Ürün AB ülkelerinden geliyorsa %18, Diğer ülkelerden geliyorsa %20 gümrük vergisi ödemek zorunda kalmaktaydınız. 15 Mart 2022 tarih ve 5303 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile AB ülkeleri dışından yapılan alışverişte bu oran %30 olarak yeniden belirlenmiştir. Artık yüzde 30 gümrük vergisi ödemek durumundasınız.
Gümrük vergisi, ülkeye gönderilen mal ve hizmetlerin teslimatı sırasında tahsil edilir ve gümrük idaresine ödenir.
AB ülkelerinden direkt olarak Türkiye'ye gelen ürünlere gümrüklerde %18, diğer ülkelerden gelen ürünler için ise %20 gümrük vergisi uygulanmaktadır.
150 Avroyu aşan gönderimler için ithalat mevzuatına ilişkin tüm vergiler uygulanmaktadır.
Eğer ürün bedeli 22-150 Euro aralığındaysa sadece ithalat KDV'si ödenir yine gümrük vergisi ödenmez. Ancak ürün fiyatı 150 Euro'dan fazla ise gümrük vergisine tabidir demektir.
İlgili 35 soru bulundu
Cevap: Posta ve hızlı kargo yoluyla gelen eşyanın vergilendirilmesinde, kargo ücreti dikkate alınmayacak, ayrıca aynı gönderici tarafından Türkiye'deki bir alıcı adına gönderilen aynı konşimento muhteviyatı gönderiler bir bütün teşkil ederek tamamının kıymeti birlikte dikkate alınacaktır.
Bakanlığımız web sayfasında yer alan “https://www.ticaret.gov.tr/uygulamalar” adresi üzerindeki “Gümrük Vergi ve Ceza Borcu Sorgulama Sistemi” bağlantısı yardımıyla BİLGE sistemi kullanıcı adı ve şifresi kullanılarak ya da “e-devlet şifresi” ile Sisteme erişim mümkün bulunmaktadır.
Gümrük Kanunu değişti: 150 euro altı alışveriş AB'den geliyorsa yüzde 18.3, diğer ülkelerden geliyorsa yüzde 30 vergi ödenecek.
Yurtdışından gelen her gönderinin gümrüğe takılması gayet doğaldır. 75 eurodan ucuz olan gönderiler düşük ihtimalli de olsa gümrüğe takılabilir. Örneğin çok büyük bir koli geldiyse ve üzerinde fiyat olarak 20 dolar yazılmışsa gümrük memuru buna inanmayabilir ve paket içerisindeki ürünü görmek isteyebilir.
AB Ülkelerinden gelen ürünlerde %18, ABD ve Çin dahil diğer ülkelerden gelen ürünlerde ise %30 vergi uygulanır. Eşya 4760 sayılı ÖTV Kanunu içerisinde belirtiliyorsa ek olarak %20 ÖTV alınır.
Gümrük vergisini ürün ya da hizmetin giriş yaptığı ülke tahsil eder. Yurt dışından ürün satın alan şirketler ve kişiler gümrük vergisi ödemekle yükümlüdür. İhracat sırasında ödenecek vergi gümrük kanunlarına göre %20'den %30'a kadar çıkarılmaktadır.
Gümrük beyannamesine bağlı vergiler beyanname numarası ilgi tutularak beyannamenin ait olduğu Gümrük Saymanlık Müdürlüğüne, Yetki verilmiş olan kamu bankalarına (Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Halkbank ve Emlak Katılım Bankası) ödenir.
Gümrük vergisi ticari faturada beyan edilen gönderi içeriği değerinin yanı sıra her türlü sigorta maliyeti ve taşıma maliyetinin bir yüzdesine dayalı olarak hesaplanır.Bu, Gümrük Değeri olarak bilinir. Ardından bu değer, gümrük tarife kodunun (GTIP) gümrük vergisi yüzdesiyle çarpılır.
Bu konuyla ilgili daha geniş açıklamaya birazdan yer vereceğim. “Gonderi gumruge sevk edildi (Gelen) / Send item to customs (Inb)” gördüğünüzde gelen paketinizin İstanbul Başakşehir PİM binasının içindeki gümrük birimine sevk edildiğini anlayabilirsiniz. Ürün gümrüğe geldiğinde mutlaka içini açıp kontrol ediyorlar.
Gönderilen ürün 1 kiloya kadarsa 1 kiloda dahil 26 civarları ücret tutmaktadır. Eğer 2 kiloya kadar ise 30 TL civarı 3 kiloya kadarsa 32 TL civarı ücret ödenmektedir. Bunun yanı sıra daha fazla miktarlarda gönderim yapılacağı takdirde kilo başına ücretlendirme uygulaması yapılmaktadır.
Artık 150 Euro'ya kadar yapılan alışverişlerde Avrupa Birliği dışından satın aldıysanız yüzde 30 oranında bir vergi uygulanacak. Avrupa Birliği içerisinden verilen siparişlerde ise yüzde 18 anlaşması devam ediyor.
Mal, sahibi tarafından 30 gün içerisinde geri alınmazsa tasfiye kararı verilir. Bu karar ile birlikte ilgili malın mülkiyeti artık kamuya geçmiş olur. Mallar ihale yoluyla, yeniden ihraç edilmesi amacıyla perakende şekilde satılmalıdır. Bu şartlar Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında düzenlenmiştir.
Yeni düzenlemeyle, posta ve kargo ile gerçek kişilere gelen ve ticari miktar ve nitelik taşımayan, kıymeti 1500 Euro'yu geçmeyen kişisel kullanıma ait kitap veya benzeri basılı yayınlar için uygulanmakta olan sıfır gümrük vergisi devam edecek.
Cevap: Birlikte seyahat edenlerden her bir kişi için 10.000 avroya kadar nakit para bulundurma hakkı vardır. Ancak; 10.000 avroyu geçmeyecek kadar paranın her bir kişinin kendi üzerinde ya da kendi kişisel eşyası arasında bulunması gerekir. Aksi halde para kimin üzerinde bulunursa o kişiye ait kabul edilmektedir.
Ürün AB ülkelerinden geliyorsa %18, Diğer ülkelerden geliyorsa %20 gümrük vergisi ödemek zorunda kalmaktaydınız. 15 Mart 2022 tarih ve 5303 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile AB ülkeleri dışından yapılan alışverişte bu oran %30 olarak yeniden belirlenmiştir. Artık yüzde 30 gümrük vergisi ödemek durumundasınız.
İthalat veya ihracat vergilerinin geri verilmesini veya kaldırılmasını isteyen kişinin veya temsilcisinin, Gümrük Yönetmeliğinin 77 no.lu ekinde yer alan “Geri Verme veya Kaldırma Başvurusu Formu” ile ilgili gümrük idarelerine başvuru yapması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri