Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Adalet ön lisans bölümü mezunları Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı sonucu artık DGS ile hukuk fakültelerine geçiş yapabilecek.
Hem de herhangi bir sınava girmenize de gerek kalmayacak. Özellikle de Adalet Mezunlarına Hukuk Fakültesi Dikey Geçiş imkanı sayesinde siz de Hukuk okuyabilirsiniz.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile Kayıt
26.05.2021 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısıyla mevcut öğrencilerin statülerinin korunması şartı ile 2022 YKS'den itibaren Fakültemiz Adalet Önlisans Programına öğrenci alımı durdurulmuştur.
Hukuk fakültelerine dikey geçiş için Eşit Ağırlık (EA) puan türü kullanılmaktadır. Adalet MYO, Adalet AÖF veya adalet meslek eğitimi bölümü mezunları DGS'ye girerek hukuk fakültelerine geçiş yapabilir.
2 yıllık Adalet Neye Tamamlanır? 2 yıllık en fazla mezun veren bölümlerinden olan adalet programını bitirdiğinizde örgün olarak hukuk lisans bölümüne tamamlama yapabilirsiniz. Adalet Mezunu Hangi Lisans Tamamlama? Adalet mezunları DGS ile hukuk lisans programına tamamlama yapabilirler.
İlgili 17 soru bulundu
İsterlerse Dikey Geçiş Sınavına yani DGS sınavına girerek yüksek bir puan alarak Üniversitelerin Hukuk bölümünde okuyabilme imkânı olmaktadırlar. Bu şekilde avukat, savcı ve hâkim gibi mesleklere de sahip olabilirler.
Adalet okuyup hukuka geçmek
Zaten Dgs sınavı Ösym'nin yaptığı en basit sınav olarak biliniyor. Bu nedenle çok zorlanmazsın.
Adalet bölümü 2 yıllık bir önlisans (meslek yüksekokulu) programıdır. Bu bölümde adalet sisteminde görev alan hakim ve savcılara birçok konuda destek sağlayacak ara personel yetiştirilmesi amaçlanır. Ara personeller zabıt katipliği ile infaz ve koruma aşamalarında görev alabilirler.
Hukuk DGS zor mu? Evet, bu DGS ile lisans tamamlama hiçte söylendiği kadar basit bir durum değildir. DGS sınavı özelikle sözel ve sayısal bölümlerini mühim oranda zorlamaktadır. Sebebiyse matematik, geometri, sayısal mantık sınavda ön plandadır.
Adaletten hukuka geçiş, başlangıcından sonuna kadar 2 yıllık bir süreci kapsıyor. Yani ben adaletten öylesine mezun olayım, sonra hukuk fakültesine geçeyim diyemezsiniz.
Bu programdan mezun olanlar, Adalet ön lisans derecesine sahip, “Adalet Meslek Elemanı” unvanını alırlar. Mezunlarımızın iş bulma imkânları genel olarak şöyle sıralanabilir; Adliyeler, Bakanlık (Adalet Bakanlığı) ve diğer kamu kurumları ile özel sektörde hukuk büroları ve noterlik bürolarıdır.
YÖK Başkanlığı AÖF Adalet bölümünün kapatıldığını açıkladı
YÖK Başkanlığı, 18 Haziran 2021 tarihli yazısında AÖF Adalet bölümünün kapatıldığını duyurdu.
Kamu Kurumları: Adalet bölümü mezunları, kamu kurumlarına (örneğin mahkemeler, savcılıklar, adalet bakanlığı) girerek hukuki süreçlerde çalışabilirler. Bu kurumlarda hâkimlik, savcılık, zabıt katibi, adli müşavir, kaymakamlık gibi görevleri üstlenebilirler.
Adalet Meslek Yüksekokulu'nda dört yarıyıl süren eğitimlerini başarıyla tamamlayan öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı'na (DGS) girip gerekli puanları alarak Türkiye'deki hukuk fakültelerine giriş yapabilirler.
Adalet meslek yüksekokulları üniversitelerdeki hukuk fakültelerine bağlıdır, ve mezun olan kimseler de bu bağlamda, lafzi şekilde bakıldığı zaman avukatlık kanunu 3. maddesindeki avukatlığa giriş için "hukuk fakültesi diplomasına sahip olma" şartını taşımaktadırlar.
Tarihsel süreçte 2001 yılında Avukatlık Kanununda değişiklik yapılmış ve adayların stajdan sonra bir yeterlilik sınavında başarılı olmaları halinde avukat unvanını kazanabileceği hükmü getirilmiştir. Ancak bu hüküm sınav uygulanamadan 2006 yılında kaldırılmıştır.
Hayır, kalkmadı, adalet bölümü mezunları DGS ile Hukuku tercih edebilir. Sadece açıköğretim bölümleri kapatıldı. Hayır, kalkmadı, adalet bölümü mezunları DGS ile Hukuku tercih edebilir. Sadece açıköğretim bölümleri kapatıldı.
Zorluk olarak sıralamamız gerekirse: Sözel kısımda TYT en kolay sınav. Sonrasında DGS geliyor ama aşırı bir fark yok TYT'den.
1-DGS Hukuk kontenjanları 2017 yılında 1050 iken 2019 yılında 702'ye, 2021 yılında 505'ye son olarak 2022 yılında 504'e kadar düşürüldü. Kontenjanlar %50 azaldı!
Ülkemizde avukat olmak için, üniversitelerin Hukuk fakültelerinden mezun olmak şartı gerekir. Hukuk fakültelerinde eğitim ise dört yıldır, hem zorunlu hem de seçmeli derslerin yer aldığı bu fakülteyi kazanmak için YKS yani Yükseköğrenim Kurumları Sınavı kazanılmalıdır.
Yani hakim olabilmek için mutlaka hukuk fakültesi bölümünden mezun olmanız gerekir. Hakim olabilmek için 40 yaşını tamamlamış olmak gerekir. Hakim olabilmek için aranan bir diğer şart ise sadece hukuk fakültesi mezunu olan kişiler için hakimlik sınavları bulunur.
Hukuk Fakültesinden başarıyla mezun olduktan sonra avukat olarak çalışmaya başlanabilir. Ancak hakim veya savcı olma yetkisine hemen sahip olunmaz. Savcı olma yetkisini almak için Hukuk Fakültesinden sonra yine ÖSYM'nin düzenlediği hakim ve savcılık sınavına katılmanız gerekir.
DGS, YGS, LYS gibi sınav şartları olmadan, herhangi bir not ortalaması aranmadan hukuk fakültesinde eğitim alabilme olanağı sizi bekliyor.
Sınavda 60 matematik ve 60 türkçe olmak üzere toplam 120 soru bulunuyor. Bu sorular içerisinde 10 sayısal mantık, 10 sözel mantık sorusu bulunmaktadır. DGS sorularının çoğunluğu mantık ve yetenek ölçmeye bağlı olarak sorulduğu için bu anlamda ALES ile benzerlik göstermektedir. Fakat ALES'e göre daha kolay bir sınavdır.
Adalet bölümü, ön lisans bölümler arasında tercih edilebilecek en mantıklı programlardan biridir. Bununla beraber bölümü yalnızca hukuka geçiş için düşünüyorsanız eğitim boyunca hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Çünkü, DGS ve bölüm diploma notunuz neticesinde tercih edeceğinizin hukuka geçiş, kolay olmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri