Tek plaka kaybolması durumunda kişi yanında diğer plakayı da trafik şube müdürlüğüne götürerek plaka bastırma talep edebilir. Ancak iki plakanın birden kaybolması durumunda yeniden plaka çıkartmak gerekir. Bu durumda ruhsat yenilenmesi gerekeceğinden ruhsat ücretinin de ödenmesi gerekir.
Plakasız/Tek Plakalı Trafiğe Çıkmak Yasak mı? Tescilli aracın plakasız olarak trafiğe çıkması durumunda sürücüye güncel trafik cezası oranında idari para cezası uygulanır. Araç, tescil plakası uygun yere takılıncaya kadar trafikten men edilir.
Kişi notere gidip plakanın kayıp olduğunu ve Trafik Şube Müdürlüğü'ndeki işlemin tamamlandığını beyan eder. Ardından plaka basım kağıdı alınır. Noter onaylı plaka basım kağıdıyla birlikte en yakın Şoförler Odası'na gidilir ve yeni plaka çıkarttırılır.
Türk Ceza Kanunu'nun 180. maddesi, “görevi gereği veya yetkisi olmaksızın bir suçun işlendiğini yetkililere bildirmeyen kişiye” ceza verilmesini öngörmektedir. Bu durumda, plakanın çalınması veya kaybolması, bir suç teşkil ettiğinden dolayı bu madde uyarınca cezalandırılabilirsiniz.
Ayrıca artık yeni yapılan düzenleme ile yeni plaka çıkartmak için Trafik Şube Müdürlüğü'nün ardından Notere de gidilmek zorundadır. Noterden alınacak belge sayesinde araç plakası Şoförler Odası'nda yenilenebilir. Noter de kayıp plaka bedeli olarak ruhsat sahibi kişiden 54 TL'lik bir ücret talep etmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Geçmişte Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ve bağlı kuruluşlara müracaat ederek plaka değişikliği randevusu alınması gerekirdi. Ancak günümüzde tüm işlemler noter aracılığı ile yapılır ve noterlerden randevu almak gibi bir zorunluluk bulunmaz. Dilediğiniz zaman gidip plaka değişikliği işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Araçların plakaları çeşitli sebepten dolayı düşebilir, çıkabilir ya da çalınabilir. Plakasız araç kullanmanın sonucunda çeşitli cezalarla karşı karşıya gelebilirsiniz. Aracınızın plakasının kaybolduğunu fark ettiğinizde hemen notere gitmeniz gerekmektedir. Notere giderek, gerekli işlemleri başlatabilirsiniz.
K- TESCİL PLAKASI ZAYİİ İŞLEMLERİ:
*Her iki plakanın da çalındığı veya kaybolduğu durumlarda aracın tescil plakasının yeni bir tescil plaka numarası ile değiştirilmesi zorunludur. *Bu işlem araç alıcısının yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunca yapılmaktadır.
Plaka yenileme işlemi için belirli prosedürler ve ücretler vardır. Bu nedenle, araç sahipleri, plaka yenileme işlemi yapmadan önce ilgili Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvurarak gerekli bilgileri almalıdır. Plaka değiştirme fiyatı 2024 yılına göre 1.489,35 TL'dir.
Araçların hem önünde hem arkasında plakaların herkes tarafından görünecek şekilde takılması gerekmektedir. eğer sürücüler plaka takmaz ise cezai işlem uygulanır. 2024 yılı itibarıyla, plakasız araç kullanımı durumunda uygulanacak ceza 8.167 TL olarak belirlenmiştir.
Araç ruhsatı, ruhsat sahibinin kimliği ve aracın ön-arka plakaları ile notere gidilerek plaka yenileme talebi açılmalıdır. Noterden alınan plaka basım belgesi ve ruhsat ile Şoförler Odası'na başvurulmalıdır. Şoförler Odası'nda plaka basım ücreti ödendikten sonra, plaka yenileme işlemi yapılacaktır.
Eğer plakanızın yenilenmesi gerekiyorsa ve bu işlem yapılmazsa cezai durum oluşabilmektedir. 2023 yılı itibari ile plaka yenileme ücreti 56₺, Plaka basım ücret 115₺ olarak belirlenmiştir.
Fakat Şoförler Odası'nda bir form doldurulması için sizden ortalama 50 TL gibi bir ücret daha istenilmektedir. Günümüzde plaka değişikliği için size sunulan süre 1 ay (30 gün) olarak belirlenmiştir.
Plakasız bir araçla trafiğe çıkmak 2 bin 312 TL para cezasının yanı sıra sürücünün sürücü belgesine de 10 ceza puanı uygulanır. Aynı zamanda plakasız aracın trafiğe çıkmasına müsaade edilmez. Plakasız araç trafikten men edilerek çekici ile en yakın emniyet otoparkına çekilir.
Plaka kayıp bildirimi, plaka kaybolursa aracın kayıtlı olduğu Trafik Şube Müdürlüğüne ya da araç sahibinin ikamet ettiği yerdeki en yakın trafik şube müdürlüğü üzerinden başvurmak suretiyle yapılır.
Tescili yapılmamış veya tescil ve trafik belgesi işlemleri tamamlanmamış araçlar için dilekçe ile başvurmaları halinde 6-30 güne kadar verilen belge türüdür.
Plaka değişikliği için öncelikle gerekli belgeleri toplamalısın. Sonrasında en yakın notere giderek eski plakayı yenileme talebinde bulunabilirsin. Verilen plaka basım belgesi ve araç ruhsatın ile Şoförler Odası'na gitmen gerekir. Burada plaka basımı ücretini ödeyerek plakanı yeniletebilirsin.
APP Plaka Yasak mı? APP plakaları, Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır ve kullanımı yasa dışıdır.
Noterde plaka seçimi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.
2024 yılı itibariyle plaka değişim ücretinde güncellemeler yapılmıştır. Noter araç devri ile araç plaka değiştirme ücreti 1.489,35 TL olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra plaka yenileme işlemi için tek plakanın basım ücreti olarak 195 TL, çift plaka için ise 390 TL ücret alınmaktadır.
Çıkarttığınız her özel plaka için ortalama 5 bin TL ila 15 bin TL arasında bir vergi ödemeniz gerekmektedir. Özel plaka çıkarttırırken, başvuru için de belirli bir miktar ödemeniz gerekmektedir. Miktar herkes için ve plaka türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. Plakanın türüne ve talebine göre miktar değişebilir.
Plaka seçmek isteyen araç sahipleri www.ankara.pol.tr adresindeki plaka tahsis kısmına girerek plaka seçebilirler. Seçtikleri plakaları almak üzere, şubemizdeki 36 numaralı plaka tahsis bankosundan plaka fişlerini aldıktan sonra müracaat etmeleri gerekmektedir.
Eski plaka noter tarafından teslim alındıktan sonra yeni plaka numarasının yazılı olduğu belge araç sahibine verilir. Bu işleme paralel olarak yeni plakaya ait bilgiler ruhsata işlenir. Sürecin devamında, noterden alınan belge ile birlikte Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı en yakın odaya başvurulur.
SMS ile plaka bilgilerine ulaşabilirsiniz. Bunun için DETAY boşluk plaka numarasını yazıp 5664'e kısa mesaj göndermeniz yeterlidir. Oldukça pratik olan bu yöntem şu an için ücretlidir.
Değiştirme nedenine göre belgeler derlenip notere başvuru yapıldıktan sonra yeni plakanın basımı için tıpkı plaka yenilemede olduğu gibi Şoförler Odası'na gitmeniz gerekli. Ayrıca plaka değiştirme işlemlerinin yapılabilmesi için aracın MTV borcunun olmaması ve aracın muayenesinin yapılması da şart.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri