Vites 2'deyken ise araç otomatik olarak üçüncü vitese geçmemektedir. Ortalama hızın 60 km olduğu durumlar bu vites kullanılmaktadır. Vites 3'teyken araç üçüncü vitesin üzerine çıkmamaktadır. Bu genellikle şehirler arası yolda tercih edilmektedir.
S - Speed/Sport (hız/spor) veya O - Overdrive (aşırı hız): Vites kolu bu konumlardayken arabanın normal vites değiştirme, devir aralığı yükselir. Bu konum yakıt tüketiminin arttığı konumdur. D - Drive: Aracın hareket etmesini sağlayan konumdur. 1-2-3 rakamları ise aracın sabit viteslerini gösterir.
3 vites kumanda düğmesi, elektrikli bisikletlerin çok daha kolay hareket etmesini, yokuş yukarı sürüşlerde fazla efor sarf edilmemesini sağlar. Elektrikli bisiklet modelleri genellikle şehir içi ulaşımı için tercih edilmektedir ve bu nedenle kullanım için daha az güç kullanımı imkanı sunmaktadır.
Vites, aracın motorundan gelen gücün aracın hareket etmesi için tekerleklere aktarılmasını sağlar. Vites kutusu, vites değiştirme mekanizmasını içeren bir sistemdir. Vites kutusu, aracın hızını ve torkunu kontrol etmek için önemli bir role sahiptir.
2.8. Otomatik Vites L Harfi (Low)
Bu dişli ayarı, hızı 1'inci vitese sabitlemek için kullanılır. Bu ayara sahip otomatik araç çeşitlerinin bazılarında 2 ve 3 vitesleri de bulunur. Triptonik-yarı otomatik vitesli araçlarda mevcuttur.
İlgili 23 soru bulundu
Kısaca sıralamaya göre 2 den 3 e alacaksanız 2. vitesten çıkartın, vites kolunu sağa sola oynatmadan direk ileri itekleyin. 4 den 3 e alacaksanız vitesi boşa çıkartın ve yine kolu sağa sola oynatmadan direk karşıya itekleyin.
1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir. 2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir.
Otomobillerin en güçlü vitesi, geri vitestir. Eğer, aracınızı saplandığı bir yerden çıkarmaya uğraşıyorsanız, gerekli durumlarda bu gücü kullanmak size avantaj getirmektedir. Aracınızı tamamen durdurmadan geri vitese almayınız. Aksi halde, dişlilerin aşınmasına neden olabilirsiniz.
Yokuşa göre uygun vitese atılmalı ve uygun hızda gidilmelidir. Dik yokuşlarda vites değiştirmek, aracı çok hızlı ya da çok yavaş sürmek güvenliğinizi tehlikeye atar. Dolayısıyla yokuşu gittiğiniz viteste tutmak en güvenli yöntemdir.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır. Araç ile hareket ettikten sonra çok kısa aralıklarla vites değiştirerek en üst seviyeye geçmek gerekir.
1.vites için boş konumdan vites topuzunu kendimize doğru çekerek ve öne iterek alınır. Yine vitesi yükseltmek için debriyajın sonuna kadar basılır, 2. vitese geçmek için vites topuzunu kendimize doğru bastırarak düz bir çizgi halinde aşağı doğru çekeriz.
Tavsiye etmem. Her vitesin kendi hız aralığı var, ona göre kullanmanı öneririm.
Bu yüzden vites azaltırken hafif gaz açılır, vites arttırırken gaz kapatılır.
Bu viteste araç ortalama 30 km hıza kadar çıkmaktadır. Vites 2'deyken ise araç otomatik olarak üçüncü vitese geçmemektedir. Ortalama hızın 60 km olduğu durumlar bu vites kullanılmaktadır. Vites 3'teyken araç üçüncü vitesin üzerine çıkmamaktadır.
Park edildikten sonra vites N konumuna getirilmeli ve el freni çekilmeli. Sonrasında ayak frenden çekilip sadece el freni ile dururken P konumuna vites alınmalı.Böylece vites dişlileri zarar görmez ve şanzımana boşa yük binmez.
21 Vites Bisiklet Özellikleri
21 vites bisiklet ne demek sorusunun cevabı olarak ise; ön ve arka dişlilerin toplam sayısını ifade eden ve yüksek devir gücü sunan 21 vites bisikletler, diğer parçaların yapılarına bağlı olarak dağ, şehir, yol ve hobi amaçlı kullanım için ideal modellere sahiptir denilebilir.
Şehir içinde araba kullanıyorsanız 3.vites, ortalama bir düz yol var ise 4. vitese takabilirsiniz. Unutulmaması gereken bir nokta var. Vitesin artması her zaman arabanın hızlanması anlamına gelmez.
Bu aracın çekiş gücüyle alakalı bir durumdur. Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor.
Yokuşta araba kaldırılacaksa ve araç manuel vitese sahipse öncelikle hem frene hem de debriyaja basılması gerekir. Frene ve debriyaja basıldığı sırada vites 1'e getirilir ve ayak fren pedalından çekilip gaza basılarak kavrama sağlanır. Böylece araç güvenle hareket etmiş olur.
Vites sisteminizin de kendi içinde özel bir bakımı vardır. Tel gerginliği, H (High) ve L (Low) vidalarının doğru ayarlanması, zincirinizin kondisyon, tansiyon ve yağ durumu, aktarıcı makarasının durumu ve aktarıcıların temizliği vites bakımında dikkat edilmesi gereken noktalardır.
Vitesin ileri ve geri olarak iki hareket koşulu mevcuttur. Güç ve hızı dengeleyerek kullanıcıya doğru sürüşü sunan vites günümüzde manuel vites, otomatik vites, triptonik vites ve yarı otomatik vites olarak dört gruba ayrılmaktadır.
Yavaş yavaş bırakmalısınız debriyaj pedalını. öncelikle doğru vites ve doğru hızı bulmalısınz.. yani 3.vitese atılacak yerde 2.vites olmaz.. özellikle düşük viteslerde ayağınız debriyajdan yavaş yavaş çekmelisinz,1. ve 2.viteslerde ayağınızı debriyajdan hızlı çekerseniz araba değişik tepkiler verir,sarsılır..
Marş çevriminin ardından sağ ayak ile frene basarak vites D konumuna getirilmelidir. Daha sonrasında el freni indirilmeli ve yine sağ ayak ile gaz pedalına hafifçe basılmalıdır.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
Eğer manuel bir araba ile yavaşlamak istiyorsak gaz pedalından ayağımızı kaldırıp fren pedalına hafif basarak yavaşlamak daha sonra ise debriyaja sonuna kadar basılıp vitesi boşa alıp el frenini çekerek durulmuş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri