Her ne kadar ikinci el ticareti ile uğraşanlara eksper raporu alındırılması zorunlu kılınmış olsa dahi yönetmelikte, 8 yaş üstü ve 160.000 km üzerindeki araçlar için ekspertiz raporunun alındırılması zorunluluğu şart kılınmamıştır.
Yönetmelik eksiklikleri nedeniyle dağınık bir görünüm sergileyen ikinci el araç piyasasının düzenlenmesi için, araç satışlarına oto ekspertiz raporu zorunluluğu getirildi.
Oto Ekspertiz Zorunluluğu
Bu düzenleme çerçevesinde 8 yaşını geçmemiş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için ekspertiz raporu zorunlu hale getirildi. Bu sayede araç sahipleri, araca dair rapor sunmadan araçların satış işlemini gerçekleştiremez. Ayrıca oto ekspertiz ücretini araç sahibinin ödemesi gerekir.
keyboard_arrow_downEkspere sokmadan araç alınır mı? 15 Ağustos 2020 tarihli ikinci el araçların ticaretini düzenleyen yönetmelik uyarınca belirli şartlardaki araçların Oto Ekspertize sokulması zorunludur.
sahibinden.com açıklamasına göre, Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelikle birlikte, ikinci el araç ticareti yapan işletmeler için satılan araçlara ekspertiz raporu zorunlu hale geliyor. sahibinden.com'un iş ortakları aracılığı ile sunmaya başladığı ekspertiz hizmeti, kurumsal müşterilerinin kapsamlı ...
İlgili 25 soru bulundu
Artık araç alım satımı ile ilgili yetki belgesi bulunmayan kişiler yılda üç araçtan fazla satış yapamayacaklar. Yetkisi bulunan satıcılar ise 8 yaşını geçmeyen ve 160.000 kilometreden az yol yapmış araçlar için ekspertiz raporu almak zorunda olacaklar.
➔ Türkiye'deki mevzuata göre, taşınmaz mülklerin satışında ekspertiz zorunluluğu bulunmaktadır. Alıcı ve satıcı, tapu satış işlemi öncesinde bir ekspertiz raporu almakla yükümlüdür.
Ekspertiz işlemleri, aracı satın almaya niyetlenen kişinin talebi doğrultusunda başlatılmaktadır. Yani satın alacağı aracın kusurların öğrenme, eksikliklerini bilme ve aracı gerçek değerinde satın alma talebi doğrultusunda araca ekspertiz yapılmaktadır. Dolayısıyla ekspertiz ücreti alıcı tarafından karşılanmaktadır.
Örneğin aldığınız ikinciel araç pert kayıtlı çıkmışsa, motoru arızalı çıkmışsa burada satıcı doğrudan sorumludur. Tüketici olarak yasal haklar en iyi şekliyle öğrenilmeli ve böyle bir mağduriyet yaşamışsanız gecikmeden profesyonel hukuki desteğinizi alarak yasal sürecin başlatılmasını önermekteyiz.
Ticari faaliyet olarak gerçekleşen araç satışlarında ekspertiz raporu zorunlu tutulacak. Rapor, aracın satışından en az 3 gün önce hazırlanacak. Araçlar 6 ay veya 6.000 kilometre sınırını geçmeden satılamayacak.
Bu tür bir işlem için ekspertiz ücret tarifesi 626,13 TL'den az ve 6.261,32 TL'den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1'i olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bu hizmetlerin yanı sıra değer kaybı için 375,69 TL, kaza tespit tutanağı tanzim ücreti için de 676,23 TL olarak belirleniyor.
Artık ikinci el araç satışında expertiz raporu alınması artık çok yaygın bir uygulama. İkinci el araç satışında satıcının sorumluluğu, alınan expertiz raporundaki eksiklikler bakımından kalkar. Yani expertiz raporunda yer alan hasarlardan alıcı haberdar olarak kabul edilir.
Konut ekspertiz raporu geçerlilik süresi kanunlarca bir hükme bağlanmamıştır ancak genellikle 6 ay ve 1 yıl içerisinde güncelliğini yitirir şeklinde kabul görür.
Yetki belgesi olsun ya da olmasın ticari faaliyet kapsamında otomobil ve arazi taşıtı satışı yapan herkesin, her bir satıştan en fazla 3 gün önce ekspertiz raporu alma ve bu raporu noter satışı sırasında notere ibraz etme yükümlülüğü bulunacak.
Yanlış bir kullanım olsa da “eksper raporu” ya da “exper raporu” olarak da bilinen ekspertiz raporu, alım ve satım işlemlerinden önceki aşamada hasar tespitini ve mallara biçilen değeri, alanında uzman kişiler tarafından yapılan incelemeler sonucunda ortaya koyan bir belgedir.
Hakem eksper tarafından düzenlenen rapor, nihai rapor olduğundan bu raporlara sistem üzerinden itiraz edilememektedir.
“Hemen Al” ya da “Açık Artırma” seçenekleri ile satın aldığınız aracı teslim aldıktan sonraki 14 gün içerisinde, ekspertiz raporunda belirtilen hasar ya da kusurlardan farklı bir bulguyla karşılaşırsanız garanti kapsamında iade etmeniz mümkündür. Bunun için aracı 500 kilometreden fazla kullanmamış olmanız gerekir.
El Araç İade Süresi. Ayıplı 2. el araç iadesi süresinin tespit edilebilmesi için öncelikle satıcının vasfı belirlenmelidir. Örnek verecek olursak 2. el araç şahıstan alınan araç ise açık ayıbın uygun süre içerisinde satıcıya bildirilmesi gerekir. Gizli ayıbın ise derhal bildirilmesi gerekir.
Şasi üzerinden işlem yaparak araç satın almak mümkündür. Satıcı, aracın mülkiyetini alıcıya devretmek istiyorsa şasi üzerinde işlem yaparak araç satın almak iyi bir seçenektir.
Müsteşarlığın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği/Sigortacılık Müdürlüğü'ne hitaben gönderdiği 5.10.2012 tarih ve 16199 sayılı yazıda, “5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 22. Maddesinin on dokuzuncu fıkrasına göre, sözleşmede aksine hüküm yoksa ekspertiz ücretleri sigortacıya aittir.
Cevap: Ekspertiz kurumları bankalardan bağımsız olarak çalışan kurumlar olduğu için, ödenen ücret geri alınamaz. Ayrıca 2014 yılında çıkan Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği ile banka şubeleri ekspertiz ücretlerinden komisyon almaları dahi yasaklandı.
Belirtmemiz gerekir ki araçta ekspertiz raporunda yer almayan bir ayıp ortaya çıkarsa satıcı ve. ekspertiz bundan müteselsil sorumlu olur. Bunun anlamı şudur, alıcı ekspertiz raporunu hatalı veya yanlış düzenleyen ekspere veya satıcıya başvurabilir yahut her ikisine birden başvurabilir.
Oto ekspertiz raporunda dikkat edilmesi gereken unsurlar motor ve taşıyıcı aksam üzerinde hasar olup olmadığı ve kaporta durumunun ne olduğudur. Genellikle kaporta aksamında çürük olması, motor bloğunda sorun olması, yağ eksiltmesi, motorda üfleme gibi unsurlara dikkat edilmelidir.
Tapu devri yaparken e-devlet üzerinden ya da belediyeden rayiç bedel belgesi almanız gerekir. Satış işlemi rayiç bedel üzerinden değil gerçek bedel üzerinden yapılır ve gerçek bedelin beyan edilmesi zorunludur. Ancak tapu işlemleri rayiç bedelin altında gerçekleştirilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri