Başarısız bir tüp bebek tedavisini sonrasında ortalama 2 ay sonrasında ikinci bir tüp bebek tedavisi yapılabilir.
Tüp bebek tedavisinde deneme genel olarak 3 defa yapılması önerilir. Bu sayıdan sonraki denemelerde de gebelik oluşumu ihtimali söz konusudur, fakat şans çok düşüktür.
Bu yıllar içerisinde elde edilen tecrübeler, tedavi başarısının aylara veya mevsimlere göre fark göstermediğini ortaya koymaktadır. TÜP BEBEK UYGULAMALARI KAÇ KEZ TEKRARLANABİLİYOR ? Tedavinin bilinen bir sınırı olmamakla birlikte 7-8 uygulama yapılabilir. Her uygulama arasında en az 2-3 ay ara verilmelidir.
Bu çok normal bir durumdur ve asla yılmamak gerekir. Tüp bebek tedavisi anne adayının yaşı ve baba adayının yeterli spermi olduğu sürece istenildiği kadar denenebilir.
Tüp bebek tedavisinin uygulanma sayısında bir sınırlama yoktur. Tedaviye duygusal ve ekonomik açıdan hazır olan anne ve baba adayları istedikleri takdirde tüp bebek tedavisi tekrarlanabilir. Tüp bebek denemelerinde genellikle ilk üç tedavide gebelik elde edilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Stresi azaltmak için bazı aktivitelerde bulunmak, düzenli egzersiz ve doğa yürüyüşleri yapmak, doğru beslenmek, zihinsel ve fiziksel hazır olmak tedavide başarı şansını artıran etkenlerdir. Tüp bebek tedavi sürecinde haftada 2-3 kez yürüyüşe çıkılabilir.
Tüp bebek tedavisi tekrar denenmek istenirse, uzun bir süre tedaviye ara verilmemesi gerekir. Çünkü hastanın yaşı büyüdükçe, yumurtada da genetik bozulmalar meydana gelmeye başlar. Başarısız olan ilk tüp bebek denemesinden sonra, eğer ikincisi denenecek ise, aradan geçen zaman en az 1 ay olmalıdır.
İlk tüp bebek tutmadığında en yaygın neden embriyonun (ların) rahim duvarına tutunup yerleşmeden önce büyümelerinin durdurmasıdır.
Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen faktörler; kadın yaşı, yumurta sayısı, yumurta kalitesi, sperm sayısı, sperm kalitesi, embriyo kalitesi, transfer edilen embriyo sayısı, tüp bebek merkezinin laboratuvar kalitesi, embriyonun genetik durumudur.
Tutunmanın önündeki en büyük engellerden biri de rahim içinde oluşabilen sorunlardan olan yapışıklık, miyom, polip, enfeksiyon ve yabancı madde kalıntıları gibi etkenlerdir. Bu gibi sebeplerin mevcut olması embriyonun tutunmasına engel teşkil edebilecek sebeplerdir.
Tüp bebek tedavisi sonucunda gebelik elde edilemedi ise, detaylı bir değerlendirme yapılarak uygulanan yumurtalık uyarım protokolüne verilen yumurtalık yanıtı değerlendirilir. Yeni bir deneme öncesinde yapılması gerekli tetkik olup olmadığı saptanır ve ardından tekrar bir uygulama yapılması planlanır.
Günümüzde yeni geliştirilen yöntemler ve uygulamalar sayesinde başarı oranı giderek yükselen tüp bebek tedavisinde ilk denemede başarı elde edilemezse tekrar denemeler yapılabilir. Tüp bebek tedavileri ile bir ayda gebe kalabilme şansı yaşa göre değişmekle birlikte ortalama %50-60'lara kadardır.
SGK ile gerekli şartlar sağlandığında 3 kez Tüp Bebek yapma hakkınız bulunmaktadır. Her Tüp Bebek tedavi denemesi için Heyet Raporu almalıyım? Evet. Her bir deneme için yeni bir heyet raporu düzenlenmelidir.
Kadın doğurganlığı sonsuz değildir, beklemekle özelikle kadının yaşı ilerlemekte, doğurganlığı ve tüp bebek başarı şansı azalmaktadır. Bilinmelidir ki 3-5 yıl sonra tekrar tüp bebeği deneme kararı vereceklerdir, o zaman tüp bebek şansları daha azalmış olacaktır.
Tüp bebekte embriyo transferi sınırlandı
Dolayısıyla 35 yaş altına, birinci ve ikinci uygulamada sadece tek embriyo transfer edilebilecek. Ancak ilk 2 uygulamadan da sonuç alınamazsa, üçüncü ve sonraki uygulamalarda iki embriyo transferine izin verilecek.
Embriyo adı verilen döllenmiş yumurta daha sonra büyümesi ve gelişmesi için kadının rahmine geri gönderilmesi ile devam eden tüp bebek tedavisine adetin 2-3. günü başlanır. Gebelik testi sonucunu bekleme süresi de göz önüne alındığında bu süre 28-30 gündür.
Embriyo kaliteli olduğunda anneye ait bazı faktörler, transfer tekniği , rahim zarının gebelik tutunmasına uygun olmaması, bağışıklık sistemi, annenin hormonal durumu gibi bazı geçici durumlarda da embriyo iyi olmasına rağmen gebelik oluşmayabilir.
Kimyasal gebelikler embriyo rahim içine tutunmadan önceki dönemde sonlanır ve genellikle gebeliğin fark edilmeden bitmesiyle sonuçlanır. Kimyasal gebelikte döllenme gerçekleşir ve Bu nedenle hamilelik testi pozitif çıkabilir. Fakat embriyo rahimde tutunamadığı için kendiliğinden düşer.
Dolayısıyla negatif çıkan tüp bebek tedavi sonucundan sonra hamile kalmak mümkündür.
Genel olarak ilk embriyo transferi sonrası gebelik pozitifliği genç bir hastada yaklaşık olarak yüzde 50 ve üzerindeyken, eve canlı bebek götürme oranı 35 yaşından genç olan kadınlarda yüzde 35-38, 40-42 yaşında yüzde 9-10 kadardır.
Çinko içerikli besinler hem kadın hem de erkeklerde hormon seviyelerini düzenleyerek bebeğinizi rahme tutunmasına katkı sağlar. Bu nedenle bol bol kepekli tahıllar, yağsız et, balık, fasulye, süt, kabak çekirdeği, ayçiçeği, ceviz, badem, yumurta gibi çinko bakımından zengin besinler tüketmelisiniz.
Tutunamayan Embriyo Vücuttan Nasıl Atılır? Tutunamayan embriyo rahimde gezinir ve adetle beraber atılır. Bu embriyo ancak mikroskopla görülecek kadar küçük olduğu için hasta bunu fark edemez. Yani tüp bebek tutmazsa embriyo adetle beraber atılır.
Çoğul gebelik olarak adlandırılan ikiz gebelik durumu, tüp bebek tedavisinde iki embriyo nakledilen hastalarda görülebilir. İlaveten tek embriyo nakledilmesine rağmen, %1'in altındaki oranlarda da tek embriyo rahim içinde bölünerek tek yumurta ikizi şeklinde çoğul gebelik gelişmesine de neden olabilir.
Embriyo transferi yapıldığı andan itibaren geçen 12 gün sonra gebelik testi yapılır. Bu 12 gün geçmeden anne adayı eğer adet olur ise gebelik gerçekleşmemiş demektir.
Başarısız bir tüp bebek tedavisini sonrasında ortalama 2 ay sonrasında ikinci bir tüp bebek tedavisi yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri