Root yetkileri olmayan bir kullanıcı hesabı, cihaz üzerinde belirlenen hiç bir şeyi değiştiremez. Telefonlarımızda da telefon üreticileri Root ayarlarını bizlere kitliyorlar ve telefona tam kontrol sağlamamızı engelliyorlar.
Root atma ya da rootlama, cihaza en üst düzeyde erişim izinleri vermek anlamına gelen root erişimi teriminden türemiştir. Windows'un yönetici erişimine eşdeğer olan root yetkisi, kullanıcının Android telefonunda farkında olmadığı her türlü ekstra gizli özellik ve ayarı açmasını sağlar.
Root erişimi olmadan telefon üzerinde tam bir yetki olması mümkün değildir. Birçok akıllı telefon kullanıcısı cihazları üzerinde tam hâkimiyet kurmak için bu işlemi yapmayı tercih etmektedir. Android akıllı telefon kullanıcıları, cihazlarına oyun veya uygulama indirmek istediklerinde güvenlik engeline takılmaktadır.
Rooting, Android işletim sistemini kullanan telefon ve tabletlerin, sistemsel tüm kısıtlamalarını kaldırarak tam yetki ve erişimi sağlar. Android cihazın daha önce ulaşamadığınız detaylarına erişim hakkı verir.
Google, Android işletim sisteminin dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılarına cihaz güvenliği korumaları sağlar. Cihazınıza Android'in değiştirilmiş (rootlanmış) bir sürümünü yüklerseniz, Google'ın sağladığı güvenlik korumasının bir kısmını kaybedersiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Root atılmış cihazınızdaki IMEI numarası, root'u kaldırsanız dahi silinmemektedir.
İşte bu konuda bilinmesi gerekenler. Kökeni İngilizceden gelen ruh kelimesinin Türkçe karşılığı, 'kök' olarak geçmektedir.
Android Cihazlara Nasıl Root Atılır? Terminali açtığınızda, bir “#” görürseniz, telefonun root erişimi vardır ve süper kullanıcı modundadır. Eğer terminali açarken bir “$” görüyorsanız, telefon süper kullanıcı modunda değildir, fakat bu rootlu (köklü) olmadığı anlamına gelmez. “Tarih” yazın ve enter tuşuna basın.
Root, Android işletim sistemi gibi işletim sistemlerini çalıştıran telefon, tablet ve diğer cihazlarda ayrıcalıklı kontrol yetkisine sahip sistem kullanıcısıdır. Android işletim sisteminde, varsayılan olarak root kullanıcısı ile işlem yapılmaz.
Rootlanmış cihazlara giren zararlı yazılımlar için bu cihazlar velinimettir. Süper kullanıcı erişimiyle, mobil Trojanlar şunları yapabilir; Tarayıcılardan parola çalabilir (Tordow bankacılık Trojanı bunu yaptı), Google Play'den gizlice uygulama satın alabilir (Guerilla ve Ztorg Trojanları bunu yaptı)
Android cihazlar üzerine root işlemi uygulamak, işletim sisteminin birçok kilidini açarak sizleri kısıtlamalardan kurtarır. Bu sayede telefonunuzun işlemci hızını değiştirebiliyor ve sistemi güncelleyebiliyorsunuz.
Hedef bilgisayar veya ağdaki kontrolü ele geçirmek amacıyla tasarlanan ve siber suçlular tarafından sıklıkla kullanılan kötü niyetli yazılıma rootkit denir. “Root” ayrıcalıklı hesap yöneticisi ve “kit” yönetici düzeyinde erişime izin veren uygulamalar olarak bilinir.
Root işleminin en temel yararı, size sistemin daha önce erişmediğiniz köşelerine, detaylarına erişim hakkı (sadece okuma hakkı değil, yazma / değiştirme hakkı da) sunmasıdır. Bu sayede tüm sistem dosyalarını silebilir, değiştirebilir, yeni temalar yükleyebilir, gereksiz sistem programlarını sistemden kaldırabilirsiniz.
Root atma işlemi telefonunuzun performansını hızlandırmamaktadır.
Root atma garantiyi bozar mı? Telefonunuza root attığınız takdirde telefonun da bazı özelliklerini değiştirebilme şansına sahip olduğunuzdan maalesef ki bu işlem, garantiyi bozuyor. Üstelik telefonunuza root attığınız, pek çok yetkili servis tarafından kolaylıkla tespit edilebiliyor.
Android telefonun rootlu olup olmadığını anlamının iki farklı yöntemi bulunuyor. İlk etapta cihazda SuperSU, SU veya SuperUser gibi uygulamaların olup olmadığına bakabilirsiniz. Bu uygulamalardan en az birisini görürseniz, o cihaz root işlemi görmüş demektedir.
Root işlemi genelde güncelleme sonrası ortadan kalkar.
Root işlemi Android kullanıcıların telefonuna ya da tabletine yapmış olduğu bir yazılım geliştirme işlemi olarak da bilinmektedir. Root işlemi her Android cihazı için gerekli değildir fakat Root işlemi ile birlikte önceden yüklenmiş olan uygulamaları kaldırabilir ve telefonunuzu daha hızlı bir hale getirebilirsiniz.
Root, Unix tabanlı işletim sistemlerinde veya bu işletim sistemlerini kullanan diğer işletim sistemlerinde “root kullanıcısı” olarak bilinen, sistemin tüm yetkilerine sahip olan en üst düzey yönetici hesabını ifade eder.
Root kelimesi bilgisayar dilinde “kök dizin” anlamına gelir. “Root” sözcüğü aslında Android' in de temel alındığı Linux dünyasından gelmektedir ve Linux işletim sistemlerindeki en yetkili kullanıcıyı ifade etmektedir. Kök dizin ve yönetici olarak tanımlayabildiğimiz tam yetki türüdür.
1- Herhangi bir oluşumun, belli bir yere tutunmasını ya da bağlanmasını sağlayan bölümü; kök.
Vardır, evet döndürebilirsiniz.
Root işlemi genelde basit ve sorunsuz bir işlem olsa da, deneyimsiz ve dikkatsizseniz telefona kalıcı zarar verebilirsiniz. Root işlemi Türkiye'de kanuni bir engel yok ama bazı ülkelerde bu işlem yasak olabilir. Root yapılmış bir telefona yazılımlar üreticiler tarafından otomatik gönderilmeyebilir (OTA Update).
Root işlemi sonrasında virüslü uygulamalara karşı cihaz korumasız hale gelmektedir. Root atma işlemi için ülkemiz yasalarında düzenlenen herhangi bir yasak durumu bulunmamaktadır. Ancak farklı ülkelerde akıllı telefonlara Root işlemi yapılmasının çeşitli para cezaları bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri