Pilavın dayanıklılığı bulunduğu ortam koşullarına bağlıdır. Şayet pilav buzdolabında saklanacaksa 3-4 gün içerisinde tüketilmesi gereklidir. 6 günden sonra bozulmaya başlayacaktır. Dışarıda ise 1 günden sonra pilavınızın tüketilmesini tavsiye etmeyiz.
24 saat kuralı Uzmanlar bayat pilavın sağlık sorunlarına yol açmaması için buzdolabında maksimum 24 saat bekletilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca pilav tekrar tekrar kesinlikle ısıtılmamalı. Piştikten sonra dolaba kaldırılan pilav 24 saat içinde bir kez ısıtılabilir.
NHS, artan pilavı yeniden ısıtarak yemenin, sağlık açısından tehlikeli olduğunu söylüyor. Ancak buna sebep olan pilavı yeniden ısıtmak değil, pişen pilavın doğru saklanmaması. Pişmeyen pirincin içinde 'bacillus cereus' bakteri sporları bulunuyor.
Pişmiş pirinç, hoş olmayan tuhaf kokular yayıyorsa, bozulmuş olabilir. Son kullanma tarihi geçen pirinç, yapışkan bir kıvamda olabilir. Üzerinde mavi, yeşil küfler görülebilir. Bu bozulma belirtilerinden biri fark ederseniz, pirinci çöpe atmanız gerekir.
Akşamdan kalan pilavı ısıtıp yemeden önce bir kez daha düşünün. Çünkü pilavın tekrar ısıtılması gıda zehirlenmesine yol açabilir. Beslenme uzmanları, ishalden kaçınmak için bir saat içinde yemeği buzdolabına koymanız gerektiğini açıklıyor. Akşamdan kalan pilavı ısıtıp yemeden önce bir kez daha düşünün.
İlgili 42 soru bulundu
Ancak pirinç pilavı pişirildikten sonra soğuyunca buzdolabına atılabilir. Bu şekilde pilavı 1 gün saklayabilirsiniz. Pilavı ısıtırken içerisine birkaç damla su damlatarak ısıtmanız yapışmayı önleyecektir.
Isıtırken içine etlerde olduğu gibi çok çok az miktarda su ilave ederek ocağın en küçük gözünde en kısık ayarda kapağı kapalı vaziyette ısıtabilirsiniz. Bekleyen pilav zaten bir miktar kuruduğu için eklediğiniz su sadece bu kuruluğunu alacak, lapa olmasına neden olmayacaktır.
Pişmiş tavuk buzdolabında 3 gün kadar bozulmadan durabilir. Bu süre 5 güne kadar çıkabilir.
Kokulu pirinç, pilav dışında kepekli pirinç gibi salata yapılır. Zeytinyağı ve dereotu gibi malzemeler ile hazırlanan bu salataya Çin salatası ya da yasemin salatası denir. Sütlaç gibi tatlılarda kullanılmayan kokulu pirinç, normal pirinçten daha geç pişer.
Pirinçleri yıkamamızın en temel sebebi, pirinç granüllerindeki ekstra nişastadan kurtulabilmek. Yıkanmayan pirinçler tane tane değil topak topak olur, birbirlerine yapışmaya başlarlar. Bir diğer hedef ise pirinçleri paketleme işlemi süresince gözden kaçmış olabilecek tozdan ve kirden arındırabilmektir.
Pilav birçok insanın vazgeçemediği lezzetler arasında yer almaktadır. Çok sık yaptığımız bir yemek olan pilavın ne kadar süre bozulmadan durduğu saklama koşulları ile doğru orantılıdır. Pişirdiğiniz pilavın kalan kısmını eğer buzdolabında saklayacaksanız maksimum 4 gün içinde tüketmeniz gerekmektedir.
Son olarak hem kuru hem de pişmiş pirinçte koku, tat veya dokuda herhangi bir değişiklik, küf oluşumu veya böcek belirtileri fark ederseniz, derhal çöpe atın ve sakın tüketmeyin.
- Pilav, 10-15 dakika içerisinde suyunu çeker ve altını kapatabilirsiniz. - Ocağı kapattıktan sonra pilavı hemen tüketmemeniz ve 15-20 dakika arasında bir süre dinlendirmeniz önerilmektedir.
Eğer pilavınızı soğuk veya tekrar tekrar ısıtarak tüketiyorsanız Bacillus cereus isimli bakteriden kaynaklı gıda zehirlenmesi riskiyle karşı karşıyasınız demektir. Bu da yenildikten sonra 15-30 dakika içinde karın kramplarına, ishale ve kusmaya neden olur. Yetişme anında pirince bulaşabilen dayanıklı bir bakteridir.
Pirinç pilavı arttığında çeşitlendirerek kullanabileceğiniz pek çok farklı lezzet var. Misafir ağırladığınız bir akşamdan sonra dolabınızda kalan pirinç pilavını labne ve yeşilliklerle yoğurup ardından tarhanaya bulayarak kızartabilir, tarhanalı pirinç köfteleri hazırlayabilirsiniz.
Pirinç, pişirilmediği takdirde yaklaşık 4-5 yıl boyunca taze bir şekilde muhafaza edilebilir. Üstelik bunun için buzdolabına koymanıza bile gerek yoktur. Şunlara da göz atın; Un nasıl saklanır?
Nemli ortamlar küf oluşumunun en önemli sebebidir. Bu besinler tüketildiğinde sindirim sisteminde birikir ve uzun vadede toksin etkisi yapabilir. Küflü taneler atılsa bile, diğer pirinçlere bulaşmış olma ihtimali yüksektir. Bu yüzden böcek, kurt ve küf görülen pirinçlerin tüketilmesi önerilmez.
PİŞMİŞ PİRİNÇ NASIL SAKLANIR? Pişmiş pirinç, oda sıcaklığında maksimum 1 gün bekletilebilir. Pişmiş pirincin ağzını kapatarak, buzdolabında 3-4 gün saklayabilirsiniz. Pişmiş pirinci, dondurucuda 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
NHS (National Health Service), kalan pilavı yeniden ısıtıp yemenin insan sağlığı için tehlikeli olduğunu söylüyor. Zira artan pilavı yeniden ısıtmak gıda zehirlenmesine yol açabiliyor.
Akşamdan kalan pilavı ısıtıp yemeden önce bir kez daha düşünün. Çünkü pilavın tekrar ısıtılması gıda zehirlenmesine yol açabilir. Beslenme uzmanları, ishalden kaçınmak için bir saat içinde yemeği buzdolabına koymanız gerektiğini açıklıyor.
Çiğ etler ve pişmiş et yemekleri buzdolabında ayrı raflarda saklanmalıdır. Pişmiş et yemekleri diğer pişmiş yemekler gibi buzdolabının üst veya orta raflarında saklanmalıdır. Etlerin buzdolabında güvenli saklama süreleri; büyük parçalı pişmiş tavuk yemekleri için 3 gündür.
Yemeğin dışı kaynamış olsa da içinde bazı bölümler hala soğuk kalmaya, buradaki bakteriler yaşamaya devam edebilir. Bunu önlemek için yemeği karıştırarak her tarafının eşit ısınmasını sağlamak önem taşır. Ayrıca hiçbir yemeği bir defadan fazla ısıtmamak gerekir.
Pirinç ya da bulgur pilavı arttığında, bir saklama kabına veya bir buzdolabı poşetine konarak, buzluğa kaldırılabilir. Bu şekilde saklanan pilav, çıkarılarak çözüldüğünde, fazla karıştırmadan ısıtılarak servis edilmelidir. Pilavlar, 30 günden önce tüketilmelidir. -Her tür kızartma, buzlukta saklamaya uygundur.
Bu durumda bakteriler yaşamaya devam ediyor. Bu sebeple pirinç pilavını ısıtmanın en doğru yolu tencerede karıştırmak. Öncelikle bir bardak pirinç başına bir çorba kaşığı suyu pilav tencerenize ekleyin. Pirinç topaklarını ayırın ve kısık ateşte 3 ila 5 dakika arasında ısıtın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri