İstinaf Süresi İçinde İkinci Kere İstinaf Dilekçesi Verilebilir. Hukuk Dairesi - Karar: 2019/9846).
yeniden istinaf incelemesi için Bölge Adliye Mahkemesi'ne gitmekte, bu kez istinaf aşaması esas hakkında bir hüküm ile geçilebilirse (ne yazık ki şu anki uygulamamızda istinaf mahkemesinin ikinci kez “gönderme” kararı vermesi de mümkündür, örnekleri de yaşanmaktadır.), –temyizi olanaklı kararlar için– temyiz aşaması ...
BİLGİ : “İstinaf süresi içerisinde ikinci bir istinaf dilekçesi verilebilir” şeklindeki Yargıtay 8. Hukuk Dairesi'nin 04 Kasım 2019 ve Yargıtay 2.
İstinaf Ne Zaman Sonuçlanır? İstinaf sonuçlanması, karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli olarak kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara bildirilir ve istinaf süresi başlamış olur. Eğer İstinaf süresi içerisinde başvuru yapılmaz ise dosya 2 ay da sonuçlanmaktadır.
İstinaf, ilk derece mahkemesi kararının hem hukukî yönden hem de vakıalar ve olaylar (deliller) yönünden incelenmesidir. İstinaf yoluna başvurulduğuna, Bölge Adliye Mahkemesi, “istinaf incelemesi” yaparak ilk derece mahkemesini kararını denetler ve yeniden karar verir.
İlgili 29 soru bulundu
İstinaf, ilk derece mahkemeleri tarafından verilen kararların hem olay yönünden hem de hukuki yönden üst dereceli mahkeme tarafından denetlenmesidir. İstinaf kanun yoluna başvurulduğunda hukuk davası üst dereceli İstinaf Mahkemesi tarafından ikinci kere incelenerek yerel mahkemenin kararı denetlenir.
İstinaf başvurusunun dosya üzerinden esastan reddi halinde istinaf isteminde bulunan kişi, koşulları varsa ceza davası için Yargıtay'a Temyiz Başvurusu yapabilir. İstinaf mahkemesinin kararı temyiz edilemeyecek kararlardan ise, yerel mahkeme kararı kesinleşmiş olacaktır.
İstinafta yeniden inceleme yapıldığından, ilk derece mahkemesi kararı kaldırılarak yeniden bir karar verilebilir; temyizde ise, hukukî denetim yapıldığından yeni bir karar verilmeyip, alt derece mahkemesinin kararı bozulur veya onanır.
Madde metninden de anlaşılacağı üzere İstinaf mahkemesinin kesin nitelikteki kararlarına karşı, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı resen veya istem üzerine itirazda bulunabilir. Başsavcılık, sanık aleyhine bir itirazda bulunacaksa bunun süresi 30 gündür.
İş Kanunu madde 20/3 uyarınca, “İstinaf kanun yoluna başvurulması halinde, bölge adliye mahkemesi ivedilikle ve kesin olarak karar verir.”
İstinaf başvurusunun reddine karar verilir. Bu karara karşı taraflar, tebliğden itibaren yedi gün içinde itiraz yasa yoluna başvurabilirler. bulunmayan, ilk derece mahkemesinin “RED KARARI” bulunmaktadır.
Ancak nihai kararla beraber kanun yoluna götürülebilir. Diğer bir ifadeyle ara kararların nihai karar söz konusu olmadan istinaf yahut temyiz edilmesi mümkün değildir. Bunun sebebi, yargılama devam ederken çok fazla ara karar veriliyor olmasıdır.
İstinaf mahkemesi kararı ne zaman kesinleşir? İstinaf mahkemesi kararı, genellikle dosyanın incelenmesi, tarafların savunmaları ve yargılama sürecine bağlı olarak birkaç ay ile birkaç yıl arasında kesinleşebilir. Bu süre, dava özelindeki faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Dava dosyalarının ve adli olayların düşük olduğu özellikli bölgelerde istinaf süresi ortalama olarak 6 ay ila 1 yıl arasında değişebilir. Ancak ve ancak dava dosyalarının ve suç oranlarının sayılarının daha yüksek olduğu bölgelerde ise, istinaf karar süresi 1 ila 2 yıl arasında değiştiği bilinir.
İcra mahkemelerinde veya sulh hukuk mahkemelerinin kararlarına karşı yapılan istinaf 4-5 ay kadar sürer. İş dosyalarında ise 6-7 ay sürer.
Üst sınırı 500 günü geçmeyen adli para cezasını gerektiren suçlardan “beraat hükümleri” Bu hükümler aleyhine istinaf yoluna başvurulamaz (CMK md. 272/3-b). Özel kanunlarda kesin olduğu yazılı bulunan hükümler aleyhine de istinaf kanun yoluna başvurulmaz (CMK md. 272/3-c).
Davanın düşmesine, ceza verilmesine yer olmadığına, güvenlik tedbirine ilişkin ilk derece mahkemesi kararları ile ilgili olarak istinaf mahkemesince verilen bu tür kararlar veya istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararlar aleyhine temyiz kanun yoluna gidilemez (CMK md. 286/2-g).
İstinaf mahkemelerinin bozma kararları dışında diğer kararlar için temyizin yapılabildiği görülür. Ancak, hükmedilen cezanın miktarı dikkate alınarak yapılan bazı bölge adliye mahkemesi kararı aleyhinde yapılan ceza temyiz yapabilme durumu kapatılmıştır.
Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir. Örneğin ceza mahkemesinin vermiş olduğu karar kesin karar niteliğinde değildir.
İstinaf Mahkemelerinin Bozma Kararları
Bölge adliye mahkemesi tarafından verilen bozma kararının ardından; ilk derece mahkemesinin hükmü ortadan kalkmakta ve ilk derece mahkemesine geri gönderilen dosyada hukuka aykırılığın giderilmesi için mahkemece kovuşturma evresi yeniden başlamaktadır.
Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez. Ancak, istisnai hallerde hüküm açık değil, hüküm fıkraları birbirine aykırı ise yada uygulanmasında tereddütler oluşturacak nitelikte ise bu halde belli koşullarda hüküm tavzih edilebilir.
Kesinleşmiş İstinaf Mahkemesi kararlarına karşı, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı kararı veren İstinaf Ceza Dairesi'ne itiraz başvurusu yapabilir.
7.1 İstinaf Başvurusunun Esastan Reddi Kararı
İstinaf incelemesi neticesinde, ilk derece mahkemesinin kararında usule veya esasa yönünden herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı tespit edilirse, istinaf başvurusuna ilişkin talebin esastan reddine karar verilir.
Bölge adliye mahkemesinin esastan red kararı vermesi, borçlunun başvurabileceği kanun yollarının tükendiği anlamına gelmemektedir. Borçlu bu karar üzerine -şüphesiz diğer başvuru koşulları da sağlanıyorsa- temyiz kanun yoluna başvurabilir.
Yani ev sahibi kiracı aleyhine icra takibi başlatabilmektedir. Kiracı bu takibe itiraz etse bile bu itiraz takibi durdurmaz. Sulh hukuk mahkemesi tarafından verilen tahliye kararı temyiz edilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri