Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezasının bulunmaktadır. Bu tür cihazları oy verme işlemi bitene kadar sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir.
- Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları. - Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış oy pusulaları. - "Tercih" veya "evet" mührü dışında herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış, karalanmış oy pusulaları.
"Seçmenin; cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesi yasaktır. Bu tür cihazlar, kapalı oy verme yerine girmeden önce kapatılarak sandık kurulu başkanına teslim edilir ve oy kullanma işlemi bittikten sonra seçmene iade edilir."
Seçmen kağıdı kimlik belirlenmesinde belge olarak kullanılmıyor. Bu sebeple oy kullanırken seçmen kağıdının vatandaşın yanında olma zorunluluğu bulunmuyor. Oy kullanılacak okulun adı, adresi ve sandık numarası internet üzerinden sorgulanabiliyor.
Oy kullanmak için seçmen bilgi kâğıdı şart değil. Ancak seçmenler üzerinde vatandaşlık numarası olan bir kimlik belgesi göstermek zorunda. Büyükşehirlerde yaşayan seçmenlere; büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı ve ilçe belediye meclisi üyeliği için üç ayrı pusula verilecek.
İlgili 45 soru bulundu
Ancak TC kimliği şart. Sandığa giderken, yanınızda üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olan nüfus cüzdanı gibi bir resmi belge bulunması şart. Aksi halde oy kullanamazsınız.
OY KULLANMA SAAT KAÇTA BAŞLIYOR? (
Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Türkiye genelinde oy verme işlemleri açıklanan iller dışında saat 08.00-17.00 saatleri arasında olacak.
Oy kullanacak vatandaşlar seçmen kağıdı olmadan da oy kullanılabilir. Ancak kişinin nerede hangi sandıkta oy kullanacağı seçmen kağıdında yazılı olduğu için seçmen kağıdının çıktısı olmasa bile e-devlet üzerinden nerede oy kullanacağını öğrenmesi gerekmektedir.
Bu şekilde kimliğini ispata yarayan belge ibraz edemeyen seçmene oy kullandırılmaz. Türkiye Cumhuriyeti dışındaki ülkeler tarafından düzenlenen kimlik kartı, pasaport, sürücü belgesi gibi kimlik belgeleri geçerli değildir.
Muhtara oy vermezsek ne olur, oy vermek zorunlu mu? MUHTAR KAĞIDINA MÜHÜR BASILIR MI? Muhtarlık seçimlerinde seçmenin kağıda herhangi bir kimliğini belli edecek mühür, imza ya da karalama belirtmesi oyu geçersiz sayılmasına neden olur.
a) Kendi seçim çevresinde ve kayıtlı olduğu muhtarlık bölgesinde görev alan kişi, tüm seçim türleri için oyunu kullanır. b) Kendi seçim çevresinde ancak kayıtlı olduğu muhtarlık bölgesi dışında görev alan kişi, belediye seçimleri için oy kullanır. Mahalle seçimi için oy kullanamaz.
Zarftan birden fazla muhtarlık oy pusulası çıkması halinde bu muhtarlık oy pusulaları hesaba katılmayacaktır. Diğer seçim türleri için kullanılan oylar geçerli olacaktır. Zarftan birden fazla muhtarlık oy pusulası çıkması halinde bu muhtarlık oy pusulaları hesaba katılmayacaktır.
2017 yılı Referandum seçimlerinde YSK tarafından belirlenen 22 TL tutar bir önceki 1 Kasım Pazar 2015 seçimlerinde de 22 TL olarak belirlenmişti. 2023 Genel Seçimlerde ise oy vermeme cezası 300 lira olarak belirlendi.
Evlenme cüzdanı ile oy kullanabilir miyim? Evlenme cüzdanı ile oy kullanılabilir.
Eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi için belirlenen son tarih 31.12.2024. Nüfus cüzdanlarının kimlik kartı ile değiştirilmesi ile ilgili belirlenen bir son tarih yok.
Resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, ehliyet (sürücü) belgesiyle oy kullanılabilecek. Oy verirken seçmen bilgi kağıdı zorunluğu bulunmuyor. e-Devlet üzerinden veya YSK aracılığıyla sandık yerleri sorgulanabiliyor. Vatandaşlar ayrıca eski nüfus cüzdanıyla oy kullanabiliyor.
31 Mart'ta yapılacak yerel seçim için YSK'nin takvimi uyarınca süreç devam ediyor. Takvime göre, dökümüne ve dağıtımına 29 Şubat'ta başlanacak seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı 24 Mart'ta tamamlanacak.
32 ilde saat 16.00'da oy verme işlemleri sona ererken Türkiye genelinde oy kullanma işlemleri 31 Mart Pazar günü saat 17.00'da sona erecek. YSK Başkanı Ahmet Yener yaptığı açıklamada “ Yayın yasakları ise saat 21.00'de sona eriyor.
Nüfus müdürlüklerince diğer adres (ikinci adres) beyanı alınarak yapılan tesciller kayıt için yeterli değildir. Diğer adresinde oy kullanmak isteyen seçmenlerin, nüfus müdürlüklerine başvurmak suretiyle, diğer adreslerini yerleşim yeri adresi olarak tescil ettirmeleri gerekir.
Oy verme günü radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatlerinde ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.
Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen, üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki herhangi bir belgeyle oy kullanabilecek.
Adres Beyan Formu (Form A) ve elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden biri ile bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunmalısınız.
Demokrasiler yüksek makam sahiplerini oy kullanarak seçerler. Seçilmiş bir memur tarafından temsil edilen bir yerde ikamet edenlere "elemen" denir ve seçtikleri aday için oy pusulası kullanan seçmenlere "seçmen" denir.
Meşru mazereti olan seçmenler, seçimden sonra 10 gün içinde ilçe seçim kuruluna mazereti belgelemek için başvurabilir. Mazeret belgesi kabul edilen seçmenler hakkında cezai işlem uygulanmaz.
YSK tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanmaktadır. Her bireyin vatandaşlık görevi olan oy kullanmanın kullanılmadığında cezası YSK tarafından belirlenir. Buna göre; Oy kullanmayanlara YSK tarafından belirlenen miktarda cezai işlem uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri