Hayır. Farklı bellek teknolojileri bir arada çalışamaz. Anakart ve işlemciler sadece tek bir bellek teknolojisini destekleyebilmektedir. Ayrıca bellek ve anakart üreticileri farklı bellek teknolojilerinde bellek ve yuvada çentik yapısını değiştirmektedir.
Aynı marka olması şart değil MHz önemli. Eğer biri 1600 MHz biri 1333 MHz olursa ikisi de 1333 MHz olarak çalışacaktır. Yine bir sorun yaratmaz ama MHz'lerin aynı olması daha sağlıklı olacaktır.
Bu yüzden aynı marka model RAM'leri birlikte kullanmak çok daha iyidir. Ancak farklı markaya ait farklı boyutlu RAM kullanmak kesinlikle yanlış değildir. Örneğin sisteminizde bulunan 4GB RAM'e ekstra 8GB RAM ekleyebilirsiniz.
En düşük hangi modül varsa ona göre çalışır hepsi. Örneğin 3600 MHz RAM ve 2133 MHz RAM'iniz var diyelim. İkisini takarsanız sorun yaşamazsınız. Ancak en hızlı olan RAM, en düşük hızdaki RAM'e göre çalışacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Çalıştırır ancak hızları sabitler 1600MHz'lik RAM'i 1333'e sabitler.
Bellek Hızı Ne İşe Yarar? RAM'lerde Megahertz birimi kabaca RAM'in çalışma hızı anlamına gelmektedir. RAM'in MHz değeri ne kadar yüksekse veri o kadar hızlı gönderilir ya da alınır. 1033 ile 3000 MHz arasında değişen çeşitli RAM hızları bulunmaktadır.
En iyi RAM markaları arasında Corsair, Kingston, G.Skill, Crucial, ADATA, HyperX gibi isimleri sayabiliriz. Corsair, yüksek hızlı ve düşük gecikme süreli RAM modülleri ile tanınır. Ayrıca, uzun ömürlü ve yüksek performanslı ürünleriyle bilinirler. Kingston ise uygun fiyatlı ve yüksek kaliteli RAM modülleri sunar.
İlk olarak, Windows işletim sistemi kullanan bir bilgisayarda "Bilgisayarım" simgesine sağ tıklayarak "Özellikler" seçeneğine tıklayın. Daha sonra açılan pencerede "Sistem" sekmesine gidin ve "Sistem Bilgisi"ne tıklayın. Burada RAM belleklerinin markası, modeli, hızı ve kapasitesi gibi bilgileri görebilirsiniz.
Basitçe ifade etmek gerekirse hepsi aynı bellek teknolojisine (DDR3, DDR4 ya da DDR5) sahip, farklı hızlarda bellekler bir arada sorunsuzca kullanılabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; sistem belleğinin takılı olan en düşük hızdaki RAM modülüne göre çalışacak olmasıdır.
Sonuç: Doğru RAM Miktarını Seçmek
Eğer temel görevler ve günlük işlerle sınırlı bir kullanımınız varsa, 8GB RAM yeterli olabilir. Bununla birlikte, daha karmaşık ve talepkar işlerde çalışıyorsanız veya çoklu görevleri yönetmek istiyorsanız, 16GB RAM daha fazla performans sağlayabilir.
Bilgisayar parçaları içerisinde bilgisayarın performansını yükseltmek için tercih edebileceğiniz en pratik ve ekonomik çözümlerden biri elbette Ram yükseltmek olarak karşımıza çıkar. Ram hangi bilgisayar için kullanırsa kullanılsın, işlem hızını etkiler.
RAM Bellekler
PC performansına doğrudan etki eden bu donanım, yükseltme durumlarında değiştirilmesi gereken ilk donanımların başında gelir. Yine de RAM'ler arıza bakımından anakartlar gibi son derece dayanıklı parçalardan biridir. Arıza oranları %1 seviyelerinde olan bu parçaların ömürleri de en az 10 yıl sürebilir.
RAM belleğinde verilerin geçici olarak okunabilmesi için yer kalmadığında bilgisayar belleği devreye girmektedir. Bu durum FPS değerini önemli ölçüde düşürür. Bu yüzden RAM veri depolama alanının kapasitesi oyun içi performansı ve FPS değerini etkileyen bir faktördür.
Hayır öyle bir şey yok. Farklı marka RAM'ler de uyumlu olması durumunda dual çalışır. Fakat aynı RAM'lerden 2 adet almak uyumlu çalışması açısından daha iyidir.
Ayrıca üründe kullanılan çiplerin de aynı seriden olması önemli etkenlerdendir. Alacağınız ikinci ürünün MHz değerleri tutmuyorsa bile, diğer değerler tutarlı olmalıdır. Voltaj değerleri oldukça önemlidir. Farklı voltaj değerlerine sahip RAM modüllerinin sorun çıkarması ihtimali çok yüksektir.
Ram Arızası Nasıl Anlaşılır? Bilgisayarınızı açtığınız ilk dakika bilgisayarınız hızlı açılıyor fakat daha sonrasında bilgisayarınızda bir yavaşlama hissediyorsanız RAM den kaynaklanan bir arızadandır. Bilgisayarınızda hissettiğiniz performans düşüklüğü size bir arızanın varlığını gösteriyordur.
RAM bellek modelini öğrenmek için öncelikle bilgisayarınızı açmanız gerekir. Daha sonra görev yöneticisini açarak performans sekmesine tıklayabilirsiniz. Solda yer alan sütundan belleği seçin ve sağ üstte yer alan bilgiye göz atın. Bu alanda size belleğinizin türünü ve kaç GB olduğunu gösterir.
Bunu yine bilgisayarınızın kapağını sökerek anakart üzerine kodlanan model numarasından öğrenebilirsiniz ya da eğer anakartınızın kutusu duruyorsa üzerindeki bilgilerle de öğrenebilirsiniz.
DDR4 ve DDR5 arasındaki en temel fark slot girişi, hız ve güç tüketimidir. DDR4 ve DDR5 slot giriş yerleri yani RAM yuvaları birbirinden bağımsızdır. Bu yüzden DDR4 RAM destekleyen bir bilgisayara DDR5 RAM takılamaz. DDR4 en fazla 3200 MT/s performans sunarken DDR5, en fazla 6400 MT/s performans sunar.
Oyunlar, bilgisayarda yüksek miktarda RAM kullanırlar, bu nedenle bilgisayarların en az 8 GB RAM'e sahip olması önerilir. 16 GB veya daha fazla RAM, daha iyi performans ve çoklu görevler için daha iyi olacaktır.
Günlük kullanım için 4 GB RAM miktarı bile fazla olabilir. Ancak video düzenleme gibi daha ağır işlemler için bilgisayar almak isteyen kullanıcıların en az 8 GB RAM tercih etmeleri gerekmektedir. Bilgisayarı kullanım şeklinize göre RAM miktarını uzun vadede artırıp azaltabilirsiniz.
DDR4 RAM'lerde MHz değeri 3200'e kadar çıkarken, daha modern DDR5 belleklerde bu hız çok daha yükseklere, 7800 MHz'ye kadar çıkabilmektedir.
RAM, en hızlı SSD'lerden bile önemli ölçüde daha hızlıdır. Dolayısıyla uygulamaları ve verileri işlemcinin yanında tutmak için daha fazla RAM'e sahip olmak, işlemlerin daha hızlı ve verimli olmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri