Asli ihtiyaç dışında sahip olunan ev veya parsel gibi yerler, kira geliri için değil de yatırım maksadıyla alınmışsa, değeri üzerinden zekât vermek gerekir. Buna göre, sizin bu iki eviniz de ihtiyacınız için alınmış ve kendiniz kullanıyorsanız, kira gibi bir geliri de yoksa, ikisine de zekât düşmez.
Kişinin ticaret amaçlı olmayıp ev, işyeri, çiftlik vb. amaçlarla kullanmak üzere alıp elinde bulundurduğu gayr-i menkuller ile kişinin kullanmakta olduğu arabası zekata tabi değildir.
Ev, tarla, arsa gibi gayri menkullerin zekatı yoktur. Bunların gelirleri varsa gelirlerinden zekat verilir.
- Kiraya verilmişse, kira gelirlerinden (bürüt üzerinden yirmide biri) zekat olarak verilir. - Ticaret malları ise, üzerinden tam bir yıl geçince kırkta bir zekat verilir. Soruda geçen ev örneğine gelince: Bu ev, oturduğu veya yazlık-kışlık gibi bir ihtiyaç için kullandığı bir yer ise buna zekat gerekmez.
-Ev gibi, araba gibi asli ihtiyaçlara zekât düşmez.
İlgili 19 soru bulundu
Nisap miktarı nasıl hesaplanır? Nisap miktarı 80,18 gram altındır. 80,18 gram veya buna karşılık gelen birikmiş parası (tahsili kesin alacaklar dahil) olan kişi dinen zengin sayılır ve dolayısıyla zekat vermekle yükümlüdür. Bazı ilmihâl kitaplarında nisap miktarı 92 gram altın olarak geçer.
Zekat mallarını; hayvanlar, ziynet eşyaları, paralar, toprak ürünleri, ti- caret malları ve gelir getiren mallar şeklinde ele alarak incelemeyi uygun görmekteyiz. Hz. Peygamber, yılın çoğunu otlaklarda otlayarak hayatını sürdüren (sâime) evcil hayvanların zekata tabi olduğunu belirtmiştir31.
Ticaret amaçlı alınan evler zekat hesabına dahil edilir. Araba için de aynı durum geçerlidir. Kişinin kullanmak için aldığı aracın da zekatı verilmez. Fakat ticaret amaçlı alınan ev ve arabalar için zekat verilmelidir.
Her kim, aylık maaşını âilesine veya başka bir yere harcıyor ve ayın sonu gelmeden maaşı bitiyor ve maaşından bir şey biriktiremiyorsa, ona zekât gerekmez. Çünkü zekâtın verilebilmesi için, nisab miktarına ulaşan malın üzerinden bir tam hicrî yılın geçmesi gerekir.
Borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak bu kadar mala sahip olan kişi dinen zengin sayılır. Hadislerde belirlenen nisap miktarları şöyle sıralanabilir; 80,18 gr. altın veya bunun tutarında para veya ticaret malı ; 40 koyun veya keçi, 30 sığır, 5 deve.
"Biriktirilen para nisaba ulaşıp üzerinden bir yıl geçtikten sonra zekâtının verilmesi gerekir. Söz konusu paranın hangi ihtiyaç için biriktirildiği bu hükmü değiştirmez.
Şâfiî mezhebinin meşhur olan görüşüne göre ise hiçbir borç, zekâta tâbi olan malların hiçbirisinden düşülmez, dolayısıyla borçluluk hâli zekât vermeye engel değildir (Nevevî, el-Mecmû', 5/344).
Zamanında zekâtını vermeyen bir kişi, daha sonra fakir düşer ve zekât borcunu ödemeden ölürse zekât sorumluluğundan kurtulamaz. Bu durumdaki kişi mirasçılarına, zekât borcunu ödemeleri hususunda vasiyette bulunmalıdır. Şâyet vasiyet etmeden ölürse günahkâr olur.
Zekat ya da fitre veren kişinin bunu karşı tarafa söylemesi gerekmez. Bunun için içten niyet etmesinin yeterli olduğu belirtilmekedir. Kişinin bunları verirken "bu benim zekâtımdır, fitremdir" demesine gerek duyulmamaktadır. Hatta karşı taraftaki kişinin incinmemesi için söylenmemesi daha uygun görülür.
Önceki yıllara ait zekâtını vermeyen bir kimse daha sonra zekât borçlarını nasıl öder? Zekât vermekle yükümlü olduğu hâlde önceki yıllarda zekâtını vermemiş olan kimse, elinde malı varsa zekâtını vermediği geçmiş yılların zekâtını da verir.
Zekât, gıda ve giyim eşyaları gibi mallardan aynî olarak verilebileceği gibi para, döviz, altından da nakdî olarak verilebilir.
Dolayısıyla kâğıt para, altın ve gümüşün mübadele vasıtası olarak yapmış olduğu görevi yüklenmiştir. Bu itibarla, altın ve gümüşün zekâtının verilmesi gerektiği gibi kâğıt paranın da zekâtı verilmelidir (Cezîrî, el-Mezâhibü'l-erbe'a, 1/546; Zühaylî, el-Fıkhu'l-İslâmî, 2/772).
Bu itibarla, zekât bir defada ödenebileceği gibi, taksitle de ödenebilir. Zekât vermenin belirli bir zamanı var mıdır? Zekât vermenin belli bir zamanı olmayıp, farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir. Bunun için belli bir ayı veya Ramazanı beklemeye gerek yoktur.
Emeklilik fonlarında biriktirilen para, çalışan memura zekat vermesini gerektirmez. Çünkü bu durumda çalışan veya memur, paraya tam olarak sahip değildir. Ayrıca bu parayı ancak emekli olduktan sonra hak edebiliyor.
Altın ve gümüş dışındaki ziynet eşyaları zekâta tabi değildir. Altın ve gümüşten yapılmış ziynet eşyaları ise, zekât için gerekli diğer şartları da taşıdığı takdirde zekâta tabidir. Bu itibarla altından yapılmış ziynet eşyaları, 80.18 gr. veya daha fazla ve üzerinden bir yıl geçmiş ise zekâta tâbidir.
Fakir olan kardeşe zekât verilebilir. Kardeş çocuğu, amca, dayı, hala ve bunların çocukları da böyledir (Merğinânî, el-Hidâye, 2/224; İbnü'l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 2/275; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/353-354).
5.000 TL.'ye de araba var 35.000 TL.'ye de; 40.000 TL.'ye de ev var 250.000 TL.'ye de. Değerli kardeşimiz, Ev ve araba gibi asli ihtiyaçtan sayılan mülkler, ne kadar pahalı da olsa bunlara zekat düşmez.
Altın ve gümüşten yapılmış ziynet eşyaları, zekât için gerekli diğer şartları da taşıdığı takdirde Hanefîlere göre zekâta tâbidir. Bu itibarla altından yapılmış ziynet eşyaları, 80.18 gr. veya daha fazla olup üzerinden de bir yıl geçmiş ise kırkta biri oranında zekâtları verilir.
Peki, 2023 fitre bedeli ne kadar? 2023 FİTRE BEDELİ NE KADAR? Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklama sonrasında, 2023 fitre bedeli belli oldu. Buna göre; 2023 yılı fitre bedeli 70 TL olarak belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri