Bucak'ın tüm köylerinde kuzugöbeği yetişir ve toplaması yapılır. Kuzugöbeği mantarı en fazla Fransaya ihraç edilmektedir.
Kuzu göbeği mantarı nerelerde yetişir? Kuzu göbeği mantarının ülkemizde yetiştiği yerler arasında Konya'nın Beyşehir,Göynem,Derebucak ilçeleri; İzmir'in Bergama ilçesi, Muğla, Kastamonu, Aydın,Denizli,Uşak,Çanakkale ile Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yer alan Düzmeşe,Mescitli,Keklik Deresi,Suludere beldeleri yer alır.
Çam ormanlarından; Toroslardan başlayarak Akdeniz, Ege, Karadeniz ve Doğu Anadolu ormanlarından toplanır. Nadir bulunan bir mantar türüdür. Besin değerleri oldukça yüksektir.
Kuzugöbeği (Morchella esculenta), Morchellaceae familyasından, yenilebilen bir mantar türüdür. Genelde ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde bulunur, özellikle orman yangınlarında sonra sıkça rastlanır. Genelde bahar aylarında ortaya çıkar. Bahar aylarında yağışın olmaması olumsuz yönde etkiler.
Kilogramda fiyatı 400 TL olması nedeniyle yaklaşık bir dönümlük alanda 300 ile 700 kilogram arasında ürün alınabileceği bunun da üreticiye 120 ile 280 bin TL arasında kazanç sağlayacağı kaydedildi.
İlgili 21 soru bulundu
Kuzugöbeği ılıman iklimlerde yetişen yenilebilir mantar çeşididir. Nisan ayından Mayıs ayının sonlarına kadar bahar aylarında yetişir.
? Yıl Boyunca Büyür: Doğal mantar Bahçesi yetiştirme kiti herhangi bir şehirde yıl boyunca çalışır – İlkbahar, yaz, Sonbahar veya kış! Kutuyu dolaylı ışıklı bir pencerenin yanına yerleştirin, günde iki kez nemlendirin ve bir hafta içinde büyüyen lezzetli, güzel mantarları göreceksiniz!
Yetiştirilmesi zor bir bitki olması kuzu göbeği mantarının diğer mantarlardan daha pahalı olmasının en önemli sebeplerinden biri.
Küçük bir alan Kuzu Göbeği yetiştirmek için yeterlidir. Toprağın temizlenmesinin ardından yapılacak olan Odun külü, turba yosunu, alçı ve karaçam talaşını(ağaç kabuğu) karışımı yedirilerek üstüne de kül atılmalıdır. Ardından toprağın iyice çapalanmasının ardından mantar tohumları serilerek büyümeleri beklenmelidir.
Morel mantarı olarak da bilinen Kuzu Göbeği mantarı doğadan yaygın olarak toplanan ve yurtdışına kurutulmuş veya dondurulmuş olarak ihraç edilen bir mantar türüdür.Konik ve yuvarlak olmak üzere iki çeşidi vardır.
Kuzu göbeği mantarının faydaları arasında karaciğer ve kalp hastalıklarına karşı geliştirdiği koruma etkisi de yer alır. Karaciğer ve kalp sağlığını korur, karaciğer enzimlerinin yenilenmesini sağlar. B2 vitamini eksikliğinde gözlerde katarakt, glokom gibi sağlık sorunları gözlenebilir.
Tohumların temini: Kuzu göbeği mantarını tohumdan yetiştirebilirsiniz. Ancak hem yetiştirmesi zor hem de çok değerli bir mantar türü olduğu için kuzu göbeği mantarı tohumlarını mutlaka güvenilir adreslerden temin etmeniz büyük önem taşıyor.
Kuzu göbeği toplandıktan sonra uzun süre dayanamayan bir mantar türüdür. Hasat yapıldıktan sonra 10-15 gün içerisinde tüketilmesi gereklidir. Hemen tüketilemeyecek olan mantarlar kurutularak veya dondurularak saklanabilir.
Evet! Evde kuzu göbeği mantarı yetiştirebilirsiniz. Bizden alacağınız tohumları bahçenize, saksınıza güzelce ekmeniz yeterlidir. Evde, terasta, balkonda, verandada, ağaç diplerinde, bahçede kuzu göbeği mantarı yetiştirmenin keyfini çıkarabilirsiniz.
Kuzu göbeği mantarının değerini ve yerini iyi bilen köylüler ise, bu günlerde iyi para kazanıyor. Zira, kuzu göbeği mantarının kilogramı 100-120 TL arasında alıcı buluyor. Denizli'de Çameli, Bekilli, Çal, Tavas, Acıpayam, Buldan başta olmak üzere bir çok bölgede kuzu göbeği mantarı doğal ortamda yetişiyor.
Sadece İtalya'nın ve Orta Avrupa'nın bazı bölgelerinde, doğada kendiliğinden yetişen 950 gram ağırlığındaki beyaz trüf mantarı 184 bin Euro'ya satıldı. Geçen yılki açık arttırmada da bu özel mantarın 830 gramı 103 bin Euro'ya alıcı bulmuştu.
Kuzu göbeği tohumlarına internet üzerinden kolayca ulaşabilir, satın alabilirsiniz. Kuzu göbeği ekim kitleri bulunabileceği gibi sadece tohumunu alarak da uygun ortamda yetiştirebilirsiniz. Ticari amaçla ya da kendi tüketiminiz için kuzu göbeği mantarını evde, terasta, bahçe de kolayca yetiştirebilirsiniz.
Ağaçlandırma sahası olan bu bölmelere dikilen fidanların zarar görmemesi için, kuzu göbeği toplamak artık yasaklandı.Bu bölmelerde kuzu göbeği toplayanlar ve fidanlara zarar verenler hakkında yasal işlem yapılacak.
Kış günlerinde de şifasından faydalanmak için kurutma yöntemi iyi bir fikir olabilir. Kurutmak istediğinizde gün ışığında ve temiz bir ortamda ipe dizerek birkaç gün kurumasını bekleyebilirsiniz. Kurutulan kuzugöbeği mantarını, dolapta ve güneş almayan serin bir ortamda saklayabilirsiniz.
Karacabey AA muhabirine, en lezzetli ve pahalı mantar türlerinden olan "kara elmas" lakaplı trüf mantarının Türkiye'deki üretimine ve ekonomik potansiyeline ilişkin açıklama yaptı.
İkinci olarak Morchella türleri (kuzu göbeği) almaktadır. Bunları Shii-take ve Aslan yelesi mantar türleri izlemektedir. Pleurotus türü yüksek kolesterol tedavisinde kullanılan lovastatin maddesini ihtiva etmektedir. İlâç sanayinde kullanımı yaygınlaşmaktadır.
Birçok zehirli mantar türünde gövde, ince ve yıpranmış, hasarlı bir görünüme sahiptir. Mantarın şapkasının altında bulunan lameller de mutlaka incelenmelidir. Rengi, dokusu, şekli ve bağlanma şekilleri de mantarın zehirli olup olmadığını belirlemede önemli bir yere sahiptir.
"Kuzugöbeği ebesi, Yalancı kuzugöbeği, Ekşi memet" adlarıyla da bilinir.
İlkbaharda yağmur sonrası hemen kuruyan kumlu topraklarda fruktifikasyonu toprak altında yetiştiğinden toprak yüzeyinde oluşturduğu çatlaklardan bulunabilir. Konya, Karaman ve civarında ve Şanlıurfa ve civarında Kumi otuyla birlikte mikorizal olarak yaşamaktadır.
Halk arasında höbelen mantarı olarak da bilinen bu mantar ekonomik değeri olan ve pek çok gurme tarafından tercih edilen lezzetli bir mantar türüdür. Kuzu göbeği mantarı, yumurtaya benzer ve düzensiz oyuklara sahiptir. Köşeli ve geniş oyukların kenarı dolambaçlı ağ görünümündedir. Kırmızımsı ve sarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri