Bebeklerde ağızda ya da ya da aft oluşumunun en önemli nedeni diş çıkarma evresinden kaynaklanır. Bebekler diş çıkardıkları dönemde yanaklarının iç kısmını ısırabilir, bu durum da yaralara neden olur. Bununla birlikte, bebeklerde ağızda yara oluşumunun farklı nedenleri de olabilir.
Küçük çaplı yaraların iyileşmesi 1-2 hafta sürebilir. Daha büyük yaraların iyileşme süresi ise uzun olacaktır. Ağız yaraları için antimikrobik ve analjezik içerikli ağız gargaraları ya da spreyler kullanılır. Tedavi sürecinde yarayı tahriş edecek asit oranı yüksek içecek içilmemeli ve asitli besinler tüketilmemelidir.
Çocuklarda aft neden olur? Ağız içerisinde oluşan besinlerin yetersiz seviyede tüketilmesinden kaynaklanır. Özellikle Folik asit, D vitamini, demir ve B12 vitamini gibi takviyelerin yeterince tüketilememesi bu yaraların oluşumuna zemin hazırlayabilir.
Bazı bitkisel yöntemler de ağız içi yaraların hızlı iyileşmesinde rol oynar. Bunlara en güzel iki örnek antiseptik ve anti bakteriyel özellikleriyle bilinen zerdeçal ve bal olacaktır. İkisinin karışımını yara bölgesine sürebilir ve iyileşmesini hızlandırabilirsiniz. Fakat küçük çocuklara bal verilmesi önerilmez.
Tuzlu su ile gargara ağız yaralarının tedavisinde fayda sağlayabilir. Tuz aynı zamanda aft ağrısını da hafifletir. Yarım bardak ılık suda bir çay kaşığı normal ev tuzu eritilir ve bu suyla günde birkaç kere hatta birkaç saatte bir bu suyla, yutmadan 15-30 saniye gargara yapılabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Besin değerlerinin eksikliğinden kaynaklanan ağız içi yaraları, ağırlıklı olarak noktasal şekilde ortaya çıkar ve genellikle başlangıç seviyesindeyken tek bir noktada görülür. Pamukçuktan kaynaklanan yaralar, ağırlıklı olarak geniş bir alanda gözlemlenir ve küf görünümlü beyaz bir doku da yaralara eşlik eder.
Bebekler diş çıkardıkları dönemde yanaklarının iç kısmını ısırabilir, bu durum da yaralara neden olur. Bununla birlikte, bebeklerde ağızda yara oluşumunun farklı nedenleri de olabilir.
Sıcak içecek ve yiyeceklerden, baharatlı, tuzlu yiyeceklerden ve turunçgillerden kaçınılmalıdır. Tuzlu su ve soğuk su ile gargara yapılmalıdır. Meyve aromalı buzlu çubuklar ağızda yanık varsa faydalıdır. Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yapılması pamukçuk yaralarına iyi gelir.
Aftamed Jel Çocuk bileşiminde bulunan özel bir lif (polikarbofil) içeren matris sayesinde mukozaya yapışarak açığa çıkmış sinir uçlarını izole eder ve koruyucu bir bariyer oluşturur.
Ne zaman doktor muayenesi gereklidir? Ağız içi veya dil yüzeyinde üç haftadan uzun süredir bulunan yara, kabarıklık, çukurlaşma veya renk değişikliği şeklindeki oluşumlarda bir kulak burun boğaz hekimine başvurmakta fayda vardır.
Demir ve vitamin eksikliği ve özellikle de B3, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerinin eksikliği ağızdaki yaraları tetikliyor olabilir. Bu vitaminler, cilt sağlığını ve sinir sistemini desteklemek, hormon ve kan hücresi üretmek gibi, eksikliğinde ağız yaralarının görülebileceği konularda yardımcı olurlar.
Aft Nasıl Geçer? Aft, genellikle 7 ila 10 gün içinde kendiliğinden geçen lezyonlardır. Aftın sebep olduğu ağrı ya da rahatsızlıktan daha kısa sürede kurtulmak için uygulanabilecek basit yöntemler ise şu şekildedir: Tahriş edici, sıcak, baharatlı, acı ve asitli yiyecek/içeceklerden uzak durmak.
Aftlar herhangi bir tedavi uygulanmasa bile genellikle 7 ila 10 gün süre zarfından kendiliğinden iyileşmektedir. Hekim ile birlikte çizilen tedavi planında asıl istenen; ağrıyı kontrol altında tutmak, iyileşmeye hız kazandırmak ve tekrarları önlemektir.
Ağzı tuzlu suyla çalkalamak, aftların kurutulmasına yardımcı olabilir. Yarım bardak ılık suda bir çay kaşığı normal ev tuzunu eritin ve tükürmeden önce çözeltiyi 15 ila 30 saniye boyunca ağzınızın içinde döndürün. Gerekirse birkaç saatte bir tuzlu su ile çalkalamaya devam edebilirsiniz.
Protefix® yara ve koruma jeli diş sağlığı açısından özellikle önerilmektedir, çünkü uygulama sayesinde sık bilinen yan etkiler oluşmamaktadır: Doğal ağız örtüsünü bozmaz. Ağrıyı dindirir, yara iyileşmesine yardımcı olur.
Ateş başladıktan 1-2 gün sonra, ağız içinde herpangina denilen ağrılı yaralar gelişebilir.
Oralmedic® Aft Tedavisi. Ağız Yaralarının Ağrısını Anında Gideren Dünyanın İlk ve Tek Ürünü 📍Tüm Eczanelerde.
Bu yaraların tedavisinde genel olarak analjezik ve antimikrobik içeren spreyler ya da ağız gargaraları reçete edilir. Kişinin tedavi süresince acılı, bol baharatlı, tuz yemeklerden, turunçgiller, asitli içeceklerden ve alkolden uzak durması önemlidir. Yine bu süreçte ağız içi hijyenine önem verilmelidir.
Pamukçuk tedavisinde sıklıkla kullanılan yöntemler şu şekildedir: Tedavinin temelini antifungal içerikli antibiyotik tedavisi oluşturur. Bu bağlamda, flukonazol, nistatin, klotrimazol veya itrakonazol B gibi çeşitli antifungal ilaçlar hastalara verilebilir.
Terapötik ağız gargaraları, bakterileri öldüren ve hem plak hem de diş eti iltihabını azaltan aktif bileşenler içerir. Terapötik ağız gargaraları reçetesiz olarak temin edilebilir veya diş hekiminizin bu ürün için özellikle reçete yazması gerekebilir. Kozmetik gargaralar ağız kokusuna neden olan bakterileri öldürür.
Faydalı ürünler arasında yer alan sirke de ağız yaralarının evdeki tedavisinde kullanılıyor. Sirkeyle gargara yapmak ağız yaralarının hafiflemesine ve rahatlamasına yardımcı oluyor.
Çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir ve ağız hijyeninin tam olarak sağlanması dışında herhangi bir tedavi gerektirmez. Fakat iltihabın çok büyük olması ve 4-5 günden uzun sürmesi durumunda mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.
Bebeğe diş eti masajı yapmak da ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. Masaj yapmak için ağrıyan diş etlerini temiz parmağınızla ovalayın. Bu, çıkmaya çalışan ilk azı dişinin basıncını bertaraf etmeye yardımcı olur. Soğuk yiyecek ve içecekler de ağrılı diş etlerinin ağrısının hafiflemesine yardımcı olabilir.
Çıkarken en çok belirti gösterip huzursuzluk yaratan dişler genellikle süt azı dişleridir.
Uyurken çarşafının ıslanmaması için bebeğinizin başının altına temiz bir örtü serin. Eğer bebeğiniz uyumada zorluk çekiyorsa, uykudan uyanıp ağlıyorsa ve bir başka sağlık problemi yoksa doktorunuza danışarak yaş ve kilosuna uygun dozda parasetamol (Calpol) verebilirsiniz. Bebek aspirinini ise kesinlikle kullanmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri