Dikkat edilmesi gereken hususlar arasında 2 yaş sonrası çocuklar için minimum yatak yüksekliği 10 cm olmalıdır. Montessori yatağı tercih etmeyi planlıyorsanız yatağınız zemine yakın olacağı için minimum 15 cm yatak yüksekliği tercih etmenizi öneririz.
İdeal sertliğe sahip olan yatak seçiminde bulunulması gerekmektedir. Çocukların 3 yaşına kadar çok yumuşak yataklarda yatması omurgalarının düzgün şekilde gelişimini engelleyebilmektedir. Bu bakımdan yaygın bilinen kanının aksine çocuklar için çok yumuşak yataklar tercih edilmemelidir.
Doğal kumaşlar ile üretilen yataklar, çocuklar için ideal kabul edilir. Pamuk ve bambu gibi cilt ile en uyumlu kumaşlar, terlemeyi azaltmaya yardımcı olması, hava geçirgenliğinin yüksek olması ve sağlıklı olması, açısından çocuk yatağı seçiminde büyük önem taşımaktadır.
Bebek ve çocukların yatakları ne sert ne de yumuşak olmalıdır. Orta sertlikteki bir yatak tercih edilmesinin sebebi, içine gömülmeyi engellemek, daha rahat nefes almalarını sağlamaktır. Ayrıca bu yataklarda Solvent bazlı kimyasal malzeme kullanılmamaktadır, çocuklar için oldukça sağlıklı yatak türleridir.
Öncelikli olarak sormanız gereken soru şu: “Çocuğunuz beşikten yatağa geçmeye hazır mı?” Bunun için kesin bir yaş aralığı olmasa da beşikten yatağa terfi genellikle 3-4 yaş arasında gerçekleşiyor. Çocuğunuzun verdiği sinyalleri gözlemleyerek bu geçişin zamanlamasına birlikte karar verebilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Seçeceğiniz bebek yatağının çok yüksek olmamasına dikkat edin. Bebekler ilk doğduklarında harekesiz olurlar ve yataktan düşme gibi bir ihtimalleri yoktur. Fakat 3 yaşına gelene kadar hareketlenirler ve yataktan çıkmak isterler. Bu yüzden seçeceğiniz yatağın alçak olmasına özen gösterin.
Çocuklar genellikle 2 ile 3,5 yaşları arasında bebek yatağından çocuk yatağına geçmek için hazır olurlar. Hatta bir çok çocuk sanılanın aksine 3,5 yaşına gelene kadar bu değişime hazır olmaz. Çocuğunuzu hiç bir zaman zorlamayın.
Özellikle yaylı yataklarda terleme ya da ısınma gibi sorunlar oluştukları için kişilerin uyku kalitesinde ciddi düşüşler söz konusu olmaktadır. Bebek ve çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin sağlanması için lateks yataklar ihtiyaç duyulan tüm özellikleri sağlayabilirler.
Yaylı yatak kullanmak gelişim çağındaki bebeklerde sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu yüzdendir ki bebeklerin kemik gelişimlerinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştiğinden emin olmak için yaysız yatak kullanılması önerilmektedir.
Yeni doğan bebekler için 60x120 cm boyutlarındaki bir yatak yeterli olurken 6+ aylık bebekler için en iyi tercih 80x130 cm boyutlarıdır. Bebek odanız yeterince geniş ise ve bebeğinizle beraber uyumak istiyorsanız 100x200, 120x200 gibi ölçüler sizin için daha uygun olacaktır.
“. 3. Organik Yataklar; sağlık koşulları için en elverişli yataklardır denilebilir. Bu yataklarda kullanılan at kılı, Hindistan cevizi kabuğu lifi, pamuk gibi malzemeler nedeniyle sağlık açısından tamamen doğal koşullar oluşmaktadır. Malzemelerinin dayanıklılığı sayesinde de uzun süreli kullanım için uygundur.
Genellikle standart bebek yatağı boyutları olan 70x140 cm veya 60x120 cm yatakları tercih etmeniz önerilir. Bebek yataklarının bebeğinizin rahat edebileceği bir ortam sağlaması gerekmektedir. Ayrıca, bebeğinizin yatağına uygun bir uyku düzeni oluşturmak da önemlidir.
0-2 Yaş Bebeklerde Yatak Seçimi
Sert yataklar bebeğin içerisine gömülmesine olanak tanımayacağı için omurga sahip olduğu doğal S formunu koruyarak gelişimi sürdürür. İkinci önemli neden ise sert yataklar boğulmayı önlemeye yardımcı olur. Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) riskini azaltır.
Ne zaman başlamalı? Bebeğiniz 2 yaşına gelince tek başına uyuması konusunda eğitime başlayabilirsiniz. 2 hafta sürede çocuğunuzu hazırlayın. Güzel mutlu bir gününde çocuğunuzu tek bırakmayın ve mutlu bir şekilde uyumasını bekleyin.
Bebeklerde günlük uyku düzeni ay ve yaşa göre değişir
Gece uykuları 10-11 saattir. 9-14 ay aralığında bebeklerin çoğu gündüz 2 kez, toplamda 2.5-3.5 saat uyur. Geceleri 10-11 saat kesintisiz uyuyabilirler. 15-18 ay aralığı, bebekler için tek gündüz uykusuna geçiş dönemidir.
Visco yataklar ve yaylı yataklar yanlış bir şekilde bebeklere tavsiye edilmektedir. Bebekler için yatak seçerken bu ürünlerden uzak durulmalıdır. Visco yataklar sanıldığı gibi rahat yataklar değil aksine yapıları gereği fazla yumuşak oldukları için kas ve kemik gelişimine zararlı yataklardır.
Hammaddesi doğal kauçuk özlerinden elde edilen yataklara lateks yatak denir. Uyku sırasında vücut ağırlığını dengeli bir şekilde dağıtarak kendinizi kuş gibi hafif hissetmenizi sağlayan doğal lateks yatak dinlendirici bir uykunun en konforlu ürünlerinden birisidir.
Vücudu dört bir yandan saran visco yataklar vücut ağırlığını dengeleyerek ve omurganın doğal şeklinde hizalanmasını sağlayarak ekstra konforlu ve rahat bir uyku süreci geçirmenize yardımcı olur. Bu özelliklerinden dolayı visco yataklar ağrıları giderme konusunda lateks yataklara oranla daha etkilidir diyebiliriz.
Sağlıklı bir büyüme için ortopedik çocuk yatağı
Her pediatrik ortopedist, karyolanın en önemli parçasının yatak olduğu ifadesini doğrulayacaktır. Çocuğunuzun büyüme bozuklukları ve skolyoz hastalığına yakalanmaması için daha yüksek sertlikte bir yatak seçin.
Lateks yataklar, visko yataklara göre daha deliklidir, bu da hava akımını daha hızlı sağlayacağı için terleme yapmaz. Eğer aşırı terleme sorunu yaşıyorsanız, latex yatakları tercih edebilirsiniz.
Nitekim Hanefi alimlerinden Aliyyü'l-Kârî, “Çocuk yedi yaşında yataktan uzaklaştırılır.” hükmünü verirken şu açıklamayı getirir: “Yani annesinin, kız kardeşinin ve diğerlerinin yatağından uzaklaştırılır.
Montessori yatak sağladığı güvenlik ve sunduğu özgürlük ortamı ile 0-6 yaş aralığındaki çocuklar için sıklıkla önerilmektedir.
Uzmanlar, 0 - 5 yaş arası tüm bebek ve çocukların en geç 20:00 - 21:00 arasında akşam uykusuna yatması, sabah da en geç 08:00'de kalkması gerektiğini belirtiyor. Melatonin hormonunun daha iyi bir şekilde salgılanması için çocuğunuzun kesinlikle tam olarak karanlık bir odada uyuması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri