Hamuru hazırlarken kullanılacak un miktarı; su, maya ve tuz miktarını belirler. Bu da şöyledir, mayalı hamur için kullanılacak un miktarının % 65'i kadar su, % 2'si kadar tuz ve % 1.5 kadarı da mayadır.
instant maya ya da 1 yemek kaşığı kuru maya 2 su bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz ...
1 kg un için 1 yemek kaşığı (20g) kadar maya kullanmak yeterli gelecektir.
Tariflerde en çok kullanılan ölçü değeri 1/2 olarak biliniyor. Bu oranın anlamı ise yarımdır. Yani 1 2 su bardağı un ne kadar diye düşünüyorsanız, yarım bardak demektir.
Temel Hamur;
1000 gr un + 618 gr (3 su bardağı) suyun karışımı ile mükemmel hamur kıvamını elde edersiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Sıcak bir havada mayalandırırsanız ve uzun süre mayalanırsa hamur da ekşimeler olabilir. Tadı bozulabilir daha birçok farklı sorunlarla karşılabilirsiniz.
1 su bardağı un 100 gramdır.
200 gram un 1,75 su bardağı yapar. 2 su bardağından yaklaşık 1 parmak eksiktir. 220 gr un kaç su bardağı? 220 gram un 2 su bardağıdır.
1 Su Bardağı Kaç Mililitre (ml) Eder? Su bardağı olarak tarif edilen mutfak eşyasının sıvı hacmi bakımından büyüklüğü 200 ml kadardır. Bu ölçü yine standart olarak üretilen çay bardağının iki katına denk gelmektedir.
Ekmeğin içine maya koymazsak ekmek hamuru olmaz. Maya ekmeğin katılaşmasını sağlar mayayı koymazsak ekmek sıvı kalır. Maya ekmeğin yumuşamasını sağlar.
Normal ekmek hamurunun yoğurulması için malzeme miktarları şöyle hesap edilir: 1 kg. un ile hamur yoğurulacaksa, un ağırlığının % 65 kadar su kullanılır. Yani, 650 gr. su, Un ağırlığının % 2 kadar tuz kullanılır. Yani, 20 gr. tuz.
10 gram kuru mayayı ölçmek için kullanmamız gereken kaşık ölçüsü tatlı kaşığıdır. 1 tatlı kaşığı kuru maya yaklaşık 5,8 gr yapmaktadır. Yani biz eğer 2 tatlı kaşığı kadar kuru maya kullanacak olursak 10 gr maya kullanmış oluruz.
Ekmek yaparken her ikisini de kullanabilirsiniz. Püf noktalarına gelecek olursak; 100 gram yaş maya = 40 gram kuru maya. 1 küçük paket yaş maya 42 gram olduğuna göre; 42 gram yaş maya = 17 gram kuru maya. Mayalarınızı bu formüle uygun olarak modifiye edip kullanabilirsiniz.
İster kuru isterseniz de yaş maya seçin öncelikle maya içerisine 1 çay kaşığı kadar şeker ve 1 bardak kadar ılık sıvı yağ karıştırın. Ilık bir yerde 15 dakika kadar bekletin, hamurun güzel bir şekilde kabardığınızı göreceksiniz. Hamura tuz eklerken maya ile temas etmemesine özen gösterin.
Su, tuz ve maya katılan un hamur haline getirilir. Hamur yumuşak, esnek ve pürüzsüz hale gelene kadar yaklaşık 15 dakika kadar yoğurulur. Yoğurma süresi ne az ne çok olmalıdır. Hamur en katı durumuna ulaştığı zaman yeterince yoğurulmuş demektir.
Unun bir su bardağı 100 grama, bir çay bardağı 45 grama, bir kahve fincanı 40 grama ve bir yemek kaşığı ölçüsü 8 grama denk gelmektedir. Nişastanın bir su bardağı 128 grama, bir çay bardağı 51 grama, bir kahve fincanı 37 grama ve bir yemek kaşığı ise 8 grama denk gelmektedir.
Un ölçümlerinde bardak kullanılması genellikle bardak ölçülerinin eşit olmasından ve kolay bulunabilmesinden kaynaklıdır. 1 bardak un yaklaşık 110 grama eşittir. Bu durumda 1 kg un 9 bardak suya eşit olmaktadır.
500 gram un kullanılması gereken durumlarda su bardağı ile yapılan ölçümlerin sonucu 4,5 bardaktır. Çay bardaklarıyla yapılan ölçümlerde bu sayı 9'a çıkmaktadır.
Mutfak Ölçüleri: Tariflerde Kullanmanız İçin Standart Ölçüm Listesi. Bir su bardağı şeker, 120 gr un, 250 ml su…
Bu doğrultuda bir su bardağı unun 100 grama tekabül ettiğini söylemek mümkün. Yani bir su bardağı içerisine ağzına kadar un konduğu zaman 100 gram olarak karşılık buluyor.
1 su bardağı = 240 ml. 3/4 su bardağı = 180 ml. 2/3 su bardağı = 160 ml. 1/2 su bardağı = 120 ml.
En az 1 saat kadar mayalanmasını bekleyecek, pişirecek ve soğutacaksınız demektir bu.
Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Hamurun üzeri kurumaması için tercihen nemli bir bez ile kapatılmalı, mayalanması için ılık bir ortamda bekletilmelidir. İlk mayalanmadan sonra hamur kısa bir süre daha, 1-2 tur yoğrulur, şekil verilir ve üzeri kapatılıp ikinci mayalanma için ılık bir ortamda 20-30 dakika daha bekletilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri