Bir yıldız etrafında ve kendi yörüngesi etrafında dönen aynı zamanda kendi ekseni etrafında da dönmeye devam eden, bu şekilde yörüngesini de temizleyen gök cismine Gezegen adı verilir.
Güneş'in etrafında dolanan, kendine küresel bir biçim verecek kadar kütlesi olan ve yörüngesinin yakın çevresini (doğal uyduları dışında) temizlemiş gök cisimlerine gezegen denir. Bilinen sekiz gezegen vardır: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün.
Gezenin kısaca tanımını yapacak olursak; bir yıldız veya yıldız kalıntısı etrafında yörünge izleyen gök cisimlerine gezegen denir.
2006 IAU gezegen tanımı
gök cismidir. Sekiz gezegen Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür. Bu tanıma göre Güneş sisteminde sekiz gezegen olduğu kabul edilir.
Bir gök cisminin gezegen olarak sınıflandırılması için üç koşulu sağlaması gerekir. Bunlar Güneş etrafında bir yörüngede dolanması, küresel şekli sağlayacak kadar büyük bir kütleye sahip olması ve Güneş etrafındaki yörüngesini temizleyebilmesi.
İlgili 29 soru bulundu
Gezegenler, yörünge özelliklerine göre sınıflandırılırken temel alınan parametre Güneş'e olan uzaklıktır. Şekil 1.2 den de görülebileceği gibi bu sınıflamanın sınırını Küçük Gezegenler'in yörüngeleri çizmekte olup ilgili grupları şu şekilde oluşmaktadır (Şekil 1.3): a) İÇ GEZEGENLER: Merkür, Venüs, Yer ve Mars.
Bütün gezegenler, güneş etrafında birer elips üzerinde hareket ederler. Güneş bu elipslerin odaklarından biri üzerinde bulunur. Gezegeni Güneşe birleştiren yarıçap vektörü eşit zamanda eşit alanlar süpürür. Buna alanlar kanunu denir.
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Gezegenin kütle çekimi, her taraftan, her şeyi, eşit bir şekilde kendi merkezine doğru çeker. Tıpkı bisiklet jantlarında tellerinin jantı merkeze doğru çekerek düzgün tutması gibi. Yani kütle çekimi her tarafı eşit çekim uyguladığı için gezegenin şeklini üç boyutlu bir küre haline getirir.
Gezegen kelimesi, Antik çağlarda yaşayan insanların ifadesiyle "astéres planétai" yani gezgin yıldızlar teriminden türetilmiş olup, Fransızca'ya "planéte" olarak geçmiştir. Bizim dilimizde ise "gezegen" olarak adlandırılır. Gezegenler, Dünya'dan bakıldığı zaman tıpkı yıldız gibi gözüken gök cisimleridir.
Gezegenler yapısal özelliklerine göre karasal (iç gezegenler) ve gazsal (dış gezegenler) olmak üzere iki gruba ayrılır.
Birbirine yakın birkaç kaya parçasının olması durumunda farklı kaya parçalarının etrafından kıvrılarak gelen gaz akımları birbiriyle etkileşiyor. Farklı gaz akımları kaya parçalarının bir araya gelerek yığılmasına neden oluyor. Böylece ufak kaya parçaları zamanla birikerek devasa gezegenleri oluşturuyor.
CEVAP: NEPTÜN
Neptün, Güneş Sistemi'nin sekizinci ve Güneş'e en uzak gezegenidir. Adını Roma deniz tanrısı Neptunus'ten alan gezegen, çapına göre en büyük dördüncü, kütlesine göre ise en büyük üçüncü gezegendir.
Yıldızlar kendi ışık ve ısısını hiçbir şeye bağlı kalmadan üretebilen büyük cisimlerdir, mesela güneş. Güneş bir yıldızdır. Gezegen kendi enerjisini üretemeyen daha küçük cisimlerdir. Aralarında ki en büyük fark boyutlarıdır.
Güneş bir gezegen değil, yıldızdır. Yapılan araştırmalar neticesinde güneşin tüm özelliklerine ulaşılabiliyor. Güneş detaylı olarak bakıldığında, güneş sisteminin yaklaşık %99,9'luk kısmını oluşturuyor. Güneşin çevresinde dönen birçok gezegen farklı taşlarda oluşuyor.
Aynı zamanda, gökcisminin ışığı atmosferde aldığı uzun mesafe nedeniyle fazlasıyla “atmosferik türbülans” yaşanan bölgelerden geçmek durumunda kalabilir. Eğer ışık böyle bir fenomenin içinden geçerek gözünüze ulaşıyorsa; ister gezegen ister yıldız olsun, ışığının titrediğini görürsünüz.
Plüton gibi Kuiper Kuşağı'nda ama 6,5 milyar km ile ondan uzakta yer alan Haumea, Plüton'un tersine yuvarlak bir gezegen değil, yassı bir gökcismi ve yassı olmasının basit bir nedeni var.
Jüpiter ve Merkür'ü görebilmek için ufuk çizgisinin alçak kısmına bakmanız gerekecek. Gezegenlerin çoğu çıplak gözle görülebilir olsa da, dürbün ya da daha iyisi teleskop kullanırsanız, Uranüs'ü de görebilir ve beş gezegenin geçişini de gözlemlemiş olursunuz.
NASA arşivine göre keşfettiğimiz çapı en büyük gezegen 2014 yılında keşfedilen HD 100546 b gezegenidir. Bu gezegenin yarıçapı yaklaşık olarak Jüpiter'in yarıçapının 6.9 katı olduğu tahmin ediliyor. Bu büyüklükte bir gezegenin nasıl yıldız olamayışı ise hala açıklanamamış durumda.
Güneş sistemindeki sekiz gezegen içinde Güneş'in etrafında en hızlı hareket eden gezegen Merkür'dür. Ortalama olarak saniyede 47 kilometre hızla Güneş etrafındaki yörüngesinde dolanır.
dünyaya en yakın gezegen hangisi. gezegenler içten dışa doğru merkür venüs. dünya mars. jüpiter satürn uranüs ya da mars. dünya venüs arası mesafe ortalama da 41000000km. dünya mars arası mesafe ortalama da 78000000km. dolayısıyla cevap merkür. evet dünyaya ortalama da en yakın olan gezegen.
Ana gezegenimiz ve evimiz Dünya, Güneş'e en yakın üçüncü gezegen ve şu ana kadar canlıların yaşadığı bildiğimiz tek yer.
Venüs, kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikametinde döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 224,7 Dünya gününde tamamlar. Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen veya dünyanın ikizi olarak da bilinmektedir.
Çoğu gezegen, çok uzun zaman boyunca var olabilir; ancak sonsuza kadar yaşayamaz. Aç yıldızlar ve hiddetli komşu gezegenler bir gezegeni tamamen parçalarına ayırabilirken; çarpışmalar ve aşırı volkanizma, yaşanabilir bir gezegenin suyunu buharlaştırarak yaşamı tamamen yok edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri