Kişinin aynı anda birden çok yerleşim yeri adresi olamaz. (2) Yerleşim yeri dışında kalan ve geçici süre ile oturulan yazlık, kışlık, ikinci veya üçüncü gibi konutlar da kişinin talebi halinde diğer adres olarak tutulur.
Bireysel başvuru yapılmak istenmediğinde akıllı telefon ya da bilgisayarların internet tarayıcılarından e-Devlet kapısına giriş yaparak veya www.nvi.gov.tr üzerinden Nüfus Müdürlüğü resmi internet sitesi aracılığıyla ikinci ikametgâh adresi başvurusu yapılabilir.
İkametgah adresini değiştirmek işteyen vatandaşlar, öncelikle T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle e-devlet hesaplarına giriş yapmalı. Daha sonra sayfa üzerinden "ikametgah ve işlemleri" kategorisini seçmeliler. Burada çıkan kişinin eski adresi silinerek, yenisi eklenmelidir.
İşlem tarihi ile taşınma tarihi arasındaki sürenin 20 günü geçmemiş olması gerekmektedir. Çünkü adres değişikliği işleminin 20 gün içerisinde yapılması gerekmektedir. 20 günü geçen adres bildirimlerinde cezai yaptırım uygulanmaktadır.
e-Devlet'ten, “Adres Değişikliği Bildirimi (Birlikte Oturmak İçin / Muvafakatlı)” hizmetini kullanarak elektronik imza, mobil imza veya SMS ile doğrulama yöntemlerinden biriyle işleminizi yapabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Bu nedenle, önceki Medeni Kanundan farklı olarak, evli kadın, başlangıçta olduğu gibi, evlilik sırasında da, haklı bir neden olsun olmasın, eşinden ayrı olarak, bağımsız bir yerleşim yeri edinebilir. Evli kadının ayrı yerleşim yeri kurabilmesi için, eşinin onayını alma zorunluluğu da yoktur22.
Bu işlem 1 yıl içinde en fazla 2 kere yapılabilir. İkinci adımda ise adres değişikliği başvurusunda bulunacak kişinin “Adres Değişikliği Bildirimi (Birlikte Oturma için/Muvafakatlı) hizmetine girerek muvafakatı onaylaması gerekir.
Yeni bir adrese taşınan kişiler, adreslerini İl Nüfus Müdürlüklerine bildirerek ya da yeni adres girişleri için e devlet sistemini kullanarak ikametgah değişikliği yapabiliyor. Yurtdışında yaşayan vatandaşlar ise adres değişiklikleri için bulundukları yerin konsolosluğuna başvurabiliyor.
MADDE 9 – (1) Yerleşim yeri, bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir. Kişinin aynı anda birden çok yerleşim yeri adresi olamaz. (2) Yerleşim yeri dışında kalan ve geçici süre ile oturulan yazlık, kışlık, ikinci veya üçüncü gibi konutlar da kişinin talebi halinde diğer adres olarak tutulur.
Okul için misafir ikametgah belgesi almak isteyenlerin adreste ikamet eden kişiler ile Nüfus müdürlüğüne gitmeleri gerekir. Gerekli işlemler gerçekleştirildikten sonra belgeyi almak mümkündür.
Yeni ikamet adresinize taşındıktan sonra 20 gün içerisinde bu işlemi gerçekleştirmeniz gerekir. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 50'nci maddesi gereğince gerçekleştirilmesi gereken bu işlemi zamanında yapmayan vatandaşlar, 128 TL'lik bir para cezasına çarptırılır.
Adreste oturan ve ikametgahı bu adrese kayıtlı kişinin e-Devlet hesabına girin. e-Devlet'te Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü çatısı altındaki “Adres Beyanı İçin Muvafakat Verme” hizmetini seçin. “Yeni Muvafakat” butonuna basın. “Adres Beyanı için Muvafakat Ver” seçeneğini seçin.
Birbiri yanına adres kaydı yaptırmak isteyen kişiler e-devlet üzerinden muvafakat/izin vermek şartı ile birbiri yanına adres kaydı yaptırabilirler.
Adres Beyanında Bulunmama Cezası
5490 sayılı Kanunun 68 inci maddesi uyarınca 2023 yılı için; Adres bildirim yükümlülüğünü süresi içinde yerine getirmeyen kişilere 285,00 TL, Gerçeğe aykırı adres beyanında bulunan kişilere ise 5958,00 TL.
E-Devlet üzerinden adres değişikliği için muvafakat verme onayı durdurulmuş. Şimdi bu işlem için iş yerinden izin alıp nüfus müdürlüğüne ® gitmemiz gerekecek.
İkametgâh, kişinin yaşadığı yeri gösterir. Türk Medeni Kanununun 19 ile 22. Maddeleri arasında yerleşim yerine ilişkin hükümler yer almaktadır. Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir.
Kişi ile yer arasındaki vatandaşlık bağına nazaran daha dar olan bu bağa yerleşim yeri, eski tabiri ile ikametgâh denilmektedir. Yerleşim yeri en basit şekli ile kişinin hayat faaliyetlerinin ve ilişkilerinin asıl merkezi olan yer olarak tanımlanmaktadır.
Mernis adresi ikametgah adresini ifade etmektedir.
Adres değişikliği bildirimleri;
Nüfus müdürlüklerine, Abonelik işlemleri ile sınırlı olmak üzere büyükşehir ve il belediyeleri su idarelerine, Dış temsilciliklere, taşınma tarihinden itibaren 20 iş günü içinde yapılır. Form-5 ve nakil ilmühaberi kaldırılmış olup ayrıca muhtara bildirimde bulunulmaz.
Farklı bir şehir veya mahalleye taşınılması durumunda Bakanlığımızın Nüfus Müdürlüklerine bildirilmesi gereken ikametgah değişikliği, birkaç adımda kolayca tamamlanabiliyor.
Adres servisleriyle ilgili tüm işlemlerin ise randevusuz gerçekleştirilebileceği belirtildi.
Taşındıktan sonra ortaokul ve ilkokul nakil işlemleri de aynı şekilde adres baz alınarak gerçekleştirilir. İkamet değişikliği yapıldıktan sonra çocuklar, taşınılan evin kayıt alanında olan okula nakil edilebilir.
Ayrı yaşama nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için taraflardan birinin, herhangi bir gerekçe ile açmış olduğu ve reddine karar verilen bir boşanma davasının olması ve bu davadan itibaren geçerli olmak üzere üç yıl boyunca tarafların birlikte yaşamamaları durumunun oluşmuş olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri