Bunun için işveren TC kimlik numarası yazıp 5510'a SMS atılıyor. Onay SMS'i geldikten sonra çalıştırılacak gündelikçinin TC kimlik numarası ile ayın hangi günü çalıştırılacağı yazılarak tekrar SMS atılıyor.
Farklı işverenlerin yanında her birinde on günden az çalışanlar, 30 günlük sürenin tamamının primini kendileri ödeyebilirler. Primini kendileri ödeyenlerin ödemeleri gereken prim tutarı 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren günlük 145,32 TL, aylık ise 4.359,71 TL olacak.
Gerek Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamaları gerekse de yargı kararlarında, salt sigortalı işe giriş bildirgesinin Kuruma verilmiş olması kişinin en azından bir gün de olsa çalıştığını kabul etmemektedir. Bunun en önemli şartı o kişinin işyerinde eylemli, fiili ve gerçek olarak çalışmasının tespitidir.
Evde on günden fazla gündelikçi, temizlikçi, bakıcı veya kapıcı çalıştıranların sigorta yaptırma zorunluluğu bulunuyor. Ayda on günden az çalıştırılan gündelikçiler için ise iş kazası ve meslek hastalığına karşı günlük sigorta primi ödeniyor.
GÜNLÜK 1.35 TL PRİM
Klasik yöntemle form doldurarak sosyal güvenlik merkezleri üzerinden sigorta yaptırılabileceği gibi, e-devlet üzerinden veya SMS ile sigorta yaptırmak da mümkün. E-devlet üzerinden sigorta yaptırıldığında primin her defasında bankadan yatırılması gerekiyor.
İlgili 23 soru bulundu
Aracın zorunlu trafik sigortası 15 gün süresince yürürlükte kalmaktadır. Araç alınca sigorta yaptırma süresi 15 gün olduğu için yeni araç sahibi satın aldığı aracına zorunlu trafik sigortası poliçesi yaptırırken süre kazanmaktadır. Söz konusu düzenleme ile 3. kişiler koruma altına alınmaktadır.
İşverenler, ilgili kanunun dördüncü maddesinin birinci fıkrasındaki (a) bendinde belirtilen çalışanları, sigortalılık başlangıç tarihinden en az 1 gün önce kuruma bildirmekle yükümlüdür.
Her 7.5 çalışma saati 1 gün sigorta primine eşittir.
Doğrudan SGK'ya giderek veya posta ile göndererek başvurduğunuza, aynı kişiyle çalışmaya devam ettiğiniz sürece tekrar bildirim yapmanıza gerek kalmıyor. 5510 kısa mesaj servisinden veya www.turkiye.gov.tr üzerinden ise başvurunuzu 10 dakika gibi kısa bir sürede SGK'ya gitmeye gerek kalmadan yapabiliyorsunuz.
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
Bazı uyanık işverenler ise bu süre içerisinde deneme süresi içinde olan işçileri sürekli değiştirerek sigortasız işçi çalıştırmakta. Fakat deneme süresi içerisinde olan işçinin diğer işçiler gibi sigortasının yapılması zorunludur.
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
Vatandaşlar birden fazla yerde çalışabilir ancak farklı statülerde sigortalı olamazlar. 4/a (SSK) ile sigortalı olan bir işçi, yine aynı statüde başka bir işte de çalışmaya başlarsa kendisine ikinci bir sigorta yapılır. Bu durum çalışanın emeklilik konusunda avantajına olur.
Ev hizmetlerinde aynı işveren yanında ayda 10 günden az çalışanlar için öncelikle sigortalı çalıştıracak kişinin bir defaya mahsus SMS ile kendi TC numarasını yazıp '5510' kısa mesaj servisine kendini 'çalıştıran' olarak kaydettirmesi gerekiyor.
(Borçlanmak istediğiniz günlük kazanç minimum tutar olan 69,02₺ üzerinden hesaplanmıştır.) (Borçlanmak istediğiniz günlük kazanç maksimum tutar olan 517,65₺ üzerinden hesaplanmıştır.) – 2022 yılı için belirlenen en düşük günlük kazanç tutarı 69,02 ₺'dir.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 13. maddesine göre ise part time çalışma şu şekilde tanımlanmıştır; “İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmî süreli iş sözleşmesidir.”
– Çalışma saatleri günlük 8 saattir, 09:00 – 17:00 arası çalışılmaktadır.
Evlerinde çalıştırdıkları işçiler için çalıştıranlar, Sosyal Güvenlik Kurumu'na ev hizmetlerinde on günden az çalıştırılacaklara ilişkin form doldurmaları gerekir. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu'na bizzat başvuru yapılabileceği gibi online olarak www.turkiye.gov.tr sitesinden de başvuru yapabilir.
İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin e-devlet üzerinden veya “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile ikametgahlarının bulunduğu yerdeki SGK ünitelerine başvurmaları gerekmektedir. Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin ise talep dilekçesi ile müracaat etmeleri gerekmektedir.
Saatlik ücretle çalışan sigortalıların prim günleri çalıştıkları saatlerin güne çevrilmesi yolu ile belirlenmektedir. Bu bağlamda; sigortalının ay içinde çalıştığı toplam saat, iş kanunu gereğince günlük çalışma süresi olarak uygulanan “7,5”'e bölünerek bildirilecek prim günü sayısına ulaşılmaktadır.
Bu kapsamdaki genel sağlık sigortalılarının 2023 yılı temmuz ayı ve sonrası için ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı aylık 402,44 TL'dir.
Ay kaç çekerse çeksin aylık SGK primi 30 gündür
Mevzuat gereği ay kaç gün olursa olsun sigorta primi 30 gün ödenir.
Örneğin sadece kimlik ve sigorta-no ile giriş yapılır mı? teşekkür. teamüller gereği kişiden sgk girişi için istenen evraklar işyerleri arasında farklılık gösterebilir...ama matbu evraklar illaki vardır.. mesela ikametgah belgeesi adli sicil kaydı ve kimlik fotokopisi normal de sgk girişi için gayet yeterlidir...
Sigorta girişinin olması ancak prim günü olmaması durumunda dava açılması gerekir. Normalde 5 yıllık süre geçtikten sonra işçi hak ileri süremez. Ancak Yargıtay "günsüz işe giriş" durumunda işe giriş bildirgesinin verilmiş olmasının zaman aşımını ortadan kaldıracağı yönünde karar veriyor.
Muvakkat, sigortacılıkta bir tür poliçedir. Muvakkat poliçe adı verilen bu poliçe türü, geçici poliçe veya flotan poliçe olarak da adlandırılabilir. Muvakkat poliçe, bir kişinin belli bir süreliğine sigortalanması işlemidir. Normal poliçeden farkı, süresinin kısa ve geçici olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri