-50 cm genişliğindeki banda düzgünce serpilip 5-10 santimetrelik toprak derinliğine karıştırılır. Bahçeye yanmış ahır gübresi verilmelidir.
Tavuk gübresinden üretilen organik gübre, domates, biber, fındık, üzüm, zeytin, çay, mısır, patates gibi meyve ve sebze yetiştiriciliğinde, çiçek bakımı, seracılık, park ve bahçe yeşillendirmede topraktan alınan verimini arttırır, özellikle insan ve çevre dostu özelliğiyle doğal dengenin yeniden kurulmasını sağlar.
Fındık Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Fındık fidanların gelişimi hızlı olsa da dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer. Yani yeni dikilen fındık fidanları ağaç odunsu gövdeye ulaşana kadar meyve vermez. Ağacın dikilmesinden 2 ila 5 yıl sonra ilk fındık üretiminin olması beklenmelidir.
Dönümde 85-90 kilo geçiyor ama Tarım Bakanlığı bunu 125-150 kilo yaptı. Siz dönümde 300 kilo yapabiliyorsanız TMO'ya en fazla 125-150 kilo veriyorsunuz.
Dikim yaşı da fındık yetiştiriciliğinde verimi etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Fındığın ekonomik ömrü 55-60 yıldır. Daha yaşlı bahçelerde verimde önemli düşüşler görülmektedir. Çünkü ocaktaki ana bitkinin kökü yaşlanmış olmakta dolayısıyla bu kökten çıkan sürgünlerin verim potansiyeli de düşük olmaktadır.
Günde 8 ila 10 ton arasında fındık topluyor. Arazi düz ve temizse bir günde 35 dönüm arazide fındık toplayabiliyor.
Dr. Faruk Özkutlu, fındık üreticilerine çinkolu gübre kullanımını önererek, "Diğer gübreleri de mutlaka fındıkla buluşturacaksınız ancak çinkolu gübreyi de verdikten sonra veriminiz yüzde 25 artıyor." dedi.
Ağaçlarda çapalama Mart ve Aralık aylarında yapılmalıdır. Çalı gruplarında ise her zaman çapalama işlemleri yapılabilir. Yabani otla mücadelede kimyasal haricindeki en etkili çözüm çapalamadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri