Tüketici malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.
El araba satışlarında cayma süresi, genel olarak Türk Borçlar Kanunu ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gibi ilgili mevzuatlarda düzenlenmiştir. Ancak, 2. El araba satışlarında tüketiciye özel bir cayma hakkı tanınmamaktadır.
Alıcının kusurlu araç iadesini isteme hakkı bulunmaktadır. Bu durumda alıcı ayıplı aracı iade etmeye hazır olduğunu satıcıya bildirerek sözleşmeden dönmelidir. Ayıp oranında bedelde indirim talep edebilir. Aracın satıcı tarafından ücretsiz onarılmasını isteyebilir.
Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici; Satılanı (ayıplı aracı) geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme (satış bedelini iade) seçimlik hakkını kullanabilir. İster sıfır olsun ister ikinci el olsun size söylenenden farklı bir kusuru, ayıbı var ise satıcı bu durumdan doğrudan sorumludur.
Alıcı ikinci el aracı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönebilir. Aracı alıkoyarak ayıp oranında bedelde indirim talep edebilir. Aşırı bir masraf gerektirmiyorsa aracın satıcı tarafından ücretsiz onarılmasını talep edebilir.
İlgili 15 soru bulundu
ÖZET : Davacı, aracın ayıpsız yenisiyle değiştirilmesine, bunun mümkün olmaması halinde ödediği paranın ticari faizi ile ödetilmesini istemiştir. Tüketici malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür.
Hayır. Bir alışveriş her zaman yasal olarak bağlayıcıdır. Bir araç açıklamasına uymuyorsa,taraflarca bir çözüm bulmak ve hataların tespiti için gerekli değerlendirmeler yapılır .
Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Aydın Ağaoğlu “İkinci el alışverişlerde vatandaş Tüketici Kanunu korumasında olmuyor. Örneğin ürünü beğenmezse 14 günlük cayma hakkı diye bir şey yok” dedi.
Araçtaki hasar sonucu alıcının seçimlik hakları şunlardır;
Aracın onarımının mümkün olduğu hallerde satıcıdan aracın ücretsiz onarımı talep edilebilecektir. Satılanın ayıpsız benzeri ile değişimi. Satıcının elinde bulunması halinde alıcının talebi ile araç hasarsız bir araç ile değiştirilebilir. Sözleşmeden dönme.
Tüketici mesafeli sözleşmede on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart üstlenmeksizin cayma hakkına sahiptir. Bu süre eğer “mal” satın alınacak ise mal tesliminden itibaren; “hizmet” satın alınacak ise hizmet sözleşmesinin kurulduğu andan itibaren başlar.
Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur. Hal böyle olunca firmalar cayma hakkının sonucu olan iade süreçlerini, kendileri belirleme, (iade hakkı tanımamakta ya da iade süresini takdir etmekte) hakkına sahip bulunmaktadırlar.
Ayıplı araç davası eğer oto galeriye karşı açılır ise tüketicinin bulunduğu yer tüketici mahkemesinde açılabilir. Ancak şahıstan alınan ayıplı araçlar için açılacak davalarda yetkili mahkeme daha doğru bir ifade ile davanın açılacağı mahkeme ayıplı aracın alındığı kişinin yerleşim yeri mahkemesi olacaktır.
Ödemenin eksik yapılması ya da eski borçların yeni alıcı üzerine aktarılması gibi problemleri en aza indirgeyerek hem satıcının hem alıcının haklarını korur. Noterde tasdik edilmeyen araç satış sözleşmeleri geçerli sayılmaz mahkemede delil olarak kullanılabilen sözleşmeler ancak noter tarafından tasdik edilmelidir.
İnternet hızının düşük olması gibi sebeplerle internetten beklenen verimin alınmaması durumlarında, taahhütlü aboneliklerinizi, Tüketici Koruma Kanununa göre cayma bedeli olmadan fesih edebilirsiniz.
(6) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma süresi dolmadan satıcı veya sağlayıcı, tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez.
(1) Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, tüketici aşağıdaki sözleşmelerde cayma hakkını kullanamaz: a) Tüketicinin istekleri veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan mallara ilişkin sözleşmeler. b) Çabuk bozulabilen veya son kullanma tarihi geçebilecek malların teslimine ilişkin sözleşmeler.
6502 sayılı yasanın 11. maddesinde, malın ayıplı olması durumda tüketicinin seçimlik hakları düzenlenmiştir. Bu seçimlik haklarda tüketici; bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.
T.C. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 23/02/2017 tarih, 2017/176 no'lu kararı uyarınca, artık, aracını satanlar da Değer Kaybı tazminatı talep edebileceklerdir.
Ayıbın teslim anında mevcut olması gerekir. Teslimden itibaren 6 ay içinde ortaya çıkan ayıbın teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Ayıp tüketici tarafından fark edilebilir olmamalı veya fark edilmesi tüketiciden beklenmemelidir. Bir diğer ifade ile ayıp aşikâr olmamalıdır.
BTK Tüketici Sitesi. BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.
Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde, 23 Ağustos 2022 tarihinde yapılan düzenlemeyle, internet üzerinden yapılan alışverişlerde tüketiciye teslimi yapılmış olan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlara ilişkin sözleşmelerde cayma hakkı kaldırıldı.
Böyle bir ayıpta tüketici zaman kaybetmeden satıcısına başvurarak ayıp ihbarında bulunması gerekmektedir. Tüketici açık ayıbı tespit ettikten itibaren 30 gün için ihbar etmesi gerekmektedir. Ayıbın ihbarını kanun bir geçerlilik koşuluna bağlamamış ve ispat edildiği sürece her türlü ihbarın kabul edileceği söylenmiştir.
Tapuya düşülen şerhin 5 yıl geçerlilik süresi bulunur. 5 yıl içerisinde gayrimenkul alım satım işlemi gerçekleştirilmezse sözleşme iptal edilir.
Tapu iptal ve tescil davasının kaç yıl süreceği mahkemenin iş yoğunluğuna göre değişkenlik gösterecektir. Tapu iptal ve tescil davaları asliye hukuk mahkemesinde yaklaşık 1,5 yıl sürmektedir. İstinaf aşaması yaklaşık 1,5 yıl sürebilir. Temyiz aşaması yaklaşık 2 yıl sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri