Tuvalet eğitimi için acele etmeyin! Tuvalet eğitimi en erken dönemde 18 – 24 aylar arasında başlar, en geç 4 – 5 yaşları arasında eğitimin tamamlanmış olması beklenir.
Çocuklar 18 ay ile 3 yaş arasında tuvalet eğitimi almaya hazırdır. En önemlisi, çocuklarda tuvalet eğitiminde sabırlı olunması gereklidir, çok erken zorlarsanız, öğrenmesi daha uzun sürer.
Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalıdır? Çoğu zaman tuvalet eğitimine 18. aydan sonra başlamak uygundur. Ancak her çocuğun kas ve psikolojik gelişimi farklılık göstereceğinden bu süreç uzayabilir veya kısalabilir. Genel olarak çocuklar tuvalet eğitimine hazır olduklarında belli başlı davranışlar sergilerler.
Lazımlığa oturmaya başlatılan çocuğa çişini ve kakasını oraya yapabileceğini anlatılabilir. Çocuğunuza tuvaletini yaptığında övgü de bulunulmalı, fakat aşırıya kaçılmamalıdır. Sadece “aferin” denilmesi yeterlidir. Ayrıca, çocuk tekrar tuvalete girmesi için heveslendirilmiş olur.
Sabırla ve anlayışla geçirilen tuvalet eğitimi süreci genellikle 3 ile 6 ay kadar sürer. Ancak bu sürenin her çocuk özelinde farklılık gösterdiği ve bazı çocukların daha uzun bir zamana ihtiyaç duyabileceği unutulmamalıdır. Bunun yanında çocukların gece kuru kalması da aylar hatta uzun yıllar sürebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Normal idrar yapma sıklığı yaş gruplarına göre; 6 aydan küçüklerde günde ortalama 20 kez, 6-12 ay arasında 16 kez, 1-2 yaş arasında 12 kez, 2-4 yaş arasında 8-9 kez ve 5 yaşından büyüklerde 4-6 kezdir.
3 Gün Kuralında Gece Tuvalet Eğitimi
Gece tuvalet eğitimi sürecinde yapmanız gereken gündüz tuvalet eğitim sürecini tamamladıktan 3 gün sonra gece bez bağlamayı bırakmak olmalı. Böylelikle çocuk gündüz kazandığı alışkanlığı gece de sürdürerek duruma adapte olabilir.
Gece tuvalet eğitimine başlama zamanı, çocuğun gece boyunca kuru kaldığını fark ettiğimiz ve gece bezlerinin birçoğunu ıslatılmamış bulduğumuz zamandır. Gece eğer bezler ıslanırsa değiştirilmeli ve çocuğa büyüdüğünde geceleri bezlememek gerektiği öğretilmelidir.
Kendi kendine pantolonunu ve kilodunu indirip, giyebiliyorsa, Tuvalet kullanmayı merak ediyor ve istediğini gösteriyorsa tuvalet eğitimine başlamanın zamanı gelmiş demektir.
Bu nedenle tuvalet eğitiminin başlarında gece belirli aralıklarla çocuğunu tuvalete kaldırman faydalı olabilir. Bu nedenle özellikle ilk günlerde “Çocuğu gece çişe kaldırmak doğru mu?” sorusuna evet cevabı verebiliriz.
Tuvalet eğitimi ne zaman verilmeli? Bebeklerde bez alışkanlığını bırakmak için en uygun dönem 18 ay ile 3 yaş arası. 18 aylıkken mesanesini kontrol edebilmeye başlayan bebekler, tuvalet alışkanlığı sayesinde ilk kez ailelerine ihtiyaç duymadan kendi kendilerine bir beceri göstermeyi öğrenir.
İşte çocuğun tam da anne babasının karşısına geçip, onların gözünün içine baka baka tuvaletini yapmaya başlaması, tuvalet eğitiminin vaktinin geldiğini işaret eder. Daha sonra üç gün kuralına geçilmeli.
Bebek alıştırma külotları tuvalet eğitiminde mutlaka kullanılması gereken ürünlerdir. Bu külotlar yıkanabilir özelliklere sahip olduğundan normal bezlere göre daha ekonomiktir. Aynı zamanda giydirilmesi ve çıkarılması da son derece pratik olduğundan bebeğin tuvalet eğitimin hızlı almasını sağlar.
Çocuk 1-2 saatte bir tuvalete götürülür, bu esnada, çocuğun kas kontrolünü kazanması açısından uyanık ve bilinçli olması gerekmektedir. Gece eğitiminde tuvalete götürme sıklığı, tuvalet ihtiyacının zaman aralıkları anlaşıldıktan sonra azalacaktır.
Çocukların yaklaşık %98'i 3 yaş itibariyle tuvalet eğitimini tamamlamış olur. Tuvalet eğitimi gecikirse çocuğunda kabızlık ya da idrar tutma gibi problemler ortaya çıkabilir. Normal gelişime rağmen 4 yaş ve sonrasında verilen tuvalet eğitimi gecikmiş kabul edilir.
“Çocuğunuzun her gece gece külodu/bebek bezi giymesine izin verirseniz asla kuru olmayı öğrenemez.” Geceleri bebek bezi veya gece külodu olmadan birkaç günlük bir deneme yapmak, bir çocuğun kurumaya hazır olup olmadığını görmek için iyi bir yoldur.
Tuvalet eğitiminin üç yaşa kadar öğrenilmesinin normal olduğunu belirten uzmanlar, çocuğun altını ıslatması ya da kirletmesi halinde ceza vermenin, korkutmanın, şiddet uygulamanın, tehdit etmenin çocukta kekemelikten depresyona kadar çok pek çok soruna neden olabileceği uyarısında bulundu.
TUVALET EĞİTİMİNE LAZIMLIKLA MI YOKSA KLOZET ADAPTÖRÜ ALIP KLOZETLE Mİ BAŞLAMAK DAHA KOLAY OLUR? KARARSIZ KALDIM... Merhaba, genelde başlangıç için önerilen lazımlık. Eğitimin başında ayaklarının yere sağlam basması gerekiyormuş, alıştıktan sonra klozet adaptörüne hemen geçiş yapabilirsiniz.
Çocuklar uzun süre lazımlık ya da tuvalette oturtulmamalıdır. Çocuk için uzun süre tuvalette oturmak ceza anlamına gelir ve tuvalet eğitimini zorlaştırır. Bazı çocuklar sifondan korkabilirler. Bu çocuklar için lazımlık daha uygundur.
Adım adım tuvalet eğitimi
Dışkı kontrolünün olgunlaşması için de 1.5 - 2.5 yaş arası uygun dönem kabul edilir.
1- Hazır olduğunu gösteren işaretleri arayın. Tuvalet eğitimi konusunda doğru zamanı belirleyen en önemli gösterge çocuğun hareketleri oluyor. Ayrıca birkaç kelime konuşarak ya da göstererek kendini ifade edebilmesi gerekiyor.
Belli aralıklar ile tuvaleti gelmese dahi lazımlığa oturt ve bu eylem sırasında çişini ve kakasını buraya yapabileceğini anlat. Asla çocuk ile bir yere gidildiğinde veya gece yatma sırasında bez takma. Tuvalet eğitimi başlangıcında çıkartmış olduğunda bezi bu zamanlarda takman süreci uzatacaktır.
Erken verilmeye çalışılan tuvalet eğitimi, çocuğun kendi bağırsak hareketlerini gizlemeyi öğrenmesine ve bu nedenle de kabızlık problemine neden olabilir.
Eğitim sırasında bez alışkanlığını tamamen bırakmak gerekir. Bu nedenle en azından eğitime başlanan ilk 2-3 gün dışarı çıkmamak faydalı olacaktır.
Bunun için kız çocuklarında vajen yaprakları aralanarak ve gerilerek; erkek çocukta sünnet derisi geri çekilerek; çocuklar işemeye başlar ve kesintisiz işerken, ilk idrar değil, işemenin ortasında örnek direkt olarak toplama kabına alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri