BES, aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumunun güvencesini tamamlayıcı olarak da görev alır. Sisteme yatırılan paralar, devlet katkısı ile desteklenerek katlanır; emekli maaşına artı bir gelir olur. SGK'ye bağlı tüm çalışanların bireysel emeklilik sistemine dâhil edilmesi zorunlu kılınmıştır.
1- Sisteme dahil edilecek çalışanlar:
- sistemin yürürlüğe girdiği tarih itibari ile 45 yaşını doldurmamış tüm çalışanlar ile çalışmaya başlayacak olanlar zorunlu BES kapsamına alınacaktır. Emekli çalışanlar 45 yaşın altında ise sisteme dahil edilecektir.
a) 50 ve üzerinde ancak 100'den az çalışanı olan işyerlerinde; 01.01.2018 tarihinden itibaren, b) 10 ve üzerinde ancak 50'den az çalışanı olan işyerlerinde; 01.07.2018 tarihinden itibaren, Bireysel Emeklilik Sistemi zorunlu olarak uygulanacaktır.
Bireysel emeklilik hesabınıza yaptığınız katkı payı ödemeleriniz sizin seçtiniz emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir. 10 yıl boyunca sistemde kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız halinde emekliliğe hak kazanırsınız.
İhlalin Yaptırımı Nedir? 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu geçici 2. maddesi kapsamında çalışanlarını bireysel emeklilik planına dahil etmeyen işverenlere, her çalışan bakımından dahil edilmeyen her ay için 163 Türk lirası (2021 yılı için) idari para cezası yaptırımı düzenlenmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
BES'e katılmak zorunlu değildir. 18 yaşını geçen herkes dilerse bu sisteme katılabilir. BES'ten çıkmak isteyenler isterse iptal işlemi yapabilirler.
BES sözleşmenizi iptal etmek istiyorsanız bağlı olduğunuz banka veya sigorta şirketi ile irtibata geçmeniz ve talebinizi iletmeniz yeterlidir. BES iptal etme işlemini yaptırmak için kurumun ilgili birimi ile iletişime geçebilir ya da çağrı merkezi, internet sitesi gibi diğer kanallarını kullanabilirsiniz.
1 Ekim'de Bireysel Emeklik Sistemi için yeni dönem başlıyor. Yürürlüğe girecek Yıllık Gelir Sigortası ile BES'te 10 yılını dolduran katılımcılar isterlerse toplu para yerine ömür boyu emeklilik maaşı alabilecek.
10 yıl süreyle sistemde kalıp 56 yaşını doldurmadan sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %10, Emeklilik, vefat veya maluliyet sonucu sistemden çıkmanız durumunda getiri üzerinden %5'tir.
3 - 6 yıl arasında çıkanlar devlet katkısındaki birikimlerinin yüzde 15'ini alabilir. 6 - 10 yıl arasında çıkanlar yüzde 35'ini alabilir. 10 yılı tamamlayanlar yüzde 60'ını alabilir. 10 yılı tamamlayıp, bir de 56 yaşını dolduranlar devlet katkısının tamamını alıp, emekli oluyorlar.
EYT'den emekli olup da çalışmaya devam edecek kişiler içinse sorun yok. Çalışmaya devam edeceği aynı şirkette otomatik BES'ine devam edebileceği gibi işyeri değiştirmesi durumunda yeni işyerindeki BES hesabına hakları ile katılabilir.
Buna göre 2017'de sistemden tüm çıkanlar, 2019'un başından itibaren yeniden BES'e alındı. 2018 yılında çıkanlar ise 2020'nin başından itibaren sisteme yeniden giriş yaptı. 29 Aralık 2021'de Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği ile bu uygulama kaldırıldı.
Zorunlu BES'te ayrıca işveren katkı payı bulunmuyor. Bu kapsamda çalışanların prime esas kazançları üzerinden kesilen bireysel emeklilik prim tutarları, çalışanın ücretinin ödeme gününü takip eden iş günü işveren tarafından emeklilik şirketine aktarılacak.
EYT ile emekli olanlar tekrar çalışabilir mi? Konu hakkında yapılan açıklamaya göre, emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödenerek çalışılabilecektir. Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 30 gün içerisinde tekrar işe başlayan çalışanlar için yüzde 5 destek primi verileceği açıklanmıştır.
EYT'lilerin emekli olduktan sonra aynı işyerinde 30 gün içinde işe başlaması durumunda, sosyal güvenlik destek priminde 5 puanlık indirim yapılacak. Beş puanlık indirim, işçinin brüt ücreti üzerinden uygulanacak.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), emeklilik dönemini rahat geçirmek için, bireylerin çalışma yaşamları süresince birikim yapmasına imkân tanıyan, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak emeklilik gelirine ek bir gelir sağlayan özel emeklilik sistemidir.
Diğer bir deyişle, 2023 yılı içinde Bireysel Emeklilik Sistemine 140.535 TL katkı payı ödemesi yaparak, Devlet Katkısı avantajından üst limit olan 42.160,50 TL ile faydalanabilirsiniz.
Bir katılımcının yararlanabileceği maksimum devlet katkısı, yıllık brüt asgari ücretin %30'u* ile sınırlıdır. 2023 yılı içerisinde maksimum devlet katkısı olan 42.160,50 TL'den faydalanabilmek için 140.535,00 TL yatırmanız gerekmektedir.
Asgari ücret artmasına rağmen kesintiler için takvim yılının ilk altı aylık brüt asgari ücreti dikkate alınıyor. Bu nedenle 2023 yılının tamamında BES şirketlerinin yıllık kesinti üst sınırı 851 lira, 5 yıl için toplamda alabilecekleri kesinti tutarı ise 4,253 lira olarak uygulanmaya devam edecek.
Aynı şirkette ya da farklı şirketlerde birden fazla emeklilik sözleşmesine sahip olunabilir.
Peki, BES parası ne zaman yatar? BES'ten çıkınca katılımcı ayrılma talep formunu imzalayıp faks ya da posta yöntemi ile şirkete gönderdiğinde hesabında biriken tutar, 20 iş günü içerisinde hesabına yatırılır.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde birikiminiz fonlarda değerlenir ve ayrılma talebinizin ardından yasal süreler içerisinde bu fonların satışı gerçekleşir. Erken çıkış işlemleriniz de bireysel emeklilik çıkış işlemleri için yasal süre olan 20 iş günü içerisinde gerçekleştirilir.
Çalışanlar, ilk defa ödeme yaptıktan sonraki iş günü itibariyle, başlangıç dönemi olan 2 ay içerisinde Otomatik BES'den ayrılma haklarını kullanabilirler. Başlangıç dönemi içerisinde sistemden ayrılan çalışanlar,ödedikleri katkı paylarının tamamını geri alma hakkına sahiptir.
Zorunlu BES (Otomatik Katılım)Avantajları
Otomatik BES de denilen bu sistem, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girmiş olup 45 yaşın altındaki tüm sigortalı çalışanları kapsar. Zorunlu BES sisteminde işverenler tarafından çalışanların maaşından kesinti yapılarak sisteme katkı payı ödemesi yapılır.
BES, şeffaflığın ve güvenliğin sağlanması amacıyla Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Emeklilik Gözetim Merkezi, Takasbank ve bağımsız denetim şirketlerinin denetim, gözetim ve kontrolü altındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri