İlk mülakat; genelde ikinci mülakata davet edilecek uygun adayları belirlemek için yapılır. İkinci mülakat ise hem firma için hem de aday için daha detayların konuşulduğu bir mülakat olduğunu unutmayınız. Bu yüzden eğer ikinci mülakat için size randevu verilmiş ise bu sürece çok iyi hazırlanmanız gerekmektedir.
İkinci görüşmede kendinizi iyi bir şekilde pazarlamanız gerekiyor. Birinci iş görüşmesinde şirket için uygun olup olmadığınız üzerine odaklanılır. İkinci görüşme ise pozisyon için en iyi aday olup olmadığınızı belirler. Size işle ilgili daha spesifik sorular sorulabilir.
Eğer görüşme 1.5 saat - 2 saat'i geçmişse çok güçlü bir adaysınız demektir. Hatta bazen bu süreler de yeterli olmuyor, 2. görüşme, hatta 3. görüşmeye bile çağrılıyor olabilirsiniz (zaten bu 3. görüşme maaş ve çalışma şartlarının konuşulduğu son görüşme oluyor). Olumlu bir süreç içinde olduğunuzu kabul edebilirsiniz.
Mülakatı yapan kişinin sana işle veya başka nerede mülakat yaptığınla ilgili sorular sorması iyiye işarettir. Mülakatı yapan kişi seni işe almakla ilgilenmiyorsa, işe olan arzun veya diğer şirketlere olan ilgin pek önemli olmaz.
- İşe alım uzmanı, size soru sormayı bırakıp şirketi övmeye başladıysa bu sizi işe almak istediklerine dair bir işaret olabilir. - Özel hayatınıza, ailenize, hobilerinize dair daha detaylı sorular sorulmaya başlanması olumlu bir işarettir. Size CV'de yazılanların ötesinde bir ilgi duyulduğunu gösterir.
İlgili 32 soru bulundu
Görüşmenin kısa sürmesi, görüşmecinin adayın özgeçmişi ile ilgili detaylara girmemesi ve yüzeysel konular üzerinde durması, görüşmenin olumsuz geçtiğine işaret edebilir. Özellikle başvurulan pozisyon ve şirket hakkında detaylı bilgi verilmemesi durumu olumsuz olarak değerlendirilebilir.
Görüşmenizi yürüten kişi işe gireceğiniz pozisyonla ilgili detaylı bilgiler veriyorsa bu olumlu bir işaret olabilir. İş görüşmelerinde çoğu firmanın görüşmeyi gerçekleştiren yetkilisi adaya soru sorma fırsatı tanır, görüşmede sorularınıza detaylı cevaplar alıyorsanız bu olumluya işaret olabilir.
Mülakata çağrılma sırası, iş ilanında yer alan gereksinimlere göre değerlendirilir. İşe alım sürecine geçen adayların, ilan edilen pozisyon için gerekli şartları sağlaması ve tercih edilen deneyim veya özelliklere sahip olması beklenir.
İş görüşmesi soruları ve cevapları ,alan doğrultusunda değişkenlik gösterir. Mülakat genellikle 15-45 dakika sürer. Bu süre mülakat yapan kişi, işin niteliği ve başvuran adayların özel durumları olup olmasına göre değişebilir.
Şirketlerin bir çoğu mülakata çağırdıkları adaylara sürecin 2 haftadan 4 haftaya kadar uzanabileceğini söyleseler de ortalama bir başvurunun sonuçlanması için bundan daha fazla zaman gerektiği hepimizin tecrübeleriyle sabit görünüyor.
İkinci mülakat, adaylar için şirket, çalışanlar ve iş hakkında daha fazla araştırma yapma ve fikirlerini sunma fırsatı sunar. İşe nasıl katkı sağlayacağını ve kendi becerileri ile pozisyon ihtiyaçları arasındaki ilişkiyi gösteren daha spesifik ve dikkate değer sorular sorulur.
Sözlük anlamıyla mülakat; görüşme, karşılıklı konuşma, buluşma anlamına gelmektedir. Bir diğer tanıma göre mülakat; yüz yüze iki veya daha fazla kişinin belli bir amaçla, sözel ya da sözel olmayan iletişim araç ve tekniklerini kullanarak yarattıkları etkileşimdir.
Teklif için ne kadar beklemeli? İş teklifinin geciktiğini düşünüyorsan ve o işi de çok istiyorsan, gecikmenin nedenini sormak için çok da beklememen gerek. En fazla 1 hafta sonra seninle görüşmeleri yürüten İK yetkililerine süreç hakkında bilgi almak istediğini içeren bir e-posta gönderebilirsin.
Deneyimlerimize göre, etkili bir işe alım süreci en az bir ay sürer ve genellikle altı aya kadar uzar; bu aynı zamanda deneme süresinin sona erdiği ve insanların tam kapasiteyle çalışmasının beklendiği zamandır.
Ruşen Eşref Ünaydın, Diyorlar ki adlı eseriyle Türk edebiyatında mülakat türünün ilk yetkin örneğini vermiştir. Ünaydın'ın Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal ile Mülâkat adlı eseri de türün diğer önemli bir örneğidir. Bu eser, Mustafa Kemal'i kamuoyuna tanıtan ilk eser olması bakımından da önemlidir.
Görüşmeciler, farklı görüşme yöntemlerini uygulayarak söz konusu pozisyon için en uygun adayı belirlemeye çalışırlar. Görüşmenin çeşidine göre, görüşmenin yapısı, sorulacak sorular ve ölçülmek istenen nitelikler ve yetkinlikler farklılık gösterebilir.
Mülakat sırasında, başvuran adayın eğitim geçmişi, çalışma koşulları, adayın tecrübeleri ve karakteri, bilgi birikimi, hedefleri ve kariyer planı konuşulur. İnsan kaynakları ya da firma yetkilisi tarafından adayın verdiği yanıtlar değerlendirilir ve eğer karşılıklı olarak uygun görülürse işe alım gerçekleşir.
Mülakatta elenen öğretmenler 2021 yılı için belirtilen tarihlerde itiraz edebilirler. KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, alanlar için belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılır.
Mülâkat sonuçları 50-60 gün içinde açıklanıyor, bu da Mart sonuna denk geliyor. Mülâkat sonuçları açıklandıktan sonra bir iki ay icinde göreve başlanıyor.
İşverenler ve kurumlar, başvuru yapılan alan için ilgili kimseleri yakından tanımak amacıyla görüşmeye çağırırlar. Mülakat süreci, hem adayların kendilerini anlatma fırsatı bulduğu, hem de işverenin veya kurumun uygun adayları değerlendirdiği önemli bir süreçtir.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
İşverenler genellikle işe ne zaman başlayabileceğiniz sorarlar. Bu konuda, en iyi cevap genellikle 2 hafta sonradır, çünkü işverenler eski işyerindeki ihbar sürelerini göz önünde bulundururlar. Eğer daha erken bir tarihte başlamak istiyorsanız, bunu işverene belirtmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri