Yaprak şekli orta-uzun eliptik olup çiçeklenme zamanı 14 Mayıs-15 Haziran arasındadır. Meyve şekli uzun ve silindirik yapıda olup;iri yapısıyla dikkat çeker.Ülkemizde Tarsus bölgesinde dikimi sıklıkla yapılan bir çeşittir.
Şimdilerde pek tanınmasa da, Sarı Ulak Zeytin Tarsus'un köklü tarihinde önemli yere sahip olmuştur. Aroması ve kalitesi itibari ile çok değerli bir tür olmasına rağmen, ticari verimlilik açısından çoğu türe kıyasla avantajlı değildir.Bu nedenle kolay bulunmayan ve ticari değeri pek yüksek olmayan bir türdür.
Sarı ulak, Çukurova Bölgesi'nin çok kıymetli bir zeytin çeşididir. Tarihten beri bu topraklarla bütünleşmiş paha biçilemeyen hem sofralık hem de yağlık olarak değerlendirilen bir zeytin türüdür. Çok kaliteli yeşil sofralık zeytini olur. Siyah sofralık olarak da değerlendirilmeye uygundur.
Siyah ve yeşil sofralık olarak değerlendirilebilir. Yağı açık yeşilimsi-sarı renkli ve kuvvetli meyve kokuludur. Ürünün Ağaç Özellikleri: Ağaç taç yapısı oldukça kuvvetli olup, yayvan bir taç oluşturur.
Sofralık yeşil zeytin yapılacaksa; sarı / yeşil renge dönüştüğü erken aylarda Eylül / Ekim gibi toplanır. Bu aylarda zeytinlerin sertliği önceki zamanına göre azalır. Normal büyüklükte olur ve yumuşamaya başlar. Siyah sofralık zeytin düşünülüyorsa daha geç bir zamanda Kasım/Aralık gibi toplanmalıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Ağaçtan kendiliğinde yere düşmüş ve bir süre yerde beklemiş olduğundan tahmin edileceği gibi kaliteli zeytinyağı elde edilemez. Elde edilen asitlik oranı yüksek olur ve yemeklik olarak değerlendirilemez.
Siyah sofralık zeytinlerin hasadı, tanenin iyice siyahlaştığı; et kısmında menekşemor renk almağa başladığı zaman ve tane buruşmadan yapılır. Zeytin tanesinin, bir ucundan basıldığında, diğer ucundan çekirdeğin çıkması, hasat zamanının geldiğini gösterir.
●İyi ve kaliteli zeytin parlak bir renge sahip olmalıdır. Zeytinler diri ve canlı görünmelidir. Tattığınız zeytinlerin çok az hissedecek kadar acı bir tat bırakması gerekir. Eğer satın aldığınız zeytin acı bir tat bırakmıyorsa bu kimyasal olarak oynandığına ve doğal olmadığına işarettir.
Zeytin fidanlarınızı çoğu klasik meyve fidanında olduğu gibi , fidan arası 5 metre sıra arası 5 metre olacak şekilde dikebilirsiniz. -Verime Geçmiş Bir Zeytin Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Zeytin fidanı tarlada ağaç başı 70-100 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
Trilya zeytini yapısı gereği yağ oranı fazla,kabuğu ince,aroması yüksek ve fenolik bileşik miktarı fazladır. Bu da onu sofranın vazgeçilmez üyesi yapmaktadır.
Yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin ayvalık cinsi, verim olarak en iyi zeytin cinsi gemlik çeşitleridir. Diğer verimli bir cins arbequina bodur zeytin erken verime yatmakta ve oluşan zeytinyağının raf ömrü kısadır.
TARSUS'a özgü bir zeytin çeşididir. Torosların eteklerinde yetişir ve bölgenin diğer ilçelerinde de üretimi yapılmaktadır. Özellikleri; Sarıulak Özellikleri: Kuvvetli bir zeytin ağacı türüdür.
Yeşil zeytinin sarı olması için ne yapmalı? Yeşil zeytinin salamura suyunda beklemesi hele bu suya limon tuzu eklenmesi yeşil zeytinin sarı renge yaklaşmasını ve kararmamasını sağlar.
Kül zeytinin acısını alıyor ve tatlanmasını sağlıyor
"Peki neden kül?" diye soracaksınız. Yeşil zeytinin külle karıştırılıp bu şekilde bekletilmesinin sebebi odun külünün zeytinin acısını alması ve onu tatlandırması. Zira piyasada hazır satılan diğer zeytinlerin birçoğunda yapay tatlandırıcılar kullanılıyor.
Kırma zeytin için en uygun zeytin türü memecik cinsidir. Gemlik, trilye gibi zeytin türleri ile kırma zeytin yapılabilir ama en kalitelisi memecik cinsidir. Memecik cinsi zeytin eski ege dağlık bölgelerinde yağlık zeytin ağacı türüdür. İç kısmı yağlı olduğu için tadı çok daha güzel olur.
Mutlaka kaya tuzu kullanılmalı, sofra tuzu zeytinlerin yumuşamasına neden olur. 🌟Salamura suyu içinde kullanılan limon tuzu zeytinlerin güzel bir sarı renge ulaşmasına yardımcı olduğu gibi uzun süre dayanmasında da etkili.
Zeytin fidanları genellikle 5x5 dikilir. 5x5 dikime göre 1 dönüme(1000 metrekare)30-32 adet fidan (ağaç) dikilmektedir. Düzgün dikdörtgen veya kare arazi tipine uygun, genellikle tavsiye edilen dikim şeklidir. Tarlanın iki kenarından dikim arasının yarısı kadar mesafe bırakılır.
1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
Gübre ve bitki besin elementleri kullanarak gelişime katkı sağlanır ama hızlı büyümesine en iyi etki eden bitki gelişim düzenleyici içerisinde benzyladenin ve gibberellin hormonlarının bulunması zeytin ağacını hızlı bir şekilde büyütmesine ve gelişmesine etki eder.
Zeytinin boyalı olup olmadığını anlamak için tek kriter çekirdektir. Eğer zeytini tuttuğunuzda elinizi boyuyorsa o zeytin boyama işleminden geçirilmiş demektir. Aynı zamanda eğer yediğiniz zeytinin çekirdeği elinizi boyuyorsa o da boyanmış zeytindir.
Çekirdeği, kahverenginden mora dönük bir renkte olmalıdır. Her çekirdeği siyah olan zeytin boyalı zeytin değildir ama çok aşırı siyah olmaması gerekmektedir. Yendiğinde de ekşi bir tat bırakmaması gerekmektedir."
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Zeytinyağı, sarıdan altın ve yeşile kadar farklı tonlarda olabilir. Zeytinyağının rengi bir kalite göstergesi değildir, seçimlerinizi rengine bakmadan yapabilirsiniz.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Zeytin buzdolabında nasıl saklanır? Tazelik süresini maksimuma çıkarmak için öncelikle zeytinleri tuzlu suda bekletin. Süzdüğünüz zeytinleri küflenmemesi için Koroplast Fermuarlı Poşet'e koyun. İstediğiniz miktarda kullanıp ağzını kolayca kapatarak dolapta yer kaplamadan kolayca saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri