Hayır. Gastronomi bölümü öğrencilerini sözel puanı ile almaktadır. Gastronomi puan türü açısından çoğu üniversite sözel yani TS (Türkçe-Sosyal) ile öğrencileri kabul etse de verilen eğitim tam olarak sözel sayılmıyor, çünkü derslerin bazılarında kimya, biyoloji gibi fen bilgisi ağırlıklı konular bulunmakta.
Aşçılık bölümünde, 2 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Aday öğrencilerin Aşçılık bölümünü tercih edebilmeleri için TYT puan türünden gerekli olan puanı almaları gerekmektedir.
Coğrafya, Gazetecilik, Halkla İlişkiler, İlahiyat, Sanat Tarihi, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Çocuk Gelişimi gibi alanlar sözel bölümler arasında yer alır. Sözel bölümler Türkçe ve Sosyal ağırlıklıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Ön Lisans ve Lisans Programları Arasındaki Farklılıklar Nelerdir? Ön lisans programları 2 senelik pratik eğitim ağırlıklı meslek okullarıdır. Lisans programlarında eğitim minimum 4 sene olup bu süreç zarfında öğrenciler seçtikleri bölümlerin niteliği gereği yabancı dil hazırlık sınıfı okumak zorunda kalabilirler.
Gastronomi Hangi Bölüm? Gastronomi eşit ağırlık mı? Hayır. Gastronomi bölümü öğrencilerini sözel puanı ile almaktadır.
Aşçılık Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, turizm endüstrisinde konaklama, yiyecek-içecek, banket ve endüstriyel yemek hazırlama işletmelerinin mutfak ve servis başta olmak üzere ilgili birimlerinde çalışma olanağına sahip olabilmektedirler.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü genellikle aşçılıkla karıştırılan fakat 4 yıllık bir bölüm olup aşçılığa oranla çok daha kapsamlı bir lisans programıdır. Mezunlarının mutfakta çalışmak gibi bir zorunlulukları yoktur.
Okul Öncesi Öğretmenliği, Özel Eğitim Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı, İlahiyat, Radyo TV ve Sinema, Gazetecilik, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık. Bu meslekler sözel bölüm meslekleri arasında en çok tercih edilenlerdendir.
Sözel, diğer bir adı ile TS (Türkçe sosyal) üniversite sınavı sonuçları sonucu hesaplanan bir puan çeşididir. Sözel bölümünün aldığı puanlar meslek seçiminde son derece önemlidir. Sözel bölümünde temel mantık sözel dersleri içerdiğinden bu alanda yetenekli öğrencilerin aldığı puanları kapsamaktadır.
Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokullarında yer alan aşçılık bölümü 2 yıllıktır. Mezun olan öğrenciler Mutfak Sanatları ve Yönetimi bölümüne dikey geçiş yaparak 4 yıllık lisans programını tamamlayabilir. Mezunlar, staj yapıp deneyim kazandıktan sonra otellerde, tatil merkezlerinde ve restoranlarda aşçı olarak çalışabilir.
Aşçılık Bölümü, Turizm Meslek Yüksekokullarında veya Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksekokullarında bulunan ön lisans eğitimleridir.
Aşçılık bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Aşçılık bölümü toplam 97 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir. 2 Yıllıktır.
Aşçılık Bölümü Mezunları İş İmkanları
İlk duyulduğunda temkinle yaklaşılan bölümlerden birisidir. Aşçılık bölümü mezunu kişilerin iş bulması aslında çok kolaydır. Özellikle otellerde çok fazla aşçı arandığı için kişilerin işsiz kalmaları zordur.
Evet, staja devam zorunludur.
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı/Mutfak dalında IV. Seviye eğitim almış olanlardan aşçılık mesleğinde en az 5 yıllık mesleki deneyime sahip olanlar, öğretmen/eğitici olarak görev almalıdır.
3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü hangi puan türü ile öğrenci kabulü yapmaktadır? Bölümümüzde öğrenci olabilmeniz için tercihlerinizi Yükseköğretim Kurumları Sınavı'ndan aldığınız Sözel puan türü ile yapabilirsiniz.
Doğrulanmış Cevap
Aşçı olmak için sözel okumak gereklidir.
İki yıllık programları tercih eden kişiler önlisans mezunu sayılırken, dört yıllık programlara kayıt yaptıran öğrenciler lisans mezunu sayılır.
Önlisans: Ortaöğretime dayalı dört yarı yılı kapsayan ve ara insangücü yetiştirmeyi amaçlayan yani lisans öğretiminin ilk kademesini oluşturan bir yükseköğretimdir.
Önlisans veya iki yıllık üniversite olarak bilinen kurumlar meslek yüksekokulu olarak adlandırılırlar. Lisans veya 4 yıllık üniversite olarak bilinen kurumlar uygulamalı bilimler yüksekokulu olarak adlandırılır, fakülteler ile eşdeğer özelliğe sahiptirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri