Bazı pigmentlerin (özellikle organik pigmentlerin) suyun üzerinde yüzme eğilimi vardır. Bu durumda alkolün yerine geçersiniz. Pigmente uygun bir çözüm kullandığınızdan emin olun. Alkol akrilik boyalara karıştırmak ideal değildir çünkü alkol çabucak kurur; boyanın da çabucak kurumasına neden olur.
Kuruyan akrilik boya nasıl açılır sorusunun cevabı sentetik tiner ya da selülozik tiner ile açılabildiğidir. Bir diğer seçenek de keten yağı kullanmaktadır. Herhangi bir alkol içeren madde ile de kurumuş akrilik boya açılabilir.
Yağlı boyayı kalın bir tabaka halinde sürdüğünüzde kuruması oldukca zaman alabilir ve orta vadede boya çatlayabilir. Akrilik oldukça soğuğa maruz kalmadığı sürece çatlamayacak kadar esnek bir yapıya sahiptir.
Tamamen kuruması uzun zaman alan yağlı boya ile karşılaştırıldığında akrilik boyalar birkaç dakika içerisinde kurur. Yağlı boyalardan farklı olarak kuruyan alanlarda boyama yapılmaya devam edilebilir. Akrilik boya bu gibi nedenlerden dolayı resme yeni başlayanlar için en uygun boya çeşididir.
Peki, akrilik boya ne kadar sürede kurur?” Uygulama yoğunluğuna göre değişmekle birlikte akrilik boya, yüzeye uygulandıktan ortalama on dakika sonra kurumaya başlar. Tam kuruma için 1-2 saat beklemek gerekebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Akrilik boyalar yapıldıkları yüzeye iyi yapışma özelliğine sahiptir. Kuruduktan sonra ışıkta yansıma -parlama yapmaz. Akrilik boyalarla modle ve hacimlendirme çalışmalarında boyanın geç kurumasını sağlamak için, içine mutlaka geciktirici medyum veya saf gliserin katılmalıdır (Pekmezci, 2010).
Kuruyan Akrilik Boya Nasıl Kullanılır? Akrilik boya kuruduktan sonra neme ve mekanik strese karşı dirençli hale geldiğinden, istenmeyen parçacıkların çıkarılması problem yaratabilir. Yüzeyi kaynar suya dayanıklı ise kullanımı tercih edilebilir.
Akrilik boya belki de en çok renk tonunun elde edildiği boya türlerinden biridir. Su bazlı olan akrilik boya, ıslandığında suda çözülür. Boyanın kalitesi, uygulandığı alan ve ne tür değişkenler kullanıldığına bağlı olarak ne kadar inceltilebileceği belirlenir.
Artan boyalar boyanın cinsine göre; kabın içindeki boyanın havayla temasını tamamen kesecek şekilde, su bazlı ise su, solvent bazlı ise solvent eklenerek saklanmalıdır. Ancak bu şekilde açılmış boyaların birkaç ay içerisinde kullanılması uygun olacaktır. Su veya tiner katılmamış bir boyanın raf ömrü ise 3 yıldır.
Akrilik boya üzerine vernik uygulaması yapılabilir. Dilediğiniz yüzeyi akrilik boya ile boyadıktan sonra boyanın tamamen kuruması içi 1-2 gün bekleyin. Bekleme süresi dolduktan ve boyanın kuruduğundan emin olduktan sonra dilediğiniz Cadence Vernik ürününü kullanabilirsiniz.
Önce yüzeydeki tabakayı kaldırın ve boyayı iyice karıştırın. Eğer boyanın üzerinde hala tabaka parçaları ya da yumrular varsa, eski bir naylon çorapla süzün, eski boyanız tekrar yeni gibi olacaktır! Dışarı!
Akrilik boyayı kesinlikle telefon kılıfında kullanabilirsiniz, ancak kalıcı olması için uygun şekilde astarlanması ve mühürlenmesi gerekir.
Kuruma Süresi (20°C)
Dokunma Kuruması: 1 - 2 saat. Son kuruma: 24 saat. Uygulama yapılan yüzeyler 1 gün kullanılmamalı, suya maruz kalan yüzeyler ise 2 gün boyunca kullanılmamalıdır. İlk 7 gün su birikmesine izin verilmemeli, darbelere karşı korunmalıdır.
Akrilik boyalar, sıcaklık değişimlerine karşı oldukça hassastır. Boya çok uzun süre düşük ve yüksek sıcaklıklara maruz kalırsa veya çok fazla donup çözülürse bozulur.
Kalan boya nasıl saklanır diye düşündüğünde aklına saklama koşulları da gelsin. Artan boyaları muhafaza ederken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de saklama koşullarıdır. Boyayı güneş almayan ve serin bir yerde saklamak gerekir. Çünkü güneşe maruz kalan boyalarda kimyasal değişim meydana gelir.
Akrilik boya genellikle yağlı boya türlerinden biri olarak zannediliyor. Ancak bilinenin aksine akrilik boya yağlı boya türlerinden farklıdır. Akrilik boyanın içerisinde esnek pigmentler bulunur. Akrilik boya plastik yağlı boyadan farklı olarak içerisinde plastik akrilik reçine parçaları bulundurur.
Eğer boyayı yarıya kadar kullandıysanız ve kalanını kutuda saklamak istiyorsanız, boyanın üzerini streç film ile sarın. Kapağını kapatın. Daha sonra boyanın ve üreticisinin adını, renk ismini ya da kodunu ve son kullanım tarihini belirten bir etiket hazırlayıp üstüne yapıştırın.
Akrilik boya su kullanılarak inceltilmektedir. Beyaz renk içine farklı renk ekleyerek ve su ilave ederek istenen renge ulaşılır. Akrilik boya dekorasyon amaçlı veya boya çalışmaları için kullanılmaktadır.
Boyanın en iyi şekilde saklanması için sabit bir sıcaklıkta boyayı güneş ışığından ve buzlanmadan uzak tutmak gerekir. Bir garaj ya da kulübe boya için idealdir. Eğer hava durumu ile ilgili endişeleriniz varsa boya evde, karanlık bir dolap içerisinde de saklanabilir.
En iyi akrilik resim boyası çeşitleri hiç şüphesiz ki Cadence Boya markasına aittir. Kaliteli acrylic boya türüdür. Cadence akrilik boya çeşidi ile ister tuval üzerine boyama, ister kağıt üzerine akrilik boyama, isterseniz de kumaş üzerine akrilik boya yapabilirsiniz.
Su bazlı yapısı sayesinde sanat ve hobi çalışmalarında sıkça kullanılan bir boya türü de akrilik boyadır. Kolay temizlenir ve kolay uygulanır. Hızlı opaklaştığı için hatalar kolaylıkla düzeltilebilir. Akrilik boya, su bazlı yapısı sayesinde kokusuzdur ve uygulama kolaylığı sağlar.
Akrilik boya ile evinizdeki tüm mobilyaları olduğu gibi mutfak dolaplarınızı da kolayca boyayabilirsiniz.
Alkolü veya tineri temiz bir kovaya dökün ve fırça kıllarını 20-30 dakika emmesi için içine koyun. Bundan sonra, fazla boyayı çıkarmak için kılları yumuşak bir fırça ile çalıştırın. Ardından, fırçayı temiz suyla durulayın ve kurumaya bırakın.
Tiner ya da terebentin ile inceltilir. Diğer yağlarla da inceltilebilir ama kuruma süresi uzar.
Akrilik boya kullanımı durumunda sentetik kıl ile üretilen fırçalar tercih edilebilir. Bu tarz fırça kullanımı daha iyi bir sonuç almak için uygundur. Sentetik fırça kullanmak istemeyenler için ipek uçlu fırça seçimi de uygunluk gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri