Birden fazla evi olan afetzedelere kaç konut verilecek? Deprem bölgesinde birden fazla evi olan afetzedelere sadece bir konut yapılacak. Ayrıca, büyükşehirlerde aynı ilçede hasarsız başka konutu olanlar afet konutlarından faydalanamayacak.
Birden fazla konutu zarar görenler veya görmesi muhtemel olanlar, sadece bir konut için hak sahibi olabilirler.” 12. Kiracı veya misafirlerin yaşadığı daire, bina ağır hasarlı ya da yıkıldıysa konut hakkı var mıdır? Hayır yoktur.
Yaşanan afette, kendilerine ait bulunan konutları yıkılan, yanan veya oturamayacak derecede ağır hasar gören afetzedeler “Hak sahibi” sayılır ve bu ailelere yeniden konut yapılır veya konut kredisi ödenir.
Afetten doğrudan doğruya veya dolaylı olarak zarar gördükleri tespit edilen veya zarar görmeleri muhtemel bulunan kimselerden, kendisine veya eşine ait o yerde müstakil başka konutu veya dairesi bulunanlar hak sahibi sayılmazlar ve bu gibilere yeniden konut yapılmaz ve konut kredisi verilmez.
Afetler Kanunu'nun 29'uncu maddesine göre hak sahibi olmak şartıyla, yıkılan, yanan ve ağır hasara uğrayan binalarla imar planları gereğince kamulaştırılmasında zorunluluk bulunan yerlerdeki binalarda oturan ailelere konut yaptırılır ve kredi veriliyor. Depremde evi yıkılan ev sahipleri hak sahibi olabiliyor.
İlgili 42 soru bulundu
17 Temmuz'da hayata geçirilecek proje ile depremzedelere, konut ve işyerlerini Bakanlığın denetiminde yerinde yapmaları için hibe ve kredi desteği imkanı sunulacak. Konutlar için 500 bin TL, işyerleri için ise 250 bin TL hibe verilecek.
Konut tamamen yıkılırsa poliçede yazan tazminat tutarının tamamı ödenir.
Deprem sırasında sarsıntı durana kadar olduğunuz yerde kalın. Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun. Sarsıntı başladığında yataktaysanız orada kalın.
Depremde iş yerleri hasar gören ve bu zorlu şartlara rağmen işlerine devam eden KOBİ'lerimizi yalnız bırakmıyoruz. KOSGEB aracılığıyla bu işletmelerin; bakım, onarım, personel gibi ihtiyaçlarına 75 bin lira destek sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Depremzedelerin hayatta kalmaları ve güvenli bir şekilde tahliye edilmeleri önceliklidir. Eğer evleri hasar görür veya yıkılırsa, geçici barınma ihtiyacı doğar. Acil tıbbi yardım ve psikolojik yardım gibi sağlık hizmetlerine de ihtiyaçları vardır. Depremzedelerin temel ihtiyaçları arasında gıda ve su da vardır.
Depremden etkilenen vatandaşların sahip olduğu Afetzede hak sahipliğinden faydalanmaları için başvuru yapmaları gerekiyor. Afetzede hak sahipliği başvurusu turkiye.gov.tr üzerinden veya mahalle, köy muhtarlıkları üzerinden yapılabilir.
* Yıkılan ya da ağır hasarlı konut, iş yeri ve ahır sahiplerine hak tanınacak. Afetzedenin kaç konutu olursa olsun kendisine bir konut yapılacak. * Başka bir ilde hasarsız konutu olanlar hak sahibi olabilecek. Büyükşehirlerde aynı ilçede hasarsız başka konutu olanlar faydalanamayacak.
Yapılan duyuruda; " 60 günlük hak sahipliği başvuru dönemi 30 Mayıs 2023 tarihi itibariyle baslamış olup, 30 temmuz 2023 tarihi itibariyle son bulacaktır. Siz değerli afetzedelerimizin E-devlet üzerinden başvurularını yapmaları önem arz etmektedir.
Evleri yıkılan veya oturulmayacak durumda olan kişiler için hak sahipliği başvuru dönemi başlatıldı. AFAD, hak sahipliği başvuru süreciyle ilgili duyuru paylaştı. Yapılan duyuruda; " 60 günlük hak sahipliği başvuru dönemi 30 Mayıs 2023 tarihi itibariyle baslamış olup, 30 temmuz 2023 tarihi itibariyle son bulacaktır.
Ne Yapmalıyım ? DASK'ı arayarak, zorunlu deprem sigortası poliçe numaram ya da T.C. kimlik numaramla hasar ihbarında bulunmalıyım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen lisanslı firmalar tarafından yapılmaktadır.
DASK olmayan depremzedeye hak sahipliği konut ve kredi imkanı olsun/DASK ödemesi ne kadar karşılar? DASK yani zorunlu deprem sigortası olmayan depremzedeler 7269 sayılı Kanun'un 29/8. maddesi gereğince hak sahipliği olmadığı için konut ve kredi alamayabilirler.
Yaklaşık 1 milyar TL toplam bütçeli projenin ilk fazında, detaylı bir inceleme ile belirlenen 151.000 depremzede haneye, hane başına 3000 TL aylık nakdi destek sağlanacak.
Depremzede Kira Yardımı Ne Kadardır? Bakan Murat Kurum, kira yardımı konusundaki açıklamasında şöyle dedi: “Kentsel dönüşümü desteklemek amacıyla kira yardımını İstanbul'da 3 bin 500 liraya çıkarıyoruz. Anadolu'da büyük illerde Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir'de 3 bin liraya çıkarıyoruz.
Depremde ev ve iş yeri yıkılan vatandaş için harekete geçen hükümet, yeni destek paketi hazırladı. Bakan Mehmet Özhaseki açıklamasına göre, Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında kendi yapısını yerinde yapmak isteyen afetzedelere, konutları için 500 bin TL, iş yerleri için ise 250 bin TL hibe verilecek.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur.
Tuvalet ya da banyoda iseniz kendinizi aynadan ya da raflardan düşebilecek eşyalardan koruyun. Genellikle tuvalet ve banyo küçük hacimli olduğu için daha dayanıklı olabilir. Banyoda iken başınızı yumuşak bir şeyle korumaya çalışın. Banyo ve tuvalet küçük olduğu için güvenlidir ve orada kalınması daha doğru olur.
Birden fazla konutu olup konutları ağır hasar alan ya da yıkılanların kaç konut hakkı olur? Tek bir konut hakkı olur.
Bu doğrultuda betonarme yapılar için geçerli olan DASK metrekare bedeli, 2023 yılı içerisinde 3.016 Türk lirası olarak ödenecektir. 2023 yılında diğer yapıların DASK sigorta bedeli hesabında geçerli olacak esas metrekare bedeli ise 2.080 Türk lirası olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri