2 yıllık İlahiyat bölümünden mezun olan kişilere İlahiyat Meslek Unvanı verilir. 2 yıllık İlahiyat bölümünden mezun olanların müezzin, imam ya da Kur'an öğreticisi olma imkanı bulunmaktadır.
Yani, ilahiyat önlisans programı sadece AÖF'de okutulan, örgün eğitimde sunulmayan bir açıktan eğitim programıdır. İlahiyat ön lisans bölümünü bitirenler camilerde imam-hatip, müezzin-kayyım görevlerinde bulunabilir veya Kuran kurslarında kuran öğreticiliği yapabilirler.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Ne İş Yapar? Üniversitelerin İlahiyat Bölümünden mezun olan kişiler öğretmenlikle ilgili tezsiz yüksek lisans yaptıkları takdirde din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak çalışabilir.
Fakültemiz mezunları,
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlarında müftü, müftü yardımcısı, din işleri uzmanı, vaiz, vaize, Kur'an Kursu öğreticisi, imam ve müezzin olabilmektedirler. Lisansüstü öğrenime devam etmeleri halinde İlahiyat Fakültelerinde öğretim elemanı olma imkânına sahiptirler.
Üniversitelerin İlahiyat Bölümünden mezun olanlar veya imam hatip lisesi mezunu olanlar imam olur. Ayrıca ilgili bölümlerden mezun olan kişilerin KPSS'ye ve DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgi Testi) Sınavı'na girmesi gerekir.
İlgili 44 soru bulundu
Açık öğretim imam hatip lisesine kayıt olmak isteyen öğrenciler, her yıl duyurusu yapılan kayıt tarihleri arasında, kayıt ücretini kılavuzda belirtilen bankalara yatırıp daha sonra okul müdürlüğümüze bizzat başvurarak kayıt olabilirler.
Baraj puan 50'dir. Diyanetin açmış olduğu alıma başvuru için yeterlidir. Fakat İl Müftülüklerini yapmış olduğu vekil imam hatip, müezzin kayyımlık yada fahri kuran kursu öğreticiliği için minimum 60 puan almak gerekmektedir. Ama atanmak için bu puanı almak maalesef yetmemektedir.
Mezunların en çok çalıştığı kurumlardan biri Diyanet İşleri Başkanlığıdır. İlgili sınavlara girerek Diyanet İşleri Başkanlığında imam, müezzin, Kur'an kursu öğreticisi, vaiz ya da müftü olarak görev alma imkanı mevcuttur.
İlahiyat bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: İlahiyat bölümü toplam 2 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir. 2 Yıllıktır.
AUZEF'e bağlı olan İlahiyat Programı, iki yıllık açıköğretim ön lisans programıdır. Programın Amacı; İlahiyat alanının temel kaynak ve kavramlarına, alt disiplinlerine ait usul ve esaslara hâkim; edindiği kuramsal birikimi uygun araç ve yöntemlerle uygulamaya aktarabilen ilahiyatçılar yetiştirilmesi.
Dikey Geçiş Olanakları
İlahiyat Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.
İlahiyat mezunları, öğretmenlik, din görevlisi olma, vaizlik, imamlık, yazarlık, araştırmacılık, akademisyenlik, insan hakları savunuculuğu gibi alanlarda çalışabilirler. Ayrıca, farklı alanlarda da iş bulma fırsatları mevcuttur.
Düz liseden mezun olan kişiler 2 yıllık ön lisans ya da 4 yıllık lisans eğitimi sonrasında imam olabilmektedirler. İmamlık sadece erkeklerin yapabileceği bir meslektir. Bunun yanında imam olmak için hafız olma şartı bulunmamaktadır.
Sözleşmeli imam-hatipler çeşitli sınavlardan geçmekte ve Başkanlığımızca belirlenen yeterlikleri haiz kişiler arasından seçilerek atanmaktadırlar. Bu anlamda din hizmetleri ile ilgili teorik ve pratik bilgi noktasında belli bir hazır bulunuşluk düzeyinde oldukları ifade edilebilir.
İLAHİYAT LİSANS TAMAMLAMA UZAKTAN EĞİTİM PROGRAMI (İLİTAM) NEDİR? İlahiyat ön lisans mezunlarına 2 yıllık ilave bir eğitimle lisans diplomasına sahip olma hakkını kazandıran bir lisans tamamlama programıdır.
İlahiyat (Arapça) Önlisans Programına Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile öğrenci kabul edilmektedir.
Bu ilanlara, ASBÜ'nün internet sitesindeki “Öğrenci” sekmesinin altında yer alan “Yatay Geçiş” başlığından ulaşabilirsiniz. 9-İslami İlimler Fakültesi ile İlahiyat Fakültesi arasında fark var mıdır? İsim değişikliği dışında hiçbir fark yoktur.
Üniversite Sayısı: İslami İlimler bölümü toplam 1 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir. 2 Yıllıktır.
İslami İlimler bölümünden mezun olan öğrenciler eğitmenlik, diyanette memurluk, Kur'an öğretmeni, imam, vaiz ve daha birçok görev ile çalışmalarını sürdürebilirler.
KPSS DHBT'de yer alan ilk 20 soru DHBT-1, ikinci 20 soru ise DHBT-2 şeklinde isimlendirilmektedir. DHBT-1, tüm öğrenim düzeyleri için ortak temel din bilgisi sorularından oluşmaktadır. DHBT-2 ise adayların öğrenim düzeyine göre farklılık göstermektedir. DHBT sınav puanı, bir sonraki DHBT yapılana kadar geçerlidir.
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev almak isteyen İmam-Hatip, Müezzin-Kayyım ve Kur'an Kursu Öğreticisi adayları ÖSYM tarafından uygulanan DHBT sınavına girip başarılı oldukları takdirde atanmak için hak edebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri