AYT'ye girmeyen ve yalnızca TYT oturumuna katılanlar tercih yapabiliyor. Tercihini sadece TYT olarak belirleyenler, TYT puanı ile 2 yıllık önlisans bölümleri üzerinden tercih yapabiliyor. 2 yıl öğrenim süreci bulunan bölümlere sadece TYT'ye girerek tercih yapılabilir.
Önlisans okumak için ÖSYM'nin hazırladığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olarak da adlandırılan üniversite sınavına girmek gerekiyor. Üniversite sınavında TYT (temel yeterlilik testleri) ve AYT (alan yeterlilik testleri) olmak üzere iki farklı puan türü yer alıyor.
TYT sınavı puanı ile tercih yapanlar, 2 yıllık üniversitelere gidebiliyor. AYT ise 4 yıllık lisans eğitimi almak isteyenlerin girdiği sınavdır.
TYT sınavı üniversite sınavlarında öğrencilerin girdiği ilk sınav oturumudur. AYT ise ikinci sınav oturumudur. TYT sınavında öğrencilerin yetenekleri ölçülür. AYT ise öğrencilerin kendi alanlarındaki başarılarının ölçülmesini sağlar.
TYT'YE GİRMEDEN AYT'YE GİRİLEBİLİR Mİ? 3 oturumlu bir sınav olarak organize edilen YKS'ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. Adaylar daha sonraki oturumlara isteğe bağlı şekilde katılım sağlayabilir.
İlgili 40 soru bulundu
2023-YKS'nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) tüm adaylar için zorunludur. 2023-YKS'de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin ise 2023- AYT ve/veya 2023-YDT oturumlarına katılmaları zorunludur.
AYT: Alan Yeterlilik Testleri, üniversiteye gitmek isteyen lise son sınıf veya lise mezunu öğrencilerinin 4 yıllık fakültelere yerleşmesi için girmesi gereken sınavın ismidir. Kısa ismi ile AYT'ye girmek isteyen öğrencilerin öncelikle TYT sınavına girmeleri gerekiyor. AYT sınavı YKS'nin ikinci oturum sınavıdır.
AYT'ye girmeyen ve yalnızca TYT oturumuna katılanlar tercih yapabiliyor. Tercihini sadece TYT olarak belirleyenler, TYT puanı ile 2 yıllık önlisans bölümleri üzerinden tercih yapabiliyor. 2 yıl öğrenim süreci bulunan bölümlere sadece TYT'ye girerek tercih yapılabilir.
Bütün bunlara rağmen AYT sınavında sorulan sorular, öğrencilerin alanları hakkında daha net bir bilgi gerektirdiğinden, AYT sınavının TYT sınavına göre daha zor bir sınav olduğu söylenebilir.
TYT'de 60 Net Kaç Puan Getirir? TYT'de 60 net 322,837 puan getirir. 2021 ve 2022 yılında düzenlenen TYT sonuçlarına göre belirlenen verilere göre 60 net ile aşağıdaki puanlar alınır. Puan hesaplamaları yapılırken diploma notu 60 ve OBP (ortaöğretim başarı puanı) yani okul puanı ise 300 kabul edilmiştir.
2 yıllık üniversite bölümlerinde okumak isteyen öğrenciler Temel Yeterlilik Testi'ne girerler. Bu sınavdan en az 150 net puan yaptıklarında iki yıllık üniversite bölümlerini tercih etme hakkına sahip olurlar. 2 yıllık bölümler için ortalama puan aralığı 190 ile 250 arasındadır.
Polislik sınavında gereken puan; TYT sınavında en az 250 ham puan almak şartı aranmaktadır. Bu şartı karşılamak için adayların TYT sınavında en az 45 net ve üzerinde yapmaları gerekir. Daha garanti olmasını isteyen adaylar için önerimiz ise net sayısının 50 ve üzerinde olması önerilmektedir.
YKS'ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. Diğer oturumlar ise isteğe bağlıdır. 2023-YKS'de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin ise 2023- AYT ve/veya 2023-YDT oturumlarına katılmaları zorunludur.
Alan Yeterlilik Testi yani kısaltılmış şekliyle AYT, 4 Yıllık fakülte tercih edecek olan olan adayların zorunlu olarak girmesi gereken 2. oturum sınavdır.
Öğrenciler geçtiğimiz yılın üniversite taban puanlarını dikkate alarak başarı sıralaması doğrultusunda tercih edebilecekleri üniversiteleri görüntüleyebiliyor. Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanıyla iki yıllık bölümler tercih edilebilir.
Aynı anda iki üniversite okunabilir mi
Aynı anda iki örgün lisans ya da iki örgün önlisans bölümünde okunamaz. Fakat biri lisans, biri önlisans iki bölüm okunabilir. Biri uzaktan ya da açık, biri örgün olursa da olur. Yani sonuç olarak aynı anda örgün iki lisans ya da aynı anda örgün iki önlisans okunamaz.
1 AYT SORUSU, 2.3 TYT SORUSUNA EŞDEĞERDİR. - YouTube.
AYT puanı, üniversiteye yerleşmek için kullanılan puan türlerinden biridir. Türkiye'de lisans programlarına başvuracak olan öğrenciler, YKS'ye girmek zorundadır ve bu sınavdaki AYT bölümünden aldıkları puanlar, tercih ettikleri üniversite ve bölümlere yerleşme şansını belirler.
dakika süre verilir. 2022 yılı itibariyle AYT 180 baraj puanı uygulaması kaldırılmıştır. AYT puanı hesaplanırken, adayların TYT puanının %40'ı, AYT puanının ise %60'ı baz alınır.
YKS'nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) katılan ancak Alan Yeterlilik Testi (AYT) ya da Yabancı Dil Testi'ne (YDT) başvuru yapmayan, ya da başvuru yaptığı halde sınava girmeyen adaylar, TYT'den aldıkları puanla tercih yapabilecek.
Ön lisans mezunu, üniversitelerin 2 yıllık meslek yüksekokullarından ya da yüksekokullarından mezun olan kişilere verilen unvandır. Liseden mezun olan kişiler, üniversitelerin 2 yıllık bölümlerini okuduktan sonra ön lisans mezunu unvanını alırlar.
Ön lisans bölümlerinin eğitim süresi 2 yıldır ve İngilizce eğitim alacağınız ön lisans bölümleri bir yıl zorunlu hazırlık ile birlikte toplamda 3 yıldır.
AYT, YKS'nın (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) 2. oturumu olan Alan Yeterlilik Testleridir. 12.sınıf öğrencilerinin ya da lise mezunu olan kişilerin üniversitede 4 yıllık bir bölüme yerleşmek için girmesi gereken sınavdır.
Bu sınava iki yıllık üniversite bölümlerini tercih etmek isteyenler girebilir. Ayrıca AYT sınavınıza % 40 etkisi olacaktır. Yani AYT sınavıyla yerleşebileceğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşmek isterseniz de bu sınava girmek zorundasınız. AYT sınavından önce yapılan bir sınavdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri