İKİNCİ YENİ ŞAİRLERİ Bu şairler İlhan Berk, Cemal Süreya, Ece Ayhan, Edip Cansever, Turgut Uyar ve Sezai Karakoç'tur.
Hareketin kuramcısı ve isim babası Muzaffer İlhan Erdost'tur. Edip Cansever, İlhan Berk, Cemal Süreya, Turgut Uyar, Sezai Karakoç, Ece Ayhan ve Ülkü Tamer, Tevfik Akdağ İkinci Yeni Şiir topluluğu şairlerindendir.
İkinci Yeni, ortak bir hareket olmayıp, şairlerin benzer çizgide şiirler yazmasıyla ortaya çıkmış bir anlayıştır. Yaklaşık 10 yıllık bir süreçte etkili olan bu şiirde başı çeken isimler; Cemal Süreya, Edip Cansever, Turgut Uyar, Sezai Karakoç, Ece Ayhan, İlhan Berk ve Ülkü Tamer'dir.
İkinci Yeni, 1950'li yılların başında ortaya çıkan ve sanat sanat içindir anlayışını benimseyen şiir topluluğudur. 1941 yılında Orhan Veli tarafından başlatılan Garip hareketinin diğer adı Birinci Yeni olduğu için, Cemal Süreya ve diğer şairlerden oluşan topluluğa bu isim verilmiştir.
bağımsız şiirini kurmuş ve ikisi de modern Türk edebiyat tarihinde önemli şairler olarak yer almıştır. Kendi şiirini kurmak isteyen Behçet Necatigil hiçbir şiir topluluğuna katılmasa da zaman zaman kapalı deyişi benimseyerek İkinci Yeni'ye geçişi kolaylaştıran şairler arasındadır (Akkanat, 2015).
İlgili 29 soru bulundu
İkinci Yeni şiirinin öncülerinden kabul edildi
İlk şiiri "Şarkısı Beyaz" 1953'te "Mülkiye" adlı okul dergisinde çıkan Süreya, "İkinci Yeni" şiirinin öncülerinden biri kabul edildi.
Anlamaya ve algılamaya değil, imge ve biçimlere daha yatkın şiirlerdir. Konuşma dilinden ve sadelikten uzaklaşmış, onun yerine edebi sanatların ve abartıların kullanıldığı bir akımdır. Halk kültüründen uzaktır. Anlamın gizlendiği ve karartıldığı bir anlatım tarzı benimsenir.
İkinci Yenicilere göre şairin yeteneği, ortaya imgelemle ölçülebilir bir şeydir. Bir şair ne denli imgeler yaratabiliyorsa o denli yeteneklidir. Öyle ki onların şiir anlayışında kesinlikle imgelerin sınırları zorlanmalı ve hatta şiir imgelerden taşmalıdır.
Cemal Süreya, kimlik adıyla Cemalettin Seber (1931, Erzincan - 9 Ocak 1990, İstanbul), Türk şair, yazar ve çevirmen. Türk şiirinde modernist bir hareket olan İkinci Yeni şiirinin öncü şairlerinden biridir.
Garip hareketi, garip akımı ya da birinci yeni olarak bilinen; Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday'ın öncülüğünü yaptığı şiir hareketidir. Türk şiirinde o güne kadar yer etmiş kalıp ve anlayışlardan kurtulmak gerektiğini savunur ve biçimciliğe, duygusallığa karşı çıkıp söyleyiş güzelliğini esas alır.
İkinci Yeni şiiri içerisinde yer alan Cemal Süreya, Edip Cansever, Ülkü Tamer, İlhan Berk, Turgut Uyar, Ece Ayhan ve Sezai Karakoç gibi şairler, birbirlerinden habersizce aynı dil, içerik ve üslup özellikleri barındıran şiirler kaleme almışlardır.
İkinci Yeni'nin öncü şairlerinden Cemal Süreya, yeni şiir hareketinin edebiyat içi gelişmeler sonucunda ortaya çıktığını savunmaktadır. Özellikle 1953-1957 yılları arasında birtakım genç şairler, önce birbirlerinden bağımsız olarak, sonraları da dergi sayfalarında karşılıklı etkileşerek bir akım başlatmışlardır.
Ece Ayhan Çağlar (10 Eylül 1931, Datça - 12 Temmuz 2002, İzmir), Türk şair, etikçi. İkinci Yeni şiir akımının öncülerindendir.
"İkinci Yeni" adı ilk kez Muzaffer Erdost tarafından 19 Ağustos 1956 tarihli Son Havadis'te aynı adlı yazısında kullanılır ve hareketin adı olur. 1950'li yılların ilk yarısında birbirinden habersiz İstanbul ve Ankara'daki bir takım dergi ve gazetelerde şiirler yayımlayan şairler, artık yeni bir şiir istemektedirler.
Türk şiirinde 1954'ten sonra görülmeye başlayan “İkinci Yeni” şiir hareketi, ortaya koyduğu iddialar ve toplu çıkışlarıyla dilde değişimin bir halkası olmuştur. Bu topluluğun göze çarpan en önemli özelliği Türkçeyi kullanış biçimlerindeki farklılıktır.
Üçüncü yeniler akımı, şarkı sözlerinde mizahı rahatlıkla kullanabilen, bağımsız ve evde kaydedilen albümleri bulunan gruplardır. Bu gruplar, tuhaf isimler kullanarak müzik sektörüne farklılıklar getirmişlerdir.
Türkiye şiirinin ele avuca sığmaz şairi Cemal Süreya, 28 yıl önce, 9 Ocak 1990'da 59 yaşındayken hayata veda etti. ARTI GERÇEK- Cemal Süreya, Alevi Kürt-Zaza bir ailenin ilk çocuğu olarak 1931 yılında Pülümür'de dünyaya geldi. Nüfus kayıtlarında adı-soyadı Cemalettin Seber'dir.
Cemal Süreya'nın asıl adı Cemalettin Seber'dir. Kendine vermiş olduğu ad ve soyadı ise Cemal Süreyya'dır. Soyadındaki bir tane y harfini Sezai Karakoç ile girdiği iddiayı kaybettiği için sildirmiştir.
Cemal Süreya, 1931 yılında Erzincan'da, Pülümür'den Erzincan'a göç eden Kürt ve Alevi bir ailede dünyaya gelmiştir.
Garip'in sonu, İkinci Yeni'nin başlangıcıdır. İkinci Yeniciler bir sonraki kuşağın şairleridir. “Estetik ve yapısal unsurları şiir dışına itmeyi amaçlayan Garip akımının şiir anlayışına tepki olarak doğmuştur.” (Karabulut, 2011: 149).
Türk edebiyatında birinci yeniciler olarak adlandırılan şairler garip akımında şiirdeki her türlü kuralı ve belli kalıplara karşı çıkmışlardır. Şairler şiirde ise şairaneliği, mecazlı söyleyiş ve her türlü sanatsal yaklaşımları kabul etmediler.
Garip şiir akımı edebiyatta birinci yeniciler olarak adlandırılmaktadır. Şiirde bu şairler belirli kalıplara karşı çıkmış ve kuralları kabul etmemiştir. Şiirde şairler şairaneyi, mecazlı söyleyiş ve tüm sanatsal yaklaşımları kabul etmemişler, daha sade bir dil kullanmışlardır.
Garip Akımının 3 önemli temsilcisi vardır. Bunlar Orhan Veli Kanık, Oktay Rıfat Horozcu ve Melih Cevdet Anday'dır.
Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın ilk şiir kitabı 1935 yılında yayımlanan "Havaya Çizilen Dünya"dır.
Çoğunluğun görüşü, ya toplumcu gerçekçi şiire ya da Garip şiirine bir tepki olarak doğduğudur. İlhan Berk kendi akımı ile Garip arasındaki farkları sıralarken İkinci Yeni'nin kısaca poetikasını özetlemiş olur: 1. Birinci Yeni'nin şiiri anlama dayalıdır; oysa İkinci Yeni anlama karşıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri