Ufak bir kase içerisinde, yoğurdu 2-3 kaşık ılık süt ile iyice ezin. Sütü saracağınız sargı bezlerini yayın (sıcak tutacak battaniye de olabilir). Sütü ateşten alın ve mayasını yavaşça koyup, homojen bir şekilde dağılması için karıştırın. Ağzını sıkı bir şekilde kapatın ve kıpırdatmadan iyice sarın.
Taş gibi yoğurt mayalamak için ele alınması gereken yöntemden önce gerekli malzemelerin tamamlanması önemlidir. Özellikle 2,5 litre süt ile beraber 1 yemek kaşığı yoğurt gereklidir.
İdeal koşullar altında yoğurt 3,5 ila 4 saat içerisinde mayalanır. Ancak daha uzun süreli mayalama ekşime ya da sulanma gibi sorunlar ortaya çıkarmaktadır.
Havalandırma işlemini 10 dk boyunca sürdürün. 10 dk sonra tencerenin altını iyice kısıp sütü kendi halinde 20 dk boyunca kaynatın. Bu işlemi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; ocağın ateşini sütün kaynaması durmayacak şekilde kısmaktır. Bu ayrıntı yoğurdun sert olmasını sağlar.
3 kilo süt 1,5 yemek kaşığı ev yoğurdu Yapılısı; Sütü hüzelce süzelim ve kaynamaya bırakalım.Kaynarken belli aralıklarla mutlaka karıstırın dibi tutmasın.kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dk daha kaynatalım.Kaynayan sütü sığumaya alalım.mayalama için kaba alalım.serce parmağımızı süte batırınca ik 7-8 sn parmağımız ...
İlgili 36 soru bulundu
Tam ideal mayalama derecesi 45 dir. Bazen sabırsız olup 50 dereceye düşünce de mayalıyorum ama bir sıkıntı olmuyor ondan dolayı 45-50 derece arası diyorum.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir tutam tuz kullanmak yeterli olacaktır.
Yoğurdu küçük kaplara mayalamanız gerekir. Böylece daha katı kıvamlı yoğurtlar elde edebilirsiniz. Yoğurt mayalamak için kullanılan yoğurt da çok önemlidir. Yoğurt mayalarken normal yoğurt yerine süzme yoğurt kullanırsanız daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz.
Süt güzelce karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağını kapatmadan ( üzerine kaşık bırakabilirsiniz örtü gelmesin diye ) sarılır. Yoğurt sulu olmasın diye üzerine temiz bir bez kapatıp çok bastırmadan kenarları sarkacak şekilde bir tepsinin içinde 1 gün bekletiyorum ben dolapta böyle daha kalıp gibi oluyor.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
3 litre Pastörize Süt. 100 ml/1 çay bardağı Taze Yoğurt. 1 tatlı kaşığı Toz Şeker. 1 tutam Tuz.
Hala çok sıcaksa ya da çok soğuk olmuşsa mayalandırma işlemini gerçekleştirmeyin. Soğuksa ısıttıktan sonra gerçekleştirin.
Tutmayan yoğurtlarınızı yeniden mayalayabilirsiniz.
Yoğurt kaç saatte dışarıda kalabilir? Yoğurt 6 saate kadar dışarıda kalabilir. Bir örtünün altında, bir fırında (fırın kapalı çalışmıyorken) veya bir mikrodalganın içinde bu şekilde bekletebilirsiniz.
Plastik kap asla kullanmayın zira bu ısıyı tutmadığından yoğurdunuzun oluşumunu etkileyecektir. *Yoğurdunuz mayalandığı anda üstünü açmanız gerekiyor. Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir. *Yoğurdunuzda kaymağı seviyorsanız mayalarken kaymağı dağıtmamaya dikkat edin.
Adana Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Gıda Mühendisi Deniz Kaypak Tona, süt ürünlerinde yapılan taklit, tağşişte peynir içerisine bitkisel yağ, yoğurtta ise kıvam beklentisini karşılamak için nişasta katılabildiğini açıkladı.
Fırını 50 dereceye ya da varsa “yoğurt ayarı”na getirin. Tepsiyi fırına yerleştirin, 50 derecede fırını 5 dk ısıttıktan sonra fırın kapatın ve içinde muhafaza edin. Mayalanma süresi yaklaşık 4 ile 6 saat sürebilir.
5 Litre sütü kaynatıyoruz. Üzerindeki kaymağı alıyoruz. Sütümüze parmağımızı batırdığımızda ılık derece olacak. Mayası için 1-1,5 yemek kaşığı yoğurt alıyoruz.
Yoğurda metal kaşık yerine tahta kaşık ile temas edilmesi gerektiğini anlatan Arıca, “Özellikle yoğurdu metal kaşık yerine tahta kaşıkla kullanmalıyız. Biz metal kaşık kullandığımızda değdiği yerde birkaç saat sonra yoğurdun sulandığını ekşidiğini göreceğiz. Tahta kaçıklarda bu problem ortadan kalkıyor” dedi.
Hazır paket yoğurtlardan mayalarsak; bunların içindeki jelatinden kaynaklı yoğurtta uzama gerçekleşir. Soğuk mayalanırsa(45 dereceden düşük olursa) yoğurtta uzama olur.
Kaplarınızın üzeri açık bir biçimde fırının içerisine yerleştirin ve 75 derecede fansız programda fırınınızı çalıştırın. 1 saat bu şekilde fırında yoğurtlarınızı bırakın. Ardından fırının kapağını açın ve 15 dakika kadar soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra yine üstleri açık bir şekilde dolapta 1 saat kadar bekletin.
Daha sonra ufak bir kabın içerisinde yoğurt mayası, şeker (şekeri koymamızın nedeni yoğurt mayasını aktifleştirip yoğurdun çabuk ve güzel mayalanması için) ve birazcık tuz (tuzu koymamızın nedeni yoğurdu daha bir lezzetli yapıyor ve yoğurdun ekşi olmasını engelliyor) karıştırıyoruz.
Yogurdu mayalarken icine bir cimdik tuz, ve bir cay kasigi seker atarsaniz yogurdunuz seker sayesinde hem daha lezzetli olur ve daha tez-kolay mayalanir, tuz sayesinde ise yogurdun sulu olmasini saglayan Lactobacillus bakterisinin cok fazla üremesini engelleyerek tas gibi ve tatlimsi bir yogurt elde edersiniz.
4 -5 saatte mayalanmış olacak. Yarım saat tezgahta dinlendirilir buzdolabına kaldırılır. Dolaba koymadan ağızlarına havlu kağıt örtülüp kapakları kapatılır ve yaklaşık bir gün dinlendirilir. Buzdolabında bir gün dinlenmesi, olgunlaşması ve suyunu çekmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri