Bebeklerde yürüme yaşı genel olarak 12-18 ay arasıdır. Bununla birlikte bazı bebekler gelişimlerine bağlı olarak daha erken ya da daha geç yürüyebilir.
Bebeklerde normalde yürüme yaşı 12-18 ay aralığındadır ama bazı bebekler 12. aydan erken de yürüyebilir. Erken ya da geç yürümesi zekayla ilgili değil, kaba motor gelişimi ile ilgilidir ve her bebekte farklılık gösterir.
Yürümede yaşanan gecikmelerin sebepleri
Bebeklerin yürüyememesi, genetik yapı, boy ve kilo oranı, kas ve hareket gelişimini tamamlayamaması, kas ve kemik rahatsızlıkları, ayak anomaliliği, kalça kemiğindeki bir deformasyon gibi fizyolojik sebeplerden kaynaklanabilir.
Genellikle 8 ila 18. aylarda bebekler yürüme yetisini kazanırlar. Bebeklerin yürümeye daha erken ya da geç başlaması büyüme-gelişme açısında belirgin bir fark yaratmaz. Bu durum normal kabul edilir. Bebeklerde yürüme fonksiyonuyla beraber denge durma ve koordinasyon becerileri de gelişmeye devam eder.
Koşabilir, 3 tekerlekli bir araca binebilir, tutulduğunda tek ayak üzerinde durabilir, topa vurabilir, mobilyalara tırmanabilir, çok az yardımla merdiven inip çıkabilir, parmak uçlarında durabilir ve iki ayak üzerinde zıplayabilir. Kaba motor beceriler gibi ince motor beceriler de gelişmeye devam eder.
İlgili 24 soru bulundu
2 yaşına gelen çocuk 3 kelimelik cümleler kurmaya başlar, kelime dağarcığı 300 kelimeye ulaşır, sorular sorar ve yönergeleri anlayarak yerine getirir. Çocuk 3 yaşına geldiğinde anladığı kelime sayısı yaklaşık 900, kullandığı kelime sayısı ise 500'e ulaşır.
Siz konuştuğunuz sürece, 2 yaşındaki çocuğunuz genellikle sizi anlıyor olur. Ancak sözcük dağarcığı hala sınırlı olduğu için, sözlerini tamamlamak adına basit kelimeleri, mimiklerini ve vücut dilini bir arada kullanır.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
Bebeğiniz yere koyarak ve yavaş yavaş ona rehberlik ederek ilk adımlarını atın, bebeğin dengesi kazanarak kendi başına yürümesine izin verin. Harekete geçmeden önce birkaç engel ve tökezleme yaşayabilir. Yürümeyi keşfetmeye başlayınca bebeğinizi övmeye devam edin.
Altı ayını doldurmuş olan bebek artık heceleri iyiden iyiye öğrenir ve özellikle “ba-ba”, “de-de” gibi kolay telaffuz edilen sesleri sık aralıklarla tekrarlamayı sürdürür. İlk sözcüklerin telaffuzu ise 8. ay ile 18. ay arasında, çoğunlukla 12. ayda gerçekleşir.
Kalça kemiğindeki bir deformasyon, ayak anormalliği, önceden fark edilmeden geçmiş çocuk felcinin kalıntısı, bacak kemiklerinde eğrilik ve kalça displazisi (kalçaların aşırı gevşek bağ dokuları ve eklemleri nedeniyle çıkması) geç yürümenin fizyolojik sebepleri arasında sayılabilir.
İstedikleri yerine getirilmediğinde çocukların kendini yere atması, kafalarını bir yerlere vurması, elindeki nesneleri bir yerlere fırlatmaları, ağlama, çığlık atma, uyku bozuklukları, yemek yemek istememe, normalde eğlendikleri şeyleri yapmama 2 yaş sendromu bulgularındandır.
Fetüste oluşan metabolik hastalıklar, beyinsel bozukluklar, kas hastalıkları, enfeksiyon ve prematüre Doğum gibi sorunlar çocuğun sadece motor gelişimini değil, tüm gelişimini etkiler. Down sendromu, serabral felç, kas distrofisi gibi gelişimsel problemler çocukların geç yürümesine neden olabilir.
Yenidoğanlar yürüme refleksiyle dünyaya gelse de kasları yeterince gelişmediği için bu becerileri körelir. 11 aylık bebekler ise bazı gelişim aşamalarını geçer ve kasları güçlenir. Bu nedenle bebeklerin yürüme ayı ortalama 11 olarak belirtilir. İlk adımlarını 11. aydan daha erken atan bebekler de vardır.
Bebeklerde yürüme yaşı genel olarak 12-18 ay arasıdır. Bununla birlikte bazı bebekler gelişimlerine bağlı olarak daha erken ya da daha geç yürüyebilir. Bebeklerin geç ya da erken yürümesi zeka ile alakalı bir durum değildir.
Yürümek için bacağını öne doğru attığında kalça hareketinin normalin dışında olması ( kalça dış tarafa doğru anormal şekilde çıkar) Paytak yürümesi veya sendelemesi. Bacakların şeklinin bozuk olması (parantez şeklinde) Bacaklar arasında boy farkı olması
Geç yürüyen bebekler, yürümeye teşvik edici oyunlar ve aktivitelerle desteklenebilir. Oturup kalkma oyunları, bebeğinizin bacak kaslarını güçlendirebilir ve onları yürümeye teşvik edebilir. Yürüme oyuncakları da bu evrede yardımcı olabilir.
Başlangıçta ilk 2 ayda bebeğinizi hafifçe masajlayın, sonra yavaşça bebeğinizin tepkisine de bağlı olarak basınç ile masaj uygulayabilirsiniz. Az biraz basınç uygulamak bebeğinizin kas ve kemiklerini daha güçlü hale getirir. Bebeğiniz yürümeye başlayınca, gittikçe hareketli olmaya başlar.
Bebeklerde yürüme en geç 18 aylık olana kadar beklenir.
Adnan Ayvaz'a göre bir çocuğun 18. ayda hiç kelimesi yoksa 2 yaşında iki kelimeli bir cümle kuramıyorsa, üç yaşında normal bir cümle kuramıyor veya hiç konuşmuyorsa, anlaşılmaz konuşuyorsa mutlaka dil problemi ve konuşma gecikmesi açısından incelenmesi gerekiyor.
Genelde 12 ya da 13. aylarda yürümeye başlayan bebekler, bundan önce yürümeye başladığında zeki olabileceğini belirtisini gösterebilir. Çünkü sonuçta bu bir öğrenme etkisidir ve erken yürümek aynı zamanda bebeğin çabuk öğrenme yeteneğinin olduğunu gösterir.
Bebekler, taklit ederek dili öğrenmeye başlıyor. Anne tarafından sunulan sözel uyaranlar, dil gelişimini olumlu yönde destekliyor. Çocukla konuşmak, oyun oynamak, kitap okumak dil gelişimi için çok önemli. Ebeveynlerin çocuklarıyla konuşmaları, çocuğu dinlediğini belli etmeleri gerekiyor.
2 Yaşındaki Çocuğun Dil Gelişimi
İki üç kelimelik cümleler kurarken dört beş cümlelik cümlelere geçiş yapabilir. 2 yaşındaki çocuklar günde ortalama 40-50 kelime konuşabilirler. Genelde konuşmalarını anne çocuk ilişkisine bağlı olarak anneleri anlasa da yabancı insanlarda ne söylemek istediklerini kavrarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri