Üç ana öğün iki ara öğün yedirmeye çalışın.
Bu yaş grubundaki günlük dengeli olarak et, süt, tahıl, meyve, sebze, yağ ve şeker grubu gıdaları tüketmeleri gerekir. Bu dönemde günlük 350 mg kalsiyum ihtiyacı vardır. 250 - 300 gr. süt, yoğurt ve bir kibrit kutusu beyaz peynir bu ihtiyacı karşılar.
2 yaş bebek beslenmesi dahilinde besin gruplarının dengeli ve yeterli miktarlarda alınması gerekir. 2 yaşındaki çocuğun beslenme menüsü içinde süt ve süt ürünleri; et, yumurta ve baklagiller; sebze ve meyveler; tahıllar eksik edilmemelidir. 2 yaş bebek beslenmesi için kalsiyumun önemi de çok büyüktür.
Bebeğin gece iyi uyuması için uyumadan önce muhallebi verilmesi ya da gece beslenmesinde cicibebe ilave edilmiş devam sütü / inek sütü verilmesi söyleniyor. Anneanneler, babaanneler, komşular ve hatta arkadaşlar söz birliği etmişcesine bunu öneriyor.
Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
İlgili 39 soru bulundu
Eğer bebeğiniz sağlıklı görünüyor ve olması gereken kilodaysa bu iyi beslendiği anlamına gelir. Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür.
1. Akşam yatış ve sabah uyanma saatleri. 0-5 yaş arası tüm bebek ve çocukların, akşam uykusuna yatış saati en geç 20:00 – 21:00 arasında olması gerekirken, sabah kalkış saati ise en geç 8:00 olmalıdır.
2 yaşındaki bebeğin kilosu ve boyu, cinsiyetine göre farklılık gösterir. 24 aylık erkek bebeklerin kilosu ortalama 12,5 kilogram, boyu ise ortalama 88 santimetredir. Aynı yaştaki kız bebeklerde ise kilo ortalama 11,9 kilogram ve boyu ise 86,8 santimetredir.
2 yaşındaki kız bebeklerin kilosu; en az 9.49 kg, ortalama 11.94 kg, en fazla 15.15 kg olabilir. 2 yaşındaki erkek bebek kilosu en az 10.12 kg, ortalama 12.66 kg, en fazla 16.05 kg olabilir.
0-2 yaş arasında akşam uykusuna yatış saati genellikle 18:30-19:30 civarında, 2-4 yaş arasında ise 20-20:30 civarında olmalıdır.
Yeni doğan bir bebeğin mide kapasitesi 20-30 ml iken, 2 yaşındaki bir çocukta 500 ml' ye kadar çıkar.
Bir yaşından itibaren çocuğun her gün süt veya devam sütü içmesi şart değildir. Ancak anne sütü varsa çocuk kendisi bırakana kadar devam edilmesi yararlıdır. Patates püresine ya da çorbalara ilave edilen süt yeterlidir. Süt içirmek yerine peynir, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri tercih edilmelidir.
8-Gün içerisinde dört besin grubunun hepsinden (Tahıl: ekmek, makarna pirinç bulgur vb, Meyve ve Sebze, Protein Grubu: Yumurta, et, tavuk, balık, hindi, bakliyat, Süt Grubu: peynir, yoğurt ayran kefir) dengeli tüketmesini sağlayın.
9 yaşa kadar günde 2 bardak süt!
1-3 yaş aralığındaki çocukların 500 mg kadar kalsiyum ihtiyacı varken ergenlikte bu miktar 800-1000 mg a kadar çıkar. Bu miktarı karşılamak için 2-3 yaşındaki çocukların 2 bardak, 4-8 yaşındaki çocukların 2,5 bardak, 9-18 yaş arasındaki çocukların ise 3 bardak süt içmeleri yeterlidir.
2 yaş sendromu genellikle 18 ay civarında başlar ve çocuk 3-3.5 yaş civarına gelene kadar devam eder. 2 yaş sendromu, bebeklikten çocukluğa geçiş sırasında karşılaşılan, bir takım sorunların yaşandığı özel bir dönemdir.
Çoğu çocuk 18 aylıkken renkleri ayırt edebilir. Renkleri ve renk kavramını bilmese de kendi dünyasında onları birbirinden ayırır. Renkleri öğretirken ana renklerden kırmızı, sarı ve maviden başlanmalıdır, daha sonra ara renkler öğretilmelidir.
2 yaşındayken çocuğunuz isim ve zamirleri öğrenir. Çocuğunuz bana, benimki, sana, seninki gibi kelimeleri söyler. Çocuk 3 yaşına geldiğinde, benimki ve seninki arasındaki farkı anlayacaktır. Daha açık ve uzun cümleler kurabilecektir.
Tarama tarzında, alan doldurmaya çalışarak boyamaz. Kalem tutma çok muntazam değildir. Çizdiklerini adlandırmaya başlar. 2,5 yaşta yatay çizgi, daire hatta T ve V çizebilir.
Kendi içinde değişim yaşayan ve zorlu bir sürece giren 2 yaş çocuğunun bu dönemde memeden kesme, annenin işe başlaması, bakım verenin değişmesi, tuvalet eğitimine geçiş, taşınma, kendi odasına geçme, anne baba ayrıldı, kardeş doğumu gibi zorlu bir tetikleyiciyle karşılaşması da yeme sorunu yaratabilir.
2 yaşında günde 10-12 saat uyurlar. Oyun çağı çocukları ise gün içinde 12-14 saat uyur. 1-3 kez gündüzleri uyurlar; ancak bunun akşam uykusuna yakın bir dönemde olmamasına özen gösterilmelidir. Okul öncesi dönemde ise geceleri 11-13 saat arası uyurlar, genellikle gündüz uyumazlar.
Bebekler iki yaşına geldiğinde hala günde bir kez (genellikle 12:00-13:00 civarında) gündüz uykusu uyumalıdırlar. Bu uykunun bırakılma yaşı ise üç ile altı arasında değişen geniş bir aralıktır. Gündüz uykusunun bırakılması hemen yaşanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri