Bir İrsaliyeye Birden Fazla Fatura Kesilir Mi? Bir irsaliye için birden fazla fatura kesilemez. İki irsaliye tek faturada birleştirilebilir.
Bu yazımızda, cezalı duruma düşmemek için sevk irsaliyesinin kimin tarafından düzenleneceği hakkındaki bilgilerimizi pekiştiriyor olacağız. Emtianın sevki sırasında, fatura bulunsun veya bulunmasın, mutlaka düzenlenmesi zorunlu olan bir belgedir.
Geriye Dönük e-Fatura Kesebilmenin Koşulları Nelerdir? Vergi Usul Kanunu'na göre faturaların, hizmetin verildiği ve mal teslimatı yapıldığı tarihten sonra en fazla 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir. e-Fatura kesme süresi aşılırsa Vergi Usul Kanuna'na göre faturada yazılması gereken tutarın %10'u oranında ceza kesilir.
232 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde ise “faaliyetleriyle ilgili olarak irsaliyeli fatura kullanmalarının yanı sıra, bundan böyle fatura ve sevk irsaliyesini ayrı ayrı da kullanabileceklerdir.
Geriye dönük e-irsaliye kesilir mi? Geriye dönük olarak e-irsaliye kesilmesi mümkün değildir. e-İrsaliye üzerinde düzenlenme tarihi ve fiili sevk tarihi olarak iki adet tarih bulunur. Fiili sevk tarihi, düzenlenme tarihi ile aynı ya da daha sonraki bir tarih olabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır" ibaresi yer almaktadır. 397 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde de belirtildiği üzere, elektronik fatura kâğıt faturadan farklı bir belge türü olmayıp, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.
Malın sevkiyat noktasından hareket etmesinden önce düzenlenen e-irsaliye'de herhangi bir yanlışlık olması halinde alıcı taraftan irsaliyeye red yanıtı vermesi talep edilir.
Sevk irsaliyesi henüz faturası kesilmemiş mallar için de düzenlenen bir belgedir. Bir başka örnek olarak, müşterinize günlük veya haftalık olmak üzere düzenli aralıklarla ürün gönderimi yapıyor; fakat aydan aya fatura kesiyor olabilirsiniz.
Bununla birlikte fiili sevk zamanı, istisnai haller dışında, düzenleme zamanından önceki bir tarih ve zaman olamaz. Söz konusu irsaliye yanıtı ile e-İrsaliye üzerinde yazan fiili sevk tarihinden itibaren 7 gün içinde e-İrsaliye muhteviyatı malların tamamı kabul yanıtı ile kabul edilebilir.
Sevk irsaliyesi en az üç nüsha olarak düzenlenir ve iki nüshası mutlaka emtiayı (malı) taşıyan taşıtta bulundurulur. En az üç nüsha olarak düzenlenmeyen sevk irsaliyeleri hiç düzenlenmemiş sayılır.
Geçmiş tarihli e-İrsaliye düzenlenmesi mümkün değildir.
Şöyle ki; faturanın 7 günden fazla süreyle geriye dönük olarak düzenlendiğinden bahisle özel usulsüzlük cezası kesilemez. Keza özel usülsüzlük cezası kesilmişse de bu ceza hukuka aykırı olacaktır.
Geriye Dönük e-Fatura Nasıl Kesilir? Vergi Usul Kanunu'na göre e-Fatura veya e-Arşiv Fatura (interaktif), ürünün teslimatının yapıldığı yani sevk irsaliyesi kullanılarak yapılan satışlarda teslimat tarihinden itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir.
Dolayısıyla, en az üç nüsha düzenlenmesi gereken sevk irsaliyesinin iki nüshasının emtiayı taşıyan taşıtta bulundurulması gerekmekte olup, düzenlenmiş olan belgenin bir nüshasının alıcıda bir nüshasının da satıcıda kalmış olması Vergi Usul Kanunu açısından yeterlidir.
Düzenlenmezse her bir irsaliye için özel usulsüzlük cezası kesilir. Eğer ürünler alıcı tarafından taşınıyorsa sevk irsaliyesini de kendisi bulundurmak zorundadır.
Kural olarak, fatura bulunsun veya bulunmasın mal harekatının mutlaka sevk irsaliyesine bağlanması mecburiyeti bulunmaktadır. Satılan malın teslim tarihinden sonra veya teslimi anında düzenlenmiş olsa dahi faturada malın teslim tarihi ve irsaliye numarası yer alacak ve ayrıca sevk irsaliyesi de düzenlenecektir.
Sevk İrsaliyesi Düzenlememe Cezası
Bu belgenin düzenlenmemesi veya eksik düzenlenmesi ciddi cezalara yol açabilir. Bu bağlamda sevk irsaliyesinin düzenlenmemesi veya yanlış düzenlenmesi durumunda, belge başına 2.200 TL özel usulsüzlük cezası alınır.
2- E-fatura çıktısını üzerinde düzenleme tarihinin yanında saat ve dakikanın da yer alması, 3- Üzerine “İrsaliye Yerine Geçer” ibaresinin yazılması,halinde, mallarını teslim anında e-fatura düzenleyen işletme, irsaliye düzenlemeden, sadece e-fatura verebilecektir.
Süre de 7 gün olarak belirlendiğinden; Tebligat Kanununa göre yapılacak tebligatın yapıldığının ertesi günü hesaplanmaya başlayacaktır. Örneğin; 02.01.2022 tarihinde yapılan tebligatta süre ertesi gün yani 03.01.2022 tarihinde hesaplanmaya başlanır. 7 gün eklenerek sürenin son günü 09.01.2022 tarihi olarak hesaplanır.
e-İrsaliye kullanımı 1 Temmuz 2020 tarihinde yayınlanan tebliğe göre e-Fatura kullanıcılarına zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren isteyen firmalarda iradi olarak e-İrsaliye uygulamasına geçiş yapabilmektedir.
Geriye dönük e-fatura kesmek ancak bir hafta süre içinde kesilerek sisteme işlenmelidir. Zorunlu bir durum olmadıkça bu işlemin yapılması uzmanlar tarafından da tavsiye edilmez. 1 ay öncesine fatura kesilir mi sorusunun cevabı elbette hayır olacaktır.
2021 yılı itibari ile bu kapsam Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından genişletildi ve 25 milyon sınırı 10 milyon TL'ye indirildi. Böylece 2021 yılı ve takip eden her yıl için yıllık cirosu 10 milyon TL'nin üzerinde olan işletmelerin e-irsaliye sistemi kullanmaları zorunlu tutuldu.
e-İrsaliye çıktısı üzerinde kaşe veya imza bulunması zorunlu değildir.
İrsaliye üzerinde, irsaliyenin düzenlenme tarihine ilave olarak malın fiili sevk tarihinin de belge üzerinde gösterilmesi gerekmektedir. Malın fiili sevk tarihinin, irsaliyenin düzenlenme tarihinden önce olması mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri