Bu konuda şunu söylememiz gerekir. Bebeğine 1 yaşından sonra vereceğin süt kesinlikle pastörize süt olmalı.
Yakın bir zamana kadar çocuk doktorları bir ve iki yaş arasındaki çocukların tam yağlı süt, iki yaşından sonra da yağsız süt içmelerini öneriyordu.
0-12'nci aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirmeye hazırdır. Fosfor, kalsiyum ve çinkodan zengin olan inek sütü bebeğin diş, kemik sağlığı ve kas gücü için önemli bir besin kaynağıdır.
Bu nedenle bebeklere 1 yaşına kadar inek sütü verilmemesi tavsiye edilir. Ancak çocukların 1 yaşından sonra günlük kalsiyum protein ve vitamin ihtiyaçlarını karşılamak için günde 2 bardak süt tüketmesi oldukça önem taşıyor. Pastörize veya UHT ile mikroptan arındırılmış, katkısız tam yağlı süt içilmesi önemlidir.
1-3 yaş arasındaki çocukların günde 2 su bardağı süt, daha büyük çocukların ise her gün 2 su bardağı süt ve mümkünse 1 porsiyon sütlü ürün tüketmesi gerekmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Özellikle 1 yaş sonrası gece uykuda süt içirmenin daha sonra diş çürümelerine neden olacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle sabah ve ikindi saatlerinde süt içmek ağız ve diş sağlığı açısından daha uygun olacaktır.
Mor Papatya'ya değerlendirmelerde bulunan Çocuk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr. Alpay Çakmak, '1 yaşından büyük çocuklarda eğer özel bir neden yoksa gece beslenmesi bu nedenlerle yatmadan 1-2 saat önce kesilmelidir. ' dedi.
Pastörize süt işleminde ise yararlı maddeler çok daha az zarar görüyor ve zararlı bakteriler içermiyor. Bu arada “Bebeklere hazır süt ne zaman verilir?” sorusunun cevabı da 1 yaş olacak.
Bir yaşından küçük çocuklara inek sütü verilmemeli
Ayrıca bebeklerin ihtiyacı kadar demir , vitamin C ve diğer besin içeriğinin yetersiz olmasıdır. 6. Aydan itibaren yoğurt ise bebeklere başlanmaktadır. Yoğurdun hazmı kolaydır ve sütün mayalanmış şeklidir.
Buna göre ortalama olarak; 1-3 yaş arası çocukların günlük 1 bardak, 4-8 yaş arası çocukların günlük 2 bardak, 9-18 yaş arası çocukların günlük 2,5 bardak süt tüketmesi yeterlidir.
1 yaşından büyük çocuklarınızın yeterli ve dengeli beslenmesini ve fiziksel gelişimini desteklemek için vitamin ve mineraller ilave edilerek geliştirilen Pınar Çocuk Devam Sütü'nü güvenle içirebilirsiniz. Pınar Çocuk Devam Sütü B12, Kalsiyum ve D Vitamini kaynağıdır.
HER GÜN BİR BARDAK SÜT: Çocukların büyümesini hızlandıran en önemli besin grubu süt ve süt ürünleridir. Özellikle 1 yaşından sonra 13-14 yaşına kadar her gün 1 bardak sütü gece yatmadan önce tüketmek, süper bağışıklık ve mükemmel büyüme için ideal besindir.
UHT, taze veya çiğ sütte bulunan zararlı mikroorganizmalar içermez. Sütteki kalsiyum, potasyum ve magnezyum UHT veya uzun ömürlü süt oluşumunda azalmaz. Hepimiz sağlığımızı riske atmadan günlük vitaminlere UHT içerek kavuşabiliriz. Organik UHT süt muhtemelen piyasadaki en güvenli seçenektir.
Sütü sevmeyen ve tüketmeyen çocuklar için peynir, yoğurt, ayran, kefir, tereyağı kalsiyum açısından tercih edilebilir. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeler de kalsiyumdan zengindir. Bu sebzelerin sağladığı K vitamini kemik yapısının güçlendirilmesi açısından önemlidir.
Keçi sütünün sindirimi inek sütüne göre daha kolaydır. İnek sütü, keçi sütüne göre 5 kat daha çok vitamin, B12 ve 10 kat daha fazla folikasit içerir. Sadece keçi sütü içen çocuklarda B12 ve folikasit eksikliği görülebilir. İnek sütü proteinlerine karşı alerji gelişmişse inek sütü yerine keçi sütü önerilebilir.
Sütte pastörizasyon işlemi, sütün belli bir sıcaklığa kadar ısıtılıp aniden soğutulması ile gerçekleşir. Isıtma sıcaklığı 72°C ile 75°C arasındadır ve 15 - 20 saniye sürer. Sonrasında süt 5°C ye soğutulur. Bu işlemle insan sağlığına zararlı olan bakteriler yok edilir ve sütün dayanma süresi artırılır.
Kısacası süt muhtemelen kemiğe kalsiyum yüklemek yerine kemikten kalsiyum çalan bir hırsız işlevi görebiliyor. Sadece bu neden bile özellikle yetişkinlik çağındaki kadınların süt yerine yoğurt tüketmelerinin doğru olacağını anlatabilir.
Ekonomik nedenlerle inek sütü kullanımının zorunlu olduğu durumlarda inek sütü ilk ay yarı yarıya, 1-4 aylar arası 2 kısım süt 1 kısım su olacak şekilde sulandırılarak verilmelidir. Dört aydan sonra inek sütü 1 kısım su 3 kısım süt olacak şekilde sulandırılarak verilmelidir. 6 aydan sonra sulandırılmadan verilebilir.
Uyumadan önce bir bardak süt
Kuru yemiş tüketimi kişilerin uyku süreçlerini düzenlemesinde yardımcı olurken eser element ihtiyaçlarını da karşılar." dedi. Uyumadan önce küçük bir bardak süt içilebileceğini söyleyen Fidan, laktoz intoleransı olanlara ise küçük bir kase yoğurt tüketmelerini tavsiye etti.
Uht Süt: Dayanıklı, Uzun Ömürlü Paket Süt
Süt protein, yağ, karbonhidrat, su, mineral ve diğer bileşiklerden meydana gelir. Özellikle hamilelerin ve çocukların sıklıkla tüketmesi gereken besinlerin başında yer alır.
Pastörizasyon işlemi, çiğ süte 72 derecede yaklaşık 15 saniye kadar ısı verilmesidir. Yani bakkaldan veya marketten aldığınız pastörize sütler, zaten daha önceden kaynatılmıştır. Bu nedenle herhangi bir kaynatma işlemi yapmadan güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz.
Pınar Labne:
Pastörize sütten en sağlıklı koşullarda üretilmektedir. %100 doğal ve katkısızdır.
Gece acıkan bir çocuğunuz varsa ve kilo pronlemi yoksa yapacağınız en güzel davranış gece ara öğününde( saat 22:00 gibi) sütlü bir muhallebi vermeniz olacaktır. Sade süt içilmesindense bu tür bir besinin yenilmesi daha uzun süre tok tutacaktır.
Çocuğunuzun biberonu sadece mama sandalyesinde veya masada kullanmasına izin verin. Gece yatarken biberon alışkanlığı varsa biberona süt yerine su koymayı deneyin. Gün içinde biberonu su ihtiyacını karşılamak için kullanın, meyve suyu ve süt gibi diğer sıvı gıdaları ise bardakta verin.
İlerleyen aylarda mide kapasitesinin artmasıyla bu kadar sık beslenme ihtiyacı ortadan kalkıyor. Genellikle 6'ncı aydan sonra gece uyandırıp beslenme zorunluluğu ortadan kalkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri