Evde yapılmış olan yaş sucuklar, güneş almayan ancak sıcak bir ortamda kurutulmaya bırakılabilir. Tabii bir diğer yöntem gazete üzerine yine sıcak bir ortamda gölgeye sermek suretiyle kurutma yöntemi değerlendirilebilir. Kısa bir zaman içerisinde sucuklar istenilen kapağıma ve sertliği gelerek tüketilebilir.
Buzdolabında 3 hafta kadar bırakılan sucukların kurutma işlemi tamamlanmaktadır. Bu üç haftalık sürenin sonunda sucuğunuz hazırdır. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise sucuğun üstünün küf tutmaması için üç ila dört günde bir sirkeli suyla temizlenmesidir.
Kurutma işleminin ılık ve güneş almayan bir ortamda gerçekleştirilmesi gerekir. Bu uygun ortamda, sucuklar iplere asılır ve bekletilir. Eğer sucukları asacak için uygun yeriniz ve malzemeniz yoksa, gazete kağıtları üzerine de dizebilirsiniz. Gazete kağıdı, sucuğun içerisindeki nemi kısa sürede emecektir.
Kurutma yöntemi için ilk olarak sıcak ve güneş almayan bir ortam belirleyin. Bu ortamda sucukları asarak kurutabilirsiniz. Eğer asacak yerini yoksa, gazete sererek sucukları üzerine dizin. Gazete sucuğun nemini alarak kısa sürede kurumasını sağlar.
Sucuğu buzdolabında muhafaza etmek, en yaygın yöntemdir. Sucuğun üstündeki jelatin çıkarılmamalı ve sucuk peçeteye sarılmalıdır. Eğer bu noktada, bir buzdolabı poşeti kullanılacaksa poşetin ağzı açık bırakılmalıdır. Sucuk, zaman zaman nemli ve temiz bir bez ile silinmelidir.
İlgili 35 soru bulundu
Evde sucuk yapımı malzemeler eksiksiz olursa ve kurutma işlemi de iyi bir şekilde yapılabilirse iyi sonuç alınacak bir yöntemdir. Ortalama 1 haftada evde kurutma tamamlanır. Fabrikasyon sürecinde ise bu işlem 1 aya kadar uzatılabilmektedir.
- Sucuğu dondurucuda en fazla 6 ay saklayabilirsiniz. 6 ay geçtikten sonra mutlaka hızlı bir şekilde tüketmeniz gerekir. Sucuğu yemeden önce dondurucudan yaklaşık 1 saat önce çıkarmanız tavsiye edilir. - Sucuğu dondurarak 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Fakat 6 ayı geçtikten sonra tüketmemeniz gerekir.
Sucuk kurutma işlemi yapılırken belirli bir süre sucukların havada asılı kalması ve birbirine değmemesi gerekir. Yaş Sucuk Kaç Gün Kurutulur ? Araştırıldığında ise ortaya çıkan tablo ortalama olarak 6-12 saat aralığında sucukların askıda kalması gerektiğidir. Bu aşamada oda sıcaklığı 10-15 derece olmalıdır.
- Öncelik yatacak ve güneş almayan bir ortam belirlenmelidir. - Daha sonra bu ortamda sucuklar asılmak suretiyle kurutulmaya bırakılabilir. - Eğer asacak yer yok ise, o vakit bir gazete üzerine sucuklar serilebilir. - Özellikle gazete sucuğun nemini alarak kısa süre içerisinde kurutabilmektedir.
İmal edilip, uzun süre satılmayarak imalatçıda stok olarak kalmış bulunan sucuk firesi %12'ye kadardır. İmalatçıdan alınıp perakendeciye satmakta bulunan toptancıların sucuk firesi %7'ye kadardır. Toptancıdan alınıp tüketiciye satılmakta olan sucukların bakkal ve mezeci firesi %5-6 kadardır.
Hazır aldığınız paketleri sucukları en doğru saklama yöntemi buzdolabında saklamaktır. Paketli sucuklar buzdolabında son tüketim tarihine kadar dayanabilir. Açılmış paketli sucuklar da buzdolabında saklanabilir fakat açılmış sucukları buzdolabına atmadan önce hava almayacak hale getirmelisiniz.
Marketten aldığımız sucuklar geleneksel olarak kurutulmuş dana bağırsağının içine doldurulmuş halde satılır. Tarifimizde biz de eti bağırsağın içine doldurarak kurutacağız. Ancak siz dana bağırsağı kullanmak istemezseniz, streç filme sararak sucuk yapabilirsiniz.
3- Sucuğu Kurutma
Direkt güneş ışığı almayan sıcak bir yerde asılarak kurutulan sucuk kuruduktan sonra ihtiyaca göre buzluk ya da buzdolabinda saklanır. Aman Dikkat kurutulmuş sucuk dışarıda beklemez, kurutulmuş olması bozulmasına engel değildir!
Sucuğu bir peçeteye sararak açık bir şekilde buzdolabında saklamak, sucuk saklama yöntemleri arasında en sık bilinenidir. Buradaki amaç nemli olan sucuğun neminin kendi içerisinde sıkışmamasını sağlamaktır. Bu nedenle eğer buzdolabı poşetine koysanız dahi, poşetin ağzını mutlaka açmalısınız.
Fermente edilen sucuk aslında çiğ ettir. Etin kıyma hali olan sucuk bu yüzden pişirilmesi lazım. Ancak uzun süreli kıyma haline gelmek için oldukça işlemden geçirilen sucuk hakkında halk arasında bilinen bir yanlış çiğ olarak tüketilebilir bilgisidir. İnsan vücudu çiğ et tüketimine müsait değildir.
İyi sucuk yapımında kıyılmış, olgunlaştırılmış, belirli pH değerine ulaştırılmış etlerin özel baharatlarla harmanlanması mutlak bir zorunluluktur. Katkı maddeleri ve özel sucuk baharatı ile harmanlanan etler özel kılıflara doldurularak olgunlaşmaya bırakılmakta ve akabinde iyi sucuk elde edilmektedir.
Sucuk kurutma işlemi yapılırken belirli bir süre sucukların havada asılı kalması ve birbirine değmemesi gerekir. Yaş Sucuk Kaç Gün Kurutulur ? Araştırıldığında ise ortaya çıkan tablo ortalama olarak 6-12 saat aralığında sucukların askıda kalması gerektiğidir. Bu aşamada oda sıcaklığı 10-15 derece olmalıdır.
Fermente sucuk, işlem görmüş sucuktur. Fermantasyon işlemi ise bazı mikroorganizmaların çiğ etin içinde bulunan karbonhidratları dönüştürmesidir. Böylelikle, sucuğun pH değeri düşürülür ve bu da bağırsaklar ve sindirim sistemi için faydalı bir işlem olur.
Fermente sucuk, kıymanın bir çeşit fermantasyon işleminden geçerek sucuk şeklini aldığı bir besindir. Büyükbaş ya da küçükbaş hayvanların etleri kıyma haline getirildikten sonra arzuya göre eklenen baharatlarla harmanlanır ve yapay bir kılıf içine alınır.
Eğer siz de sucuğun dışı küflenirse yenir mi diye soruyorsanız, ben tavsiye etmiyorum çünkü ne kadar sağlıklı olur bilinmez. Sonuçta dışından küflenmeye başlamış ve içine de geçmiş olabilir. İnsanlar dışını soyup hemen pişiriyor ama içine geçtiyse sağlık açısından problemler yaşayabilirsiniz.
Soğuyan etlerden evinize götüreceğiniz kısmı pay ettikten sonra, bu etleri mümkünse yarımşar kilogramlık buzdolabı poşetlerine koyun. Eğer etleriniz kemikli ise, yarım kilo olacak şekilde ayıramıyorsanız en fazla 1 kilo olacak şekilde de buzdolabı poşetlerine pay edebilirsiniz.
80 kg. az yağlı sığır eti, 20 kg. sığır içyağı, 2 kg. toz halinde tatlı kırmızı biber 1 kg. toz halinde acı kırmızı biber (İsteğe göre acı kırmızı biber artırılır veya eksiltilir.) 2 kg. sofralık tuz (iyotlu veya iyotsuz farketmez) 0,5 kg. karabiber, 4 kg. yenibahar, 2,5 kg. sarımsak.
Pastırma kuru bir ürün olduğundan ağzı kapalı bir şekilde rahatlıkla buzdolabında saklayabilirsiniz. Dilimlere bölerek kullanacağınız büyüklüklere ayırdıktan sonra buzlukta da saklanmasında hiçbir sakınca yok."
Buzluktan çıkarılan sucuk nasıl çözülür? Donmuş gıdanın soğuk suyun içine konarak ve suyun her 30 dakikada bir değiştirilmesi ile gerçekleştirilen çözdürme yöntemidir. Buzdolabında bekletmekten daha kısa sürer. İnce bir tabaka halinde dondurulmuş et, kıyma veya tavuk ortalama 1-1,5 saat içinde çözülür.
Normalde sucuk dondurucuda hiç hava almadıysa ve sıcaklık hep sıfırın altında kaldıysa sucuk bozulmaz çünkü o sıcaklıkta sucuğu bozacak mikroorganizmalar üreyemez fakat buzluktan çıkardığınız ve yarısını tükettiğiniz sucuk illaki hava ile temas etmiş olur ve kalan sucuğu donmuş olsa da en kısa sürede tüketmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri