Görsel öğrenme: Duyusal algıların en güçlü olduğu öğrenme biçimidir. Bu öğrenme biçimine sahip olan öğrenciler görerek öğrenirler. Haritaları inceler, grafik ve diyagramlarla konuları anlamaya çalışırlar. Öğrenirken renkleri kullanırlar.
Görsel öğrenme stilinde öğrenmenin en etkili yolu görerek, gözlem yaparak ve okuyarak öğrenmedir. Görsel öğrenme stilinin baskın olduğu kişiler görsel hafızası daha güçlü olan kişilerdir. Öğrendiklerini hatırlarken görsel kareler şeklinde anımsarlar.
Önemli konuları yüksek sesle tekrarlamalıdır. Problem çözerken kendi sözcük- leriyle yüksek sesle konuşarak çözmelidir. Tekrar ettiği konuları yüksek sesle okumalıdır. Dinleyerek, tartışarak ve sık sık iletişim kurarak öğrenmenin baskın olduğu öğrenme biçimidir.
Kinestetik öğrencilerin en iyi öğrenme yolu yapmaktır. Fiziksel aktiviteler, gerçek hayatta gösterilen örnekler, deneyler bu yönteme yatkın öğrenciler için oldukça faydalıdır. Fiziksel kartlar kullanmak, çalışırken hareket etmek, dokunmak, materyali hissetmek kinestetik öğrencilere göre olan yöntemler arasında bulunur.
Görsel, İşitsel, Kinestetik Öğrenme! Sınıfta gerçekten başarılı olmanın yolu, Fleming'in VAK (görsel, işitsel, kinestetik) modeline göre üç farklı öğrenme stillerini iyi kavramaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Görsel öğrenme stili, bireyin bilgiyi ve kavramları görsel unsurlar vasıtasıyla anlama ve hatırlama eğilimindedir. Görsel öğrenen öğrenciler, tablolar, haritalar, grafikler ve resimler gibi görsel materyallerle daha başarılı bir öğrenme süreci yaşarlar.
Öğrenme stillerini görsel, işitsel ve kinestetik/dokunsal diyebileceğimiz üç ana başlıkta toplayabiliriz. Görseller, özel yaşamlarında genellikle düzenli ve titizdir. Karışıklık ve dağınıklıktan rahatsız olurlar. Dağınık bir masada çalışamazlar, önce masayı kendilerine göre düzenlerler, daha sonra çalışmaya başlarlar.
Görsel-Mekansal zekası güçlü olan insanlar, aktris, fotoğrafçı, mühendis, kameraman, mimar, heykeltraş, tasarımcı, dekoratörlük gibi meslek alanlarında başarıyla çalışabilirler.
Görsel öğrenme biçimine yatkın kişiler ders esnasında not aldıklarında konuyu daha rahat öğrenip hafızalarında kalıcı kılabilirler. Özetler ve önemli notlar şeklinde çalışmaları verimli olur. Önemli gördükleri bölümleri renkli kalemlerle işaretlediklerinde daha rahat öğrenirler.
Nesneler arasında ilişki kurabilmeyi sağlayan Görsel Uzamsal Zeka, yer – yön bulma, çevrenin ve bulunulan mekanın farkına varma, karşılaşılan olayları zihinde canlandırabilme ve gözlem yapabilme gibi becerileri içerir.
VARK (V:visual-görsel; A:aural-işitsel; R:read,write-okuyarak,yazarak; K:kinesthetic- bedensel) öğrenme biçimleri bireylerin bilgi alışverişlerini nasıl yaptıklarını, bilgiyi işleme tercihlerinin neler olduğunu ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır.
Dokunsal (kinestetik) öğrenme metodunun etkili olduğu bireyler dokunarak ve eyleme geçerek öğrenmekten verim alırlar. Örneğin bu öğrenme biçimine yatkın olanlar biyoloji dersinde insan maketlerine dokunarak iç organları öğrenmeyi en iyi öğrenme şekli olarak göreceklerdir.
İşitsel Öğrenenler: Bilgiyi duyarak öğrenirler. Kelimeler veya şarkı yoluyla aktarılanları hatırlar ve öğrendikleri hakkında konuşma fırsatı bulurlarsa daha uzun süre zihinlerinde tutarlar. Görsel Öğrenenler: Malzemeye bakarak ya da onu okuyarak öğrenirler.
Görsel öğrenme stili için görsel materyalleri kullanarak notlar almak, şemalar oluşturmak ve renkli görsellerle çalışmak etkili yöntemlerdir. İşitsel öğrenme stili olan bireyler için tekrarlamak, konuşarak öğrenmek, sesli kitaplar dinlemek ve tartışmalara katılmak faydalı olabilir.
Görsel zeka
Hayal ettiğimiz her türlü şekil, desen ve tasarımları içeren zeka türü. Nasıl anlaşılır? Hayal kurabilme becerisi yüksektir, arkadaşlarına göre daha çok hayal kurar. Resim yapma yeteneği gelişmiştir, ders dinlerken resim çizer, tablolar oluşturur.
Gezip gördüğünüz yerleri aklınızda tutmaya çalışmak, detaylara odaklanmak, renkleri ve tonları ayrıştırmak, görsel sanatlarla ilgilenme, video oyunları oynamak, resim çizmek, körebe oynamak, görsel zeka oyunları ile egzersiz yapmak görsel zeka geliştirme yöntemlerindendir.
3- Görsel/ Uzamsal Zeka :
ayrıca satranç gibi farklı derinlik ve açılardan görmeyi gerektiren beceriler bu zeka türünün kapsamı içindedir.
Görsel-uzamsal zeka, görsel ve uzamsal ilişkileri algılama ve yorumlama becerisine sahip olan bireylerin zeka türüdür. Bu türdeki bireyler, şekiller, renkler ve düzenlemeler konusunda başarılıdır. Mimarlar, ressamlar, heykeltraşlar ve grafik tasarımcılar, görsel-uzamsal zekaya sahip bireyler arasında sayılabilir.
Görsel zeka; nesnelerin konumları, şekilleri, birbirleri ile uzamsal ilişkilerini içeren ve fotografik hafıza denilen görüntüleri ayrıntılarıyla kolayca hatırlayabilme yeteneğini de barındıran bir zeka çeşididir.
Görsel hafıza; Nesneleri, şekilleri, sembolleri, hareketleri veya bir hareketler dizisini hatırlama yeteneğidir. Okuduğunu anlama becerisi için görsel hafıza önemlidir.
En kalıcı öğrenme tekniği, bilgi ve beceri kazanımını etkili öğrenme yöntemleriyle desteklemek ve hafızaya doğru yerleştirmektir.
Anlatarak öğrenme: Öğrenmede en etkili yöntemlerden biridir. Bu teknikte karşınızda öğretmeniz gereken birisi varmış gibi bir öğretmen olduğunuzu varsayarak öğrenmeniz gereken bilgileri anlatabilirsiniz. Bunu birkaç defa tekrarladığınızda göreceksiniz ki daha çok şey öğrenmişsiniz.
Baskın alanlar genellikle; görsel, işitsel ve kinestetik (yaparak) öğrenme olarak 3 gruba ayrılır. En sık gözlenen öğrenme stili %65 ile görsel öğrenme, sonra %30 ile işitsel öğrenme ve %5 ile kinestetik öğrenmedir. Ancak, aynı kişide birden fazla baskın öğrenme stilleri olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri